PRIMA PAGINĂ Finzoom.ro Lanseaza Calculatorul pentru Depozite Resurse WEB Parteneri Despre Noi Publicitate
Navigare
Sfaturi

Cauta in Stiri si Sfaturi

Cu si Despre “Rau-Platnici”

Adauga comentariu
Notare: Notari totale: 6 Numar total afisari: 16932
Autor: Diana Tarus - Analist Financiar FinZoom.ro
postat pe 01.04.2008

Prin intermediul serviciului de consultanta oferit consumatorilor de produse financiare, FinZoom.ro a primit sute de intrebari cu privire la situatiile persoanelor inregistrate dintr-un motiv sau altul ca rau-platnici.

Analistii FinZoom au adunat informatiile necesare pentru clarificarea tuturor intrebarilor ridicate de situatiile ce pot aparea in urma relatiilor mai putin amiabile cu institutiile de finantare.

In general, o persoana primeste eticheta de “rau-platnic” in urma inregistrarii unor restante, intarzieri la plata sumelor datorate unei institutii financiare (de la ratele aferente tuturor tipurilor de credite, pana la dobanzile sau comisioanele de orice fel aplicabile cardurilor de credit) sau in urma furnizarii unor informatii eronate (ex.: nedeclararea unor credite aflate in derulare).

In momentul in care institutia financiara considera ca un client nu si-a indeplinit corespunzator obligatiile, prima masura pe care o va lua va fi inregistrarea clientului respectiv in baza de date a uneia dintre urmatoarele institutii (in functie de durata si valoarea restantei): Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare.

Pe langa acestea, exista si lista neagra a bancilor, pe care figureaza cei considerati “cu probleme” de catre o banca, dar si lista neagra a asiguratorilor, pe care figureaza cei care, prin neachitarea datoriilor catre banca, au determinat institutia financiara in sa recupereze banii de la asigurator, creanta lor transferandu-se astfel acestuia din urma.

Scopul acestei inregistrari, la care au acces numai persoana in cauza si institutiile de creditare, il reprezinta apararea institutiilor financiare de problemele pe care le-ar putea provoca o persoana care nu isi achita datoriile in timp util.

Daca in randul consumatorilor de credite situatia acestor inregistrari nu se cunoaste intotdeauna, pozitia institutiilor financiare este una foarte clara: este obligatia clientului sa se informeze cu privire la toate taxele, comisioanele, modificarile dobanzilor, precum si cu privire la orice alt fel de operatiuni aplicabile situatiei sale. Daca aceasta persoana nu se informeaza cu privire la regulile impuse de catre banca, practic, isi asuma consecintele inregistrarii sale in baza de date a Biroului de Credit si/sau a Centralei Riscurilor Bancare.

Consecintele se reflecta – in functie de gravitatea abaterii (intarzieri pe perioade indelungate sau cu sume mari) – in dificultatea obtinerii unui alt credit sau imposibilitatea gasirii finantarii dorite.

Asadar, consumatorii de produse financiare trebuie sa-si respecte obligatiile asumate in contractul incheiat cu banca, deoarece, odata facuta raportarea la una dintre aceste institutii, eticheta de rau-platnic (in cazul in care situatia este una reala si nu este vorba de o greseala) nu mai poate fi inlaturata indiferent de situatie –nici prin achitarea datoriilor, nici prin rambursarea anticipata a intregului credit, nici chiar prin motivatii indreptatite.

Banca nu este obligata sa instiinteze consumatorii decat prin afisarea tarifelor practicate in mod vizibil in sucursale, si nu va sterge inregistrarile facute decat in cazul unor greseli (a fost raportata o alta persoana, in cazul furturilor de identitate sau alte situatii reglementate de lege).

Analistii FinZoom sfatuiesc consumatorii de produse financiare sa pastreze o legatura stransa cu institutiile financiare si sa se intereseze de evolutia tuturor serviciilor furnizate de catre acestea, pentru fiecare tip de produs aflat in posesia lor - carduri de debit sau de credit, credite de orice fel etc. Astfel, se pot evita situatiile neplacute cauzate de lipsa de informatie asupra vreunui comision (taxa, dobanda etc.) sau asupra modificarilor survenite in timp.

Catalogarea ca rau-platnic reprezinta o situatie cat se poate de nefavorabila pentru consumatori.

Totusi, au inceput sa fie luate primele masuri, atat la nivel legislativ, cat si practic, pentru evitarea unor astfel de situatii.

Astfel, Decizia 105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal instituie obligativitatea instiintarii prealabile a clientilor pasibili de a fi inscrisi in baza de date a Biroului de Credit, precum si scurtarea duratei de pastrare a acestor inregistrari de la 5 ani la 4. Termenul de pastrare al inregistrarilor facute in baza de date a CRB ramane insa de 7 ani.

La nivel practic, majoritatea bancilor au inceput sa ofere credite solicitantilor cu incidente de plata minore (intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON), insa aceste restante trebuie sa fie achitate si sa figureze numai ca intamplari trecute. Se acorda, totusi, derogari si de la aceste reguli, in functie de politica fiecarei banci.

Desi exista discutii cu privire la acordarea unor credite “rau-platnicilor”, care presupun dobanzi si comisioane crescute, totusi, pana in momentul de fata, nu exista oferte concrete pentru aceasta categorie.

Asadar, momenatan, nu exista institutii financiare bancare, carora apartenentii acestei categorii sa li se poata adresa.

Pentru mai multe informatii referitoare la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare, precum si pentru informatii complete cu privire la oferta de creditare disponibila pe piata din Romania, analistii www.FinZoom.ro va stau la dispozitie.

Analist Financiar FinZoom Diana Tarus


Comentarii si Raspunsuri
postat din   rusu adriana
Notare: Notari totale: 0
postat pe   02.04.2008
Cum procedez sa-l scot pe sotul meu de la Biroul de Credit? Are o suma mica (600 lei) la BCR Neptun (credit pentru nevoi personale facut in 2001) si la Bancpost (1000lei credit de consum facut in 2004). Pot sa fac o refinantare pentru sumele respective pentru a face un credit imobiliar cu ipoteca pe numele lui deoarece are un venit mai mare decat mine?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   02.04.2008
Stergerea inregistrarii unei persoane din Biroul de Credit nu este posibila. Oricine contracteaza un credit este inscris pentru a evidentia un istoric al platii, astfel putand avea un istoric pozitiv sau unul negativ daca a avut intarzieri de plata. 
In situatia dumneavoastra puteti incerca sa adresati o cerere de refinantare la GE Money, la divizia Credite Ipotecare / Imobiliare.
postat din   Ciote Adina
Notare: Notari totale: 0
postat pe   04.04.2008
Am fost etichetata ca rau-platnic. Nu stiu daca la Biroul de Credit sau Centrala Riscurilor Bancare in august sau septembrie 2004 cu cateva luni inainte de a achita integral creditul si fara a fi deloc informata asupra acestui fapt. De atunci nu am mai solicitat nici un credit. Cum as putea obtine informatii despre statutul meu ca eventual viitor imprumutat?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   04.04.2008

Daca doriti sa aflati care este situatia dumneavoastra la Biroul de Credit, trebuie sa adresati in scris catre aceasta institutie o cerere datata si semnata, impreuna cu o copie lizibila dupa actul de identitate (buletin sau carte de identitate) si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat. Puteti trimite aceasta cerere, insotita de actul de identitate si daca este cazul de documentul de plata (scanate daca se trimit prin e-mail), la adresa postala (S.C. Biroul de Credit S.A., Adresa: Calea Victoriei, nr.15, cod 030 023, sector 3, Bucuresti, Romania, Tel:  04 021 315 1017; 04 021 311 0267) sau la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro. De asemenea o puteti completa si depune personal la cutia postala amplasata la sediul Biroului de Credit la aceeasi adresa de mai sus.

 

Doar prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 RON, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea. Plata se va face la orice unitate a Bancii Comerciale Romane S.A., folosind urmatoarele instructiuni: 

 

  • suma: 6 RON
  • beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)
  • cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001
  • deschis la banca: BCR Lipscani.

In cazul in care doriti sa verificati daca sunteti la a doua cerere in decursul unui an, puteti solicita o confirmare telefonica de la numerele de telefon de mai sus.

 

Informatiile solicitate cu privire la propria persoana, prezentate prin “Situatia inscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise catre dvs. prin Posta Romana (caz in care cheltuielile postale vor fi suportate de catre solicitant) sau prin e-mail, in termenul legal de la data inregistrarii cererii.

Pentru a afla informatiile cu care sunteti inscris in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare, puteti sa depuneti personal o cerere la BNR daca sunteti din Bucuresti sau sa o trimiteti prin intermediul postei. Cererea trebuie sa contina codul numeric personal, adresa si sa fie insotita de o copie a buletinului. Pentru a intra in contact direct cu reprezentantii CRB puteti trimite un e-mail la adresa crb@bnro.ro, cu subiectul “corespondenta website”.

 

postat din   mihai
Notare: Notari totale: 0
postat pe   07.04.2008
Am avut restante la achitarea ratei lunare. Esti anuntat in scris de catre institutia bancara ca ai fost inregistrat ca rau platnic?
postat din   FinZoom / Georgiana Gavrilita
Notare: Notari totale: 1
postat pe   07.04.2008
Pana in prezent bancile nu au fost obligate sa anunte debitorii cu privire la restantele acumulate de acestia. In acest moment a intrat in vigoare Decizia nr. 105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Aceasta decizie a instituit obligativitatea instiintarii prealabile a cetateanului, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, cu cel putin 15 zile inainte de data transmiterii datelor (inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorari ale ratei dobanzilor) catre Biroul de Credit, indiferent daca este vorba de informatii pozitive sau negative. Conform Deciziei nr.105/2007 din data de 27 decembrie 2007, restantierii la banci, firme de leasing, de credite de consum sau asigurari cu intarzieri mai mari de 30 de zile vor ramane in baza de date a Biroului de Credit numai patru ani, fata de cinci ani cum este stabilit in prezent. Deci dupa 4 ani de la data achitarii ultimei restante, vor disparea inregistrarile referitoare la aceasta restanta (la fel, dupa patru ani vor disparea si inregistrarile de natura pozitiva).  De exemplu, daca ati achitat ultima restanta in 2004, in 2008 veti iesi din baza de date, iar daca ati achitat-o in 2005 inregistrarea va fi stearsa in 2009. Datele referitoare la restante se pot inregistra si in CRB – Centrala Riscurilor Bancare. Din aprilie 2007 la Centrala Riscurilor Bancare sunt raportate doar restantele de peste 30 de zile care depasesc valoarea de 20.000 RON. Pentru a verifica daca sunteti inregistrat cu restante si in CRB puteti fie sa depuneti personal o cerere la BNR daca sunteti din Bucuresti, fie sa trimiteti o cerere prin intermediul postei. Cererea trebuie sa contina si codul numeric personal si adresa si sa fie insotita de o copie a buletinului . Achitarea a doua rate in mod simultan conduce ori la modificarea perioadei de creditare ori la micsorarea ratei lunare dar obligatia de-a achita lunar rata ramane in continuare valabila.
postat din   mariana
Notare: Notari totale: 0
postat pe   08.04.2008
Se discuta destul de des despre migrarea romanilor da la o banca la alta, este adevarat, motivele sunt variate, al meu fiind incompetenta celor de la UNICREDIT TIRIAC, modalitatea brutala de "fidelizare" a clientilor, zimbetul (sub care nu se stie niciodata ce se ascunde) arborat de cei de la UNICREDIT TIRIAC filiala TOMIS in speta, modul de lucru - mai exact raportarea la biroul de credit fara ca eu sa fi fost anuntat si inserarea la biroul de credit cu grad de risc maxim, ceea ce nu se poate in cazul meu. Acestea sunt motivele pentru care am purces la o colaborare cu o alta banca - conteaza foarte mult profesionalismul, transparenta, bunavointa lucratorilor bancari, la noua filiala am gasit personal extra, asa ca recomand tuturor celorlalti sa incerce sa colaboreze cu orice alta banca in afara de UNICREDIT TIRIAC!
postat din   roberto
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.04.2008
De ce nu se iau masuri impotriva bancilor daca gresesc? Cat timp bancile te penalizeaza daca intarzii asa ar trebui penalizate si ele la randul lor. Daca eu sunt corect si platesc la zi, ar trebui sa fie si banca corecta fata de client.
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.04.2008

Se pot lua masuri si impotriva bancilor care gresesc. Oricine considera ca i s-au incalcat drepturile legale se poate adresa Oficiului pentru Protectia Consumatorului din judetul de resedinta printr-o reclamatie la care urmeaza sa se raspunda in termenul legal. Daca nici prin aceasta modalitate nu se solutioneaza problema in maniera dorita ramane ca institutia financiara responsabila sa fie actionata in instanta urmand sa se stabileasca astfel si sanctiunile care se impun.

 

In prezent Asociatia Romana a Bancilor pune bazele unui nou proiect si anume infiintarea Mediatorului Bancar, proiect al carui scop il reprezinta rezolvarea eventualelor neintelegeri dintre banci si clienti. Institutia va da verdicte si va stabili, in cazul conflictelor, cine are dreptate, clientul sau banca. Existenta Mediatorului Bancar nu va ingradi dreptul clientilor de a se adresa in continuare Asociatiei pentru Protectia Consumatorului sau instantelor.

Mediatorul Bancar a primit aprobarea din partea BNR, initiatorii sai sperand ca pana la sfarsitul anului proiectul sa fie operational.

postat din   dumitru luminita
Notare: Notari totale: 1
postat pe   14.04.2008
Doresc contractarea unui credit in vederea refinantarii altor credite vechi cu specificatia ca rata lunara sa fie mai mica iar plata sa o efectuez la o singura banca. Mentionez ca am restante la plata ratelor. Ce solutie exista in cazul anterior prezentat ?
postat din   FinZoom / Georgiana Gavrilita
Notare: Notari totale: 0
postat pe   14.04.2008
Pentru a vedea situatia personala la Biroul de Credit, trebuie sa adresati in scris catre aceasta institutie o cerere datata si semnata, la care sa anexati o copie lizibila dupa actul de identitate (buletin sau carte de identitate) si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat. Puteti trimite aceasta cerere, insotita de actul de identitate si daca este cazul de documentul de plata (scanate daca se trimit prin e-mail), la adresa postala (S.C. Biroul de Credit S.A., Adresa: Calea Victoriei, nr.15, cod 030 023, sector 3, Bucuresti, Romania, Tel: 04 021 315 1017; 04 021 311 0267) sau la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro. De asemenea o puteti completa si depune personal la cutia postala amplasata la sediul Biroului de Credit la aceeasi adresa de mai sus. Numai prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 RON, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea. Plata se va face la orice unitate a Bancii Comerciale Romane S.A., folosind urmatoarele instructiuni: suma: 6 RON - beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132) - cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001 - deschis la banca: BCR Lipscani . In cazul in care doriti sa verificati daca sunteti la a doua cerere in decursul unui an, puteti solicita o confirmare telefonica de la numerele de telefon de mai sus.Informatiile solicitate cu privire la propria persoana, prezentate prin “Situatia inscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise catre dvs. prin Posta Romana (caz in care cheltuielile postale vor fi suportate de catre solicitant) sau prin e-mail, in termenul legal de la data inregistrarii cererii. FinZoom va da ocazia de a compara intreaga oferta, de a alege produsul potrivit si de a aplica cu usurinta pentru produsele financiare dorite la diferite institutii financiare in acelasi timp, direct din scaunul dumneavoastra.FinZoom va fi intotdeauna 100% gratuit pentru consumatori. Noi percepem comision de la bancile si institutiile financiare partenere, dupa ce tu, ca si consumator, ai gasit si ai obtinut un produs financiar in urma aplicarii pentru acesta prin intermediul site-ului nostru. Bancile participante au un buton cu “Aplica” imediat in apropierea ofertelor, dandu-va ocazia sa aplicati direct de pe site-ul nostru. Bancile neparticipante nu permit aplicatia directa de pe site-ul nostru; cu toate acestea, noi vom compara si toate ofertele lor in mod impartial alaturi de cele ale bancilor partenere. Pentru a gasi intreaga oferta de creditare, haideti sa parcurgem impreuna urmatorii pasi: Accesati www.FinZoom.ro, casuta roz...de exemplu, CREDITE IMOBILIARE Introduceti urmatoarele criterii de cautare:  VALOARE CREDIT ... (suma de care aveti nevoie pentru a achizitiona proprietatea respectiva, fara avans)  VALOAREA PROPRIETATII … (valoarea evaluata a terenului, trebuie sa cuprinda atat valoarea creditului cat si avansul minim solicitat)  MONEDA … (moneda in care doriti creditul)  TIP CREDIT ipotecar  DESTINATIA achizitie locuinta PERIOADA DE RAMBURSARE …perioada pentru care doriti sa luati creditul. Dati CAUTA si vi se va afisa un tabel cu toate bancile care va poate acorda credit ipotecar pentru achizitie imobil, vor fi minim 15 oferte. Tocmai aveti in fata o lista completa cu toate bancile care ofera acest tip de produs comparate in functie de DAE (cuprinde rata dobanzii si toate comisioanele pe intreaga perioada de creditare).Intrati in pagina de DETALII din partea dreapta a fiecarui credit si descoperiti informatii suplimentare, pentru fiecare credit in parte.Tot in partea dreapta a fiecarui credit puteti aplica online, GRATUIT si veti fi contactat de un reprezentant al bancii pentru a va face un prescorring si eventual, a va fixa o intalnire la sucursala. Pentru a afla si mai multe informatii, puteti accesa sectiunea SFATURI unde sunt articole interesante pentru diverse probleme si raspunsuri la intrebari despre produsele bancilor.
postat din   sorin
Notare: Notari totale: 0
postat pe   18.04.2008
Avand in vedere ca durata de pastrare a inregisrarilor s-a redus de la 5 la 4 ani, dar termenul de pastrare a inregistrarilor facute in baza de date a CRB ramane de 7 ani, cat timp nu voi putea obtine un credit, eu fiind introdus ca rau-platnic in baza de date a CRB in martie 2006?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   18.04.2008

Posibilitatea contractarii unui credit in conditiile pe care le-ati enumerat intr-un alt comentariu postat pe www.FinZoom.ro, ramane, insa obtinerea acestuia depinde de mai multi factori, datoriile restante reprezentand numai o etapa a procesului de analiza a dosarului de creditare care nu mai este una eliminatorie. Scoring-ul pe care il face banca tine cont si de acest aspect.

 

Daca inregistrarea in baza de date a CRB ar fi una eliminatorie (ati fi incadrat in categoria de intarziere “scos in afara bilantului”) nu ati mai putea obtine credit timp de 7 ani de la achitarea restantei, insa, daca sunteti incadrat intr-una dintre primele categorii, va puteti prezenta la orice banca cu dosarul de creditare (in care sa includeti dovada achitarii restantelor precum si documentele ce dovedesc motivele pentru care au avut loc intarzierile) urmand ca ofiterul de credit sa-l analizeze si sa se pronunte.
postat din   vajik ottilia
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.04.2008
Am un credit ipotecar la BRD si sunt inregistrata ca rau platnic. Voi mai avea posibilitatea contractarii unui alt credit in urmatorii sapte ani?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.04.2008

In ceea ce priveste faptul ca sunteti inregistrata cu datorii catre banci, va pot spune ca majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON.

 

Posibilitatea contractarii unui credit in conditiile inregistrarii ca rau-platnic (nu conteaza numai perioada pe care ati intarziat ci si suma datorata) ramane, insa obtinerea acestuia depinde de mult mai multi factori, datoriile restante reprezentand numai o etapa a procesului de analiza a dosarului de creditare care nu mai este una eliminatorie. Scoring-ul pe care il face banca tine cont si de acest aspect.

Dumneavoastra va puteti prezenta la orice banca cu dosarul de creditare urmand ca aceasta sa-l analizeze si sa se pronunte.

 

Desi exista in prezent discutii cu privire la acordarea unor credite solicitantilor cu astfel de probleme, in conditii de dobanzi si comisioane crescute, pana in acest moment nu exista oferte pentru “rau platnici” bancile si institutiile financiare nebancare nedorind sa-si asume riscul de neplata. Primii pasi au fost facuti, asa cum am mai spus, in sensul acceptarii existentei unor datorii achitate relativ mici si pe termene relativ reduse.

 

In general, bancile de pe piata romaneasca, opereaza in aceleasi conditii in ceea ce-i priveste pe rau platnici, neexistand o banca care sa ofere conditii de creditare speciale pentru aceasta categorie.

 

Daca totusi stiti faptul ca sunteti inregistrata cu datorii, sfatul nostru ar fi sa va prezentati la BRD si sa cereti un document care sa ateste motivul inscrierii precum si faptul ca nu mai aveti datoria respectiva la banca. Acest document va poate fi util in viitoarele relatii cu bancile, dumneavoastra putandu-va prezenta la orice banca si solicita un credit inainte de expirarea termenului de pastrare al inregistrarilor la CRB de 7 ani.

postat din   giubelan narcis tiberius
Notare: Notari totale: 0
postat pe   29.04.2008
In urma cu 2 ani si jumatate am achitat credite avute la 3 banci, iar cand am terminat de achitat am vrut sa iau un nou imprumut dar mi sa spus ca figurez ca rau-platnic. As vrea sa stiu daca si cand pot obtine un nou credit sau daca exista o banca ce nu tine cont de istoricul meu.
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   29.04.2008

Nu exista banci care sa nu ia in considerare istoricul persoanei solicintante de credit.
In general, majoritatea dintre ele acorda credite la persoane care au avut intarzieri mai mici de 60 de zile si cu o suma sub valoarea de 100 RON. Daca sunteti inregistrat la Biroul de Credit, acest lucru va fi sters si nu veti mai configura ca "rau-platinic" decat dupa 4 ani de la ultima actualizare. In cazul Centralei Riscurilor Bancare, aceasta perioada este de 7 ani.

Desi exista discutii cu privire la acordarea unor credite “rau-platnicilor”, care presupun dobanzi si comisioane crescute, totusi, pana in momentul de fata, nu exista oferte concrete pentru aceasta categorie.

postat din   cibotaru carmen
Notare: Notari totale: 0
postat pe   05.05.2008
Am copii de pe ordine de plata integrala a sumei din care reiese ca mi-am platit datoria catre banca. Cand am fost la banca mi s-a spus ca mai am de plata. Am solicitat un desfasurator de plata prin cerere scrisa si nu am primit. Am nevoie de un credit de nevoi personale si nu pot obtine pentru ca mi se spune ca sunt trecuta in baza de rau platnici. Cum trebuie sa procedez pentru obtinerea unui credit?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   05.05.2008

Sfatul nostru este ca mai intai sa vorbiti cu cei de la banca si sa incercati sa rezolvati problema aparuta. Daca aceastia nu sunt dispusi sa va ajute, urmatorul lucru pe care puteti sa-l faceti este sa va adresati Oficiului pentru Protectia Consumatorului din judetul de resedinta printr-o reclamatie la care urmeaza sa se raspunda in termenul legal. Daca nici prin aceasta modalitate nu se solutioneaza problema in maniera dorita ramane ca institutia financiara responsabila sa fie actionata in instanta urmand sa se stabileasca astfel si sanctiunile care se impun.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

In ceea ce priveste inregistrarea dumneavoastra in Biroul de Credit, la 4 ani de la achitarea ultimei datorii, aceasta se va sterge in mod automat.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

 

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa site-ul  www.FinZoom.ro , unde puteti compara intreaga oferta de produse de creditare si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra.

postat din   UNGUREANU GHEORGHE ROMEO
Notare: Notari totale: 0
postat pe   10.05.2008

Am avut 120 de zile intarziere, dar am achitat inainte de finializarea creditului. Cum se poate iesi din baza de date a Biroului de Credit?

postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   10.05.2008

In general nu exista conditii speciale de creditare in situatia in care sunteti inregistrat ca rau platnic. Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme ,decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

In ceea ce priveste inregistrarea dumneavoastra in Biroul de Credit, la 4 ani de la achitarea ultimei datorii, aceasta se va sterge in mod automat.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

 

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa site-ul  www.FinZoom.ro , unde puteti compara intreaga oferta de produse de creditare si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra.

postat din   ciocan brindusa
Notare: Notari totale: 0
postat pe   28.05.2008
Am avut anul trecut o restanta de 50 RON si am fost trecuta in baza de date. Mai pot face un alt imprumut?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   29.05.2008
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON.

Daca aveti documente care atesta ca nu mai aveti datorii, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca, posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarea facuta la Biroul de Credit reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie. Ofiterii de credite analizeaza situatia personala a fiecarui client urmand sa se pronunte in functie de mai multi factori.
postat din   mihailovici m.
Notare: Notari totale: 0
postat pe   30.05.2008
Am fost inregistrat ca rau platnic pentru o intarziere de 60 de zile a ratei in valoare de 56 RON anul trecut in ianuarie. Am platit restantele sunt cu plata la zi. Doresc sa stiu daca mai pot face un alt imprumut.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   30.05.2008
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.


Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

postat din   andronache daniel
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.06.2008
Cum obtin un credit in valoare de 4.000 RON in conditiile in care cel de care beneficiez in prezent este maximul obtenabil cu salariul meu?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.06.2008

Exista cateva modalitati prin care puteti incerca accesarea creditului dorit in aceste conditii.


Puteti aduce un codebitor (ruda, prieten) care sa vina cu veniturile in completarea veniturilor dumneavoastra si astfel veti putea accesa suma dorita.


Un alt lucru pe care-l puteti face este sa gasiti o banca cu un grad de indatorare mai ridicat decat aceea la care aveti dumneavoastra creditul, fiind astfel eligibil pentru o suma mai mare.


De asemenea puteti gasi o alta institutie financiara, in vederea refinantarii creditului, care ofera conditii mai avantajoase (dobanda mai mica, comisioane mai scazute, perioada de acordare mai mare) si astfel rata dumneavoastra, devenind mai mica va va permite accesarea noului credit. 

Desigur, puteti combina aceste variante si aduce unul sau mai multi codebitori pentru a va prezenta la o banca care va ofera un grad de indatorare mai ridicat in vederea obtinerii noului credit si gasi o institutie financiara care sa va ofere o refinantare in conditii mai avantajoase pentru creditul in derulare.

postat din   iulia toma
Notare: Notari totale: 0
postat pe   16.06.2008
Care este diferenta dintre Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare? Daca am primit situatia mea de la Biroul de Credit si imi apare creditul pe care il am, inseamna ca bancile vad si ele acest credit,sau nefiind restanta nu se vede?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   16.06.2008

Biroul de Credit este o institutie financiara care centralizeaza si furnizeaza date despre comportamentul debitorilor.

 

In Biroul de Credit sunt raportate si inregistrate numai informatii referitoare la persoanele fizice care au contractate credite si au intarzieri la plata ratelor
scadente mai mari de 30 de zile calendaristice, la fraudulenti si declaratii cu inadvertente.

 

Biroul de Credit nu decide acordarea sau neacordarea unui credit, doar furnizeaza datele care le detine despre potentialul client, urmand ca decizia de acordarea
creditarii sa fie luata de banca, in functie de gradul de risc maxim acceptat. Durata de pastrare a informatiilor in baza de date a Biroului de Credit este de 4 ani.

 

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante (institutie de credit sau societate de credit ipotecar) din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare (20.000 RON), precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.


In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra referitoare la creditul deja existent, trebuie sa stiti ca in baza de date a fiecarei banci sunt pastrate informatii referitoare la clienti si la serviciile oferite acestora. In plus, in momentul in care dumneavoastra solicitati un credit, fiecare banca verifica daca aveti alte imprumuturi contractate sau plati restante. In functie de istoricul dumneavoastra de creditare si de gradul de risc pe care il prezentati banca decide daca va acorda sau nu un alt credit.

postat din   MIHAI
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.06.2008
Am facut un imprumut in 2003 pe o perioada de 5 ani, iar in 2004 datorita faptului ca mi-au fost furate toate actele si am fost plecat intr-o misiune, am intarziat cu achitarea ratei timp de 6 luni. In martie 2005 am achitat intreg imprumutul, iar in prezent sunt in baza de data ca rau platnic. Exista vreo posibilitate de a face un nou credit in prezent?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.06.2008
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON.

La 4 ani de la achitare ultimei datorii restante inregistrarea in Biroul de Credit se va sterge in mod automat.

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.
postat din   Carmen
Notare: Notari totale: 0
postat pe   07.08.2008
Am fost etichetatata ca rau platnic cu o restanta de 90 de zile in 2005. Am achitat integral creditul,iar acum am solicitat la CEC si Banca Romaneasca un credit de nevoi personale si dosarul a fost respins.Cum as putea obtine un credit si de la ce banca?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   07.08.2008

Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme ,decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

 

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa site-ul  www.FinZoom.ro , unde puteti compara intreaga oferta de produse de creditare si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra.

postat din   cristi
Notare: Notari totale: 0
postat pe   09.08.2008
Dupa ce perioada de timp de la neplata creditului se ajunge la executarea silita ? Si ce se intampla mai departe ?
postat din   FinZoom / Ivan Irinel
Notare: Notari totale: 0
postat pe   09.08.2008
Neachitarea ratelor lunare la dobanzile aferente creditelor contractate pot ridica mai multe probleme, printre care si de natura legislativa.

 

In prima instanta, persoana aflata in imposibilitatea de plata a ratelor contractuale este sesizata si inregistrata de banca la Biroul de Credite (BC) si / sau Centrala Riscurilor Bancare (CRB) ca “rau platnic”. Acesta procedura conduce la o scadere a sanselor de a contracta pe viitor un alt imprumut.

 

Urmatoarea etapa consta in recuperarea banilor, recuperare care se face in functie de contractul incheiat cu compania de asigurari agreata de banca. Daca asigurarea acopera integral riscul de neplata, banca isi recupereaza valoarea imprumutului de la compania de la asigurari, iar restanta debitorului trece in patrimoniul companiei de asigurari. Aceasta, va cesiona datoria unor companii specializate in recuperarea de creante.

 

In cazul unui credit garantat, se vor executa de catre banca, garantiile depuse.

 

Daca asigurarea nu acopera riscul de neplata integral sau nu exista o asigurare incheiata pentru creditul contractat, banca apeleaza direct la o societate de recuperari creante.

Companiile de recuperari creante percep penalizari de neplata ridicate, deci din start, cresterea considerabila a datoriei. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre rau platnic si compania de recuperari, aceasta din urma actioneaza in judecata pe debitor si in ultim caz, rau platnicul poate fi executat silit in baza unui ordin judecatoresc.

postat din   elena neamtiu
Notare: Notari totale: 1
postat pe   13.08.2008
Sunt trecuta ca rau platnic la BCR, ce sanse am sa mi se faca o descoperire de card la aceeasi banca?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   13.08.2008

Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme ,decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

 

Sfatul nostru este sa va adresati bancii, ofiterul de credit de aici, cunoscand situatia dumneavoastra, este cel mai in masura sa va spuna daca descoperireal de card poate fi aprobata.

postat din   burcea ionel
Notare: Notari totale: 0
postat pe   13.09.2008
Am factura neplatita de 6 ani catre o compamie de telefonie mobila. Vreau sa aflu daca se ia in consideratie la Biroul de Credit.
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   13.09.2008
Potrivit Deciziei nr. 105/2007, participantul la Biroul de Credit este orice entitate de drept privat care transmite catre un sistem de evidenta de tipul birourilor de credite datele cu caracter personal colectate in legatura cu solicitarea/acceptarea unui credit, incheiat cu un contract cu biroul de credit si care consulta pe baza de reciprocitate datele transmise de catre ceilalti participanti; participantii au calitatea de operator de date cu caracter personal in sensul Legii nr.677/2001 cu modificarile si completarile ulterioare. Pot fi participanti la sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit numai institutiile financiare si de credit definite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2007 si potrivit Ordonantei Guvernului nr.28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar fiscale, aprobata cu modificari si completari prin legea nr.266/2006 precum si societati de asigurari pentru produsele de tip credit.
In prezent, Biroul de Credit colaboreaza cu 30 de banci, 7 societati de credit de consum si 2 societati de leasing.
postat din   maria
Notare: Notari totale: 0
postat pe   15.09.2008
In cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre rau platnic si compania de recuperari, aceasta din urma actioneaza in judecata pe debitor si in ultim caz, rau platnicul poate fi executat silit in baza unui ordin judecatoresc. Va rog sa imi spuneti, odata ajunsi in acesta faza a nerambursarii unui credit, ce presupune executarea silita daca nu am imobile pe numele meu, nici salariu , nu mai lucrez, nici alte venituri, si nu am banii pentru a plati creditul facut?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   15.09.2008
Daca produsul de creditare a fost garantat cu un bun (acesta se va executa silit). In cazul in care s-a ajuns in instanta, aceasta situatie depinde de sentinta judecatorului, dar se poate ajunge si la inchisoare, munca in folosul comunitatii sau alte metode prevazute de legile in vigoare.
postat din   Blanita Cristian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.11.2008
In anul 2006 noiembrie am facut un credit de nevoi personale la BRD in valoare de 4.500EUR (pe o perioada de 7 ani), am achitat pana in martie 2007 (3 luni), de atunci sunt in imposibilitatea de a achita ratele lunare.Nu am nici casa nici alte bunuri pe numele meu, pentru ca nu mai locuiesc in Romania. Concret: vreau sa stiu, daca se poate: 1.dupa cat timp sunt actionat in instanta? 2.cat dureaza procesul in lipsa mea? Daca peste un timp o sa am posibilitatea sa achit acest credit, cred ca va fi prea tarziu daca o instanta hotaraste in lipsa cine stie ce verdict?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.11.2008
Perioada dupa care veti fi actionat in instanta depinde de procedurile interne ale bancii, iar perioada in care procesul se poate desfasura in lipsa dumneavoastra este stabilita in instanta.

 

Sfatul nostru este sa vorbiti cu cei de la banca si sa solicitati reesalonarea ratelor creditului, astfel incat sa le puteti plati si astfel puteti evita actionarea dumneavoastra in instanta de catre banca.

postat din   Balcanasu Carmen
Notare: Notari totale: 0
postat pe   21.11.2008
Datorita crizei financiare actuale, ma aflu in imposibilitatea de a achita la termen creditele contractate. Pana la data actuala au existat un maximum de 10 zile depasire peste termen la fiecare din creditele acordate. Se face cumulul acestor depasiri? Si daca insumeaza 30 zile, voi fi declarata rau-platnica? Exista sansa sa platesc doar dobanda bancii o perioada iar rata sa o esalonez ulterior? Pot aborda bancile in felul acesta (care nu e stipulat in contract), evitand astfel includera mea in B.C. sau C.R.B.?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   21.11.2008
Fiecare intarziere de plata se inregistreaza separat de-a lungul perioadei de creditare, nefacandu-se un cumul al acestor perioade.
In ceea ce priveste inregistrarea in Biroul de Credit aceasta poate reprezenta atat un istoric negativ cat si unul pozitiv.
Referitor la celelate probleme care fac referire la modalitatea in care puteti plati acele rate (partial), acest lucru trebuie sa il discutati cu banca respectiva si sa vedeti daca sunt de acord sau nu.
postat din   ciprian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.11.2008
Cum pot face credit daca sunt in baza de date? Ati spus ca depinde de banca. Asta inseamna ca trebuie sa ma duc la directorul acelei banci si sa ma rog de el sa accepte?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.11.2008
Faptul ca depinde de banca, se refera mai exact la regulamentul intern, la conditiile in care aceasta acorda un credit. In mmentul aplicarii pentru un produs, agentul de la banca va efectueaza un scoring. In functie de rezultatul obtinut, va incadrati sau nu in categoria clientilor eligibili. In cazul in care aveti intarzieri de plata, cu cat acestea sunt mai mari cu atat rezultatul scoringului dumneavoastra scade si concomitent si posibilitatea de a obtine produsul dorit.
Majoritatea bancilor acorda si persoanelor cu intarzieri de pana la 60 de zile sau cu sume sub 100 RON. Totusi, in momentul in care ati fost inregistrat in Biroul de Credit ca rau-platnic, vi s-a atribuit un anumit grad de risc pe care banca decide daca sa si-l asume sau nu, tinand cont si de ceilalti factori (venit, existenta altor obligatii financiare, numarul persoanelor aflate in intretinere, valoarea cheltuielilor de subzistenta etc.).
postat din   Szasz Anna-Maria
Notare: Notari totale: 0
postat pe   17.12.2008
In anul 2005 am solicitat un credit pentru nevoi personale de la banca BRDin valoare de7.200 RON. Pana in anul 2007 ianuarie am achitat toate ratele la timp dar de atunci din cauza mutarii si probleme familiale avind 4 copii n-am mai putut achita ratele catre banca .Cum na-m mai trecut la fosta adresa n-am primit nimic. Din intamplare trecand pe acolo mi s-a inmanat o scrisoare in care suntem somati pentru neplata ratelor de catre EOS KSI ROMANIA SRL in calitate mandatar al S.C.ASIBAN S.A ca in termen de sapte zile de la primirea prezentei notificare sa achitam suma de 5689,87. Si ca in cazul neachitari in baza inceperii procedurii executarii silite, se vor deplasa la domiciliu in vederea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile proprietate. Mai avem posibilitatea de a recalcula datoriile catre banca respectiva in vederea achitarii creditului ? La cine ne adresam?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   17.12.2008
Conform legii, la executarea silita se trece dupa o perioada de 90 zile de intarziere de la plata ratelor curente.

 

Daca asigurarea nu acopera riscul de neplata integral sau nu exista o asigurare incheiata pentru creditul contractat, banca apeleaza direct la o societate de recuperari creante. Companiile de recuperari creante percep penalizari de neplata ridicate, deci din start, cresterea considerabila a datoriei. Astfel, dumneavoastra trebuie sa incercati sa ajungeti la o intelegere cu compania de recuperari, incat sa va puteti plati datoria. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere, se va ajunge la un proces si in instanta judecatorul va stabili modul in care datoriile vor fi achitate.

postat din   jony
Notare: Notari totale: 0
postat pe   29.12.2008
Am luat 25.000 EUR de la banca fara ipoteca, fara girant. Ce mi se poate intimpla in cazul in care nu-i mai dau inapoi?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   29.12.2008
Banca va face tot posibilul pentru recuperarea sumei neachitate. In primul rand, persoana aflata in imposibilitatea de plata a ratelor contractuale este sesizata si inregistrata de banca la Biroul de Credite (BC) si / sau Centrala Riscurilor Bancare (CRB) ca “rau platnic”. Acesta procedura conduce la o scadere a sanselor de a contracta pe viitor un alt imprumut. Sfatul nostru este sa vorbiti cu cei de la banca si sa solicitati reesalonarea ratelor creditului, astfel incat sa le puteti plati.

 

Recuperarea banilor se va face in functie de contractul de asigurare incheiat cu compania de asigurari incheiat de banca.

 

In cazul in care asigurarea acopera integral riscul de neplata, banca isi recupereaza valoarea imprumutului de la compania de la asigurari, iar restanta debitorului trece in patrimoniul companiei de asigurari. Aceasta, va cesiona datoria unor companii specializate in recuperarea de creante.

 

Daca asigurarea nu acopera riscul de neplata integral sau nu exista o asigurare incheiata pentru creditul contractat, banca apeleaza direct la o societate de recuperari creante. Companiile de recuperari creante percep penalizari de neplata ridicate, deci din start, cresterea considerabila a datoriei. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre rau platnic si compania de recuperari, aceasta din urma actioneaza in judecata pe debitor si in ultim caz, rau platnicul poate fi executat silit in baza unui ordin judecatoresc. Masurile care se impun vor fi stabilite in instanta.
postat din   vasi
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.01.2009
Am avut un card pentru salariu cu descoperire de cont de 200 RON, firma pentru care am lucrat a zis ca este avans salariu, asa ca am scos toti banii dupa ce am plecat din firma. Dupa 5 ani am aflat ca sunt rau platnic si extrabilantier, in 2008 mi-am platit datoria catre banca si am lichidat cardul. In coditiile acestea pot obtine un card de credit?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.01.2009
Nu exista conditii speciale de creditare in situatia in care sunteti inregistrat ca rau platnic. Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu.

Este alegerea bancii daca va acorda sau nu credit, insa practica a demonstrat ca, pana in momentul achitarii datoriei si stergerii inregistrarilor din Biroul de Credit si/sau Centrala Riscurilor Bancare (in cazul in care ati fost inregistrata si in aceasta baza de date) este dificil sa va acorde un imprumut, mai ales datorita faptului ca ati fost scos in afara bilantului.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

In ceea ce priveste inregistrarea dumneavoastra in Biroul de Credit, la 4 ani de la achitarea ultimei datorii, aceasta se va sterge in mod automat.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

postat din   Diana
Notare: Notari totale: 0
postat pe   30.01.2009
Eu am ajuns in faza in care astept executarea silita. Nu am posibilitatea sa mai achit creditul si as vrea sa stiu ce inseamna executare silita, tinand cont ca creditul a fost luat doar pe numele meu, eu stau in casa parintilor mei si nu detin bunuri personale, de asemenea nu sunt angajata si sunt insarcinata.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   30.01.2009
Executarea silita se aplica mai ales creditelor pentru care exista o garantie. Recuperarea banilor se va face in functie de contractul de asigurare incheiat cu compania de asigurari incheiat de banca.

 

In cazul in care asigurarea acopera integral riscul de neplata, banca isi recupereaza valoarea imprumutului de la compania de la asigurari, iar restanta debitorului trece in patrimoniul companiei de asigurari. Aceasta, va cesiona datoria unor companii specializate in recuperarea de creante.

 

Daca asigurarea nu acopera riscul de neplata integral sau nu exista o asigurare incheiata pentru creditul contractat, banca apeleaza direct la o societate de recuperari creante. Companiile de recuperari creante percep penalizari de neplata ridicate, deci din start, cresterea considerabila a datoriei. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre rau platnic si compania de recuperari, aceasta din urma actioneaza in judecata pe debitor si in ultim caz, rau platnicul poate fi executat silit in baza unui ordin judecatoresc. De asemenea, masurile care se impun vor fi stabilite in instant de catre judecator.

postat din   ciobanas teodor
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.02.2009
In scurt timp depasesc 90 zile dar eu am anuntat banca ca luna viitoare platesc integral datoria si dobanda intrucat am ramas fara serviciu. Ce se poate intampla?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.02.2009
Sfatul nostru este sa vorbiti cu cei de la banca si sa le explicati situatia dumneavoastra, astfel incat acestia sa nu inceapa procedura de recuperare a banilor.

 

In cazul in care creditul nu este rambursat, recuperarea banilor se va face in functie de contractul de asigurare incheiat cu compania de asigurari incheiat de banca.

 

In cazul in care asigurarea acopera integral riscul de neplata, banca isi recupereaza valoarea imprumutului de la compania de la asigurari, iar restanta debitorului trece in patrimoniul companiei de asigurari. Aceasta, va cesiona datoria unor companii specializate in recuperarea de creante.

 

Daca asigurarea nu acopera riscul de neplata integral sau nu exista o asigurare incheiata pentru creditul contractat, banca apeleaza direct la o societate de recuperari creante. Companiile de recuperari creante percep penalizari de neplata ridicate, deci din start, cresterea considerabila a datoriei. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre rau platnic si compania de recuperari, aceasta din urma actioneaza in judecata pe debitor si in ultim caz, rau platnicul poate fi executat silit in baza unui ordin judecatoresc. Masurile care se impun vor fi stabilite in instanta.

postat din   roman vasile
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.04.2009
Am avut un imprumut la Romextera, nu am platit 6 luni consecutiv. Acum mi-a venit o scrisoare ca datorez la BCR asigurari cu 2.100 RON. Sunt proprietar, detin locuinta si autovehicul ce se poate intampla.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.04.2009
Banca va face tot posibilul pentru recuperarea sumei neachitate. In primul rand, persoana aflata in imposibilitatea de plata a ratelor contractuale este sesizata si inregistrata de banca la Biroul de Credite (BC) si / sau Centrala Riscurilor Bancare (CRB) ca “rau platnic”. Acesta procedura conduce la o scadere a sanselor de a contracta pe viitor un alt imprumut. Sfatul nostru este sa vorbiti cu cei de la banca si sa solicitati reesalonarea ratelor creditului, astfel incat sa le puteti plati.

 

Recuperarea banilor se va face in functie de contractul de asigurare incheiat cu compania de asigurari incheiat de banca.

 

In cazul in care asigurarea acopera integral riscul de neplata, banca isi recupereaza valoarea imprumutului de la compania de la asigurari, iar restanta debitorului trece in patrimoniul companiei de asigurari. Aceasta, va cesiona datoria unor companii specializate in recuperarea de creante.

 

Daca asigurarea nu acopera riscul de neplata integral sau nu exista o asigurare incheiata pentru creditul contractat, banca apeleaza direct la o societate de recuperari creante. Companiile de recuperari creante percep penalizari de neplata ridicate, deci din start, cresterea considerabila a datoriei. In cazul in care nu se ajunge la o intelegere intre rau platnic si compania de recuperari, aceasta din urma actioneaza in judecata pe debitor si in ultim caz, rau platnicul poate fi executat silit in baza unui ordin judecatoresc. Masurile care se impun vor fi stabilite in instanta.

postat din   beres katalina
Notare: Notari totale: 0
postat pe   22.04.2009
Cati ani figurezi in baza de date a rau platnicilor?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.04.2009
La 4 ani de la achitarea ultimei datorii, inregistrarea dumneavoastra din Biroul de Credit se va sterge in mod automat.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

postat din   beres katalina
Notare: Notari totale: 0
postat pe   29.04.2009
Cand si in ce an voi fi stearsa din baza de date?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   30.04.2009
La 4 ani de la achitarea ultimei datorii restante vi se va sterge inregistrarea in Biroul de Credit in mod automat.
postat din   beres katalina
Notare: Notari totale: 0
postat pe   30.04.2009
Eu stiam de 7 ani.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   01.05.2009
Termenul de pastrare a informatiilor este de 4 ani pentru Biroul de Credit si de 7 ani pentru Centrala Riscurilor Bancare.
postat din   beres katalina
Notare: Notari totale: 0