PRIMA PAGINĂ Finzoom.ro Lanseaza Calculatorul pentru Depozite Resurse WEB Parteneri Despre Noi Publicitate
Navigare
Sfaturi

Cauta in Stiri si Sfaturi

Pot lua Credit daca Figurez cu Restante in BC si CRB?

Adauga comentariu
Notare: Notari totale: 14 Numar total afisari: 48610
postat pe 25.10.2007

Situatia rau platnicilor reprezinta o problematica tot mai mult dezbatuta, principala intrebare fiind: mai pot avea acestia acces la alte credite si carduri de credit in perioada in care apar cu restante la BCR si BC sau nu? www.FinZoom.ro a realizat un studiu pe acest subiect in urma caruia a punctat exact pozitia bancilor fata de rau platnici.

Ce este CRB?

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezinta o baza de date administrata de BNR in care institutiile de credit  isi pun la dispozitie in mod reciproc informatii care contin: datele de identificare ale debitorilor, datele despre creditele contractate, suma restanta, perioada de intarziere. Istoricul intarzierilor la plata cuprinde o perioada de 7 ani calculata retroactiv de la data inscrierii.

Ce este BC?

Biroul de Credit (BC) este o societate pe actiuni (27 de banci actionare si 7 institutii non-bancare) care cuprinde informatii detaliate (atat negative cat si pozitive - cele pozitive vor fi publice in curand), actualizate si reale despre persoane fizice care detin credite bancare, achizitii in sistem de leasing, asigurarea impotriva riscului de neplata a unei societati de asigurari si contracte de telefonie fixa sau mobila.

Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit, banca fiind singurul factor de decizie care analizeaza in detaliu pe  baza mai multor criterii fiecare solicitare de acest fel. Informatiile despre restante sunt afisate în Raportul de Credit timp de 5 ani.

In general, rapoartele legate de situatia platilor sunt solicitate de catre institutiile de creditare, in urma unui acord oferit chiar de solicitantul creditului. Exista insa si posibilitatea ca tocmai cei care doresc angajarea unui credit sa solicite o luare la cunostinta a situatiei personale cu privire la creditele contractate. Pentru acesta se depune o cerere insotita de o copie dupa actul de identitate (sau pe e-mail la: crb@bnro.ro si situatie@birouldecredit.ro). Pentru Biroul de Credit acest raport este gratuit, o data pe an, iar pentru mai multe interogari taxa este 3 RON / interogare.

Situatii in care puteti ajunge in CRB si BC:

 • restante mai mari de 30 zile sau peste anumite sume stabilite de fiecare banca;
 • fraudulenti in relatia cu banca (prin hotarare judecatoreasca definitiva), cu societatea de asigurari care ofera asigurarea impotriva riscului de neplata, societatile de telefonie fixa si mobila;
 • declaranti cu inadvertente (date neconforme cu realitatea furnizate la momentul solicitarii creditului).

Simpla prezenta in evidentele CRB si BC nu restrictioneaza in mod automat accesul la credit, banca avand de fiecare data primul si ultimul cuvant in acceparea sau respingerea solicitantilor.

Analiza si aprobarea solicitarilor de credite se fac in baza unor proceduri interne de risc care tin cont de urmatoarele criterii: vechimea restantei, suma restanta si motivatia clientului referitor la restantele inregistrate . Banca evalueaza in baza acestor proceduri potentialul de risc al fiecarui solicitant de credit in parte si poate decide aprobarea sau respingerea cererii. Importanta este si frecventa restantelor ("intamplare" sau "obicei"?). In ceea ce priveste motivul pentru care au ajuns in CRB sau BC, exista situatii in care clientii anumitor banci, desi au platit in mod constant ratele, nu au fost informati despre marirea ratei lunare sau nu au fost anuntati de introducerea unor comisioane, ori situatii in care conturi de card desi inchise, apar cu debit.

ABN Amro, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank acorda credite rau platnicilor, insa in conformitate cu politica de creditare a bancii, analizandu-se cu atentie fiecare caz in parte, criteriile fiind: perioada in care au inregistrat restante, suma restanta si existenta unor motive intemeiate pentru intarziere. Pe baza unor analize pozitive se pot face derogari de la procedura.

Raiffeisen Bank si Volksbank accepta in unele situatii sume mici datorate pentru perioade de maxim 90 zile.

Atat HVB Tiriac Bank, UniCredit Romania si Alpha Bank raporteaza la Biroul de Credit toti clientii cu restante mai mari de 30 de zile si avand suma restanta de peste 10 RON.

Finansbank - Limita acceptata este pana la 45 de zile, pana in 20 RON iar pentru restante/perioade mai lungi de indatorare se fac derogari, acestea fiind cazuri speciale.

Banca Transilvania - in cazul rau platnicilor fara grad de risc curent (cei care nu figureaza cu restante la credite curente) acordarea creditului este conditionata de o aprobare speciala. De regula, tuturor acestor cazuri li se solicita prezentarea unei garantii suplimentare cum ar fi un depozit colateral (in valoare de minim o rata lunara), cel putin un girant sau alte tipuri de garantii.

Libra Bank acorda credite persoanelor care nu prezinta restante active sau celor care nu au o suma totala  a  restantelor (mai mari de 30 de zile inregistrate in ultimele 18 luni) mai mare de echivalentul in RON a 40 EURO.

Daca sunteti unul dintre rau platnici si aveti nevoie de un imprumut, prezentati-va la una dintre bancile care prezinta o politica deschisa fata de aceasta categorie de consumatori avand incredere intr-o rezolvare pozitiva si avand argumente obiective care pot motiva restanta.

Pentru a decide care este oferta cea mai avantajoasa pentru dvs., accesati www.FinZoom.ro si comparati creditele tuturor bancilor in functie de DAE (228 credite de nevoi personale cu sau fara garantii, 250 credite pentru casa, 105 credite si leasing auto), precum si dupa toate celelalte criterii relevante in luarea deciziei finale (peste 93 detalii urmarite pe fiecare produs). Pe www.FinZoom.ro ofertele sunt actualizate zilnic, sub stricta supraveghere a bancilor.

Pentru a economisi timp, aplicati online gratuit pentru credite si carduri de credit la: BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Finansbank, HVB-Tiriac, ABN Amro, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank si un reprezentant al bancii pentru care ati decis sa aplicati va va contacta pentru a va oferi mai multe informatii / preaprobare.


Comentarii si Raspunsuri
postat din   sesban georgian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   31.01.2008
Daca am o intarziere de pana in 90 zile mai pot face o refinantare? Sau un credit pentru a plati banca unde am creditul actual?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 1
postat pe   31.01.2008
In general nu exista conditii speciale de creditare in situatia in care sunteti inregistrat ca rau platnic. Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme ,decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   07.02.2008

Intrebare:

Daca am o intarziere de pana in 90 zile mai pot face o refinantare? Sau un credit pentru a plati banca unde am creditul actual?

Raspuns:

In ceea ce priveste faptul ca sunteti inregistrat cu datorii catre banci, va pot spune ca majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Iar pentru anul acesta Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a hotarat cateva modificari legate de activitatea Biroului de Credit, favorabile clientilor institutiilor bancare. Prima dintre aceste modificari, ce vor intra in vigoare incepand cu finalul acestei luni, obliga bancile sa notifice clientii pasibili de a fi inscrisi pe lista neagra a Biroului de Credit cu 15 zile inainte de termenul la care urmeaza sa se intample acest lucru. Modalitatile prin care institutiile de credit pot sa instiinteze clientii despre pericolul de a fi inclusi pe lista Biroului sunt in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail.

Cea de-a doua decizie, spune ca restantierii la banci, firme de leasing, de credite de consum sau asigurari cu intarzieri mai mari de 30 de zile vor ramane in baza de date a Biroului de Credit numai patru ani, fata de cinci ani cum este stabilit in prezent.


O alta modificare adusa prin decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal este aceea ca Biroul de Credit va primi informatii, de la finele acestei luni, numai de la institutiile financiare si de credit, precum si de la societatile de asigurari pentru produsele de tip credit deci nu si de la companiile telefonice.

 

Pentru a va raspunde la intrebare, daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra nu mai aveti datorii, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarea facuta la Biroul de Credit reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie. Ofiterii de credite analizeaza situatia personala a fiecarui client urmand sa se pronunte in functie de mai multi factori.

 

Sfatul nostru ar fi sa incercati pentru inceput, tot la banca la care ati avut respectivul credit cu probleme, ofiterul de credite de acolo cunoscand cel mai bine situatia.

postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 3
postat pe   08.02.2008

Intrebare:

Doresc sa aflu cum ma pot apara de o banca, in conditiile in care, din vina exclusiva a lor, am platit penalitati, am ajuns in CRB si nu mai am credibilitate la alte institutii bancare. Catre cine fac plangere, cum imi apar drepturile si cum se remediaza situatia?


Raspuns:

Doriti sa aflati cum va puteti apara de banca in situatia in care ati constatat ca printr-o greseala exclusiv a bancii ati ajuns ca rau platnic in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare.

In aceasta situatie exista cateva lucruri pe care le puteti face.
Va puteti prezenta la respectiva banca, sediul la care platiti sau plateati ratele si sa le solicitati remedierea situatiei. Trebuie sa va precizez insa, ca necunoasterea unor comisioane, introducerea unor comisioane sau majorarea dobanzii facute cu sau fara stirea dumneavoastra nu vor fi motive acceptate pentru stergerea inregistrarii. Aceste lucruri tin de contractul semnat cu banca la momentul incheierii creditului. Trebuie sa cititi cu atentie acel contract si daca exista prevederi ce permit introducerea, majorarea comisioanelor sau majorarea dobanzii, banca a fost indreptatita sa le aplice.

In caz contrar va puteti adresa Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului din judetul dumneavoastra printr-o reclamatie, urmand sa vi se raspunda in termenul legal.

postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 2
postat pe   08.02.2008
Intrebare:
Doresc sa fac un credit ipotecar, impreuna cu familia, venitul fiind de aproximativ 1600 RON, dar suntem inscrisi in CRB. Ce banca ar putea sa ne ajute?

Raspuns:
Sfatul nostru ar fi sa va prezentati la banca/bancile care au facut inregistrarile si sa le solicitati un document care sa ateste faptul ca datoria a fost lichidata, document care va va fi util in relatiile viitoare cu bancile.
Totodata, recomandat ar fi, sa va prezentati tot la banca care a facut inregistrarea, cei de acolo cunoscand cel mai bine situatia dumneavoastra. 
Pentru a va raspunde la intrebare, daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra nu mai aveti datorii, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.
postat din   Malageanu Ortansa
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.02.2008
As dori sa stiu daca sunt in Biroul de Credit (BC) si daca da, de ce si pentru ce perioada. Am facut cerere la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) si mi s-a spus ca nu sunt in baza lor de date, dar totusi nu reusesc sa fac imprumut la nici o banca. Cum pot afla despre ce este vorba?
postat din   FinZoom / Alin Dumitru
Notare: Notari totale: 0
postat pe   12.02.2008

Doriti sa aflati daca dumneavoastra sunteti inregistrat in baza de date a Biroului de Credit.

 

Din pacate acest lucru il puteti afla numai dumneavoastra personal, sau institutile de credit care au acces la aceasta baza de date, deoarece este vorba de informatii cu caracter personal care sunt supuse unor reguli de confidentialitate.

 

Daca doriti sa aflati aceste informatii, puteti face acest lucru in temeiul dreptului de acces la date prevazut de Legea 677/2001. Astfel trebuie sa adresati in scris catre Biroul de Credit o cerere – al carei formular il gasiti atasat – datata si semnata, la care sa anexati o copie lizibila dupa actul de identitate (buletin sau carte de identitate) si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat. Puteti trimite aceasta cerere, insotita de actul de identitate si daca este cazul de documentul de plata (scanate daca se trimit prin e-mail), la adresa postala (S.C. Biroul de Credit S.A., Adresa: Calea Victoriei, nr.15, cod 030 023, sector 3, Bucuresti, Romania, Tel:  04 021 315 1017; 04 021 311 0267) sau la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro. De asemenea o puteti completa si depune personal la cutia postala amplasata la sediul Biroului de Credit la aceeasi adresa de mai sus.

 

Numai prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 3 lei, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea. Plata se va face la orice unitate a Bancii Comerciale Romane S.A., folosind urmatoarele instructiuni: 

- suma: 3 lei

- beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)

- cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001

- deschis la banca: BCR Lipscani

 

In cazul in care doriti sa verificati daca sunteti la a doua cerere in decursul unui an, puteti solicita o confirmare telefonica de la numerele de telefon de mai sus.

Informatiile solicitate cu privire la propria persoana, prezentate prin “Situatia inscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise catre dvs. prin Posta Romana (caz in care cheltuielile postale vor fi suportate de catre solicitant) sau prin e-mail, in termenul legal de la data inregistrarii cererii.

 

Suntem totusi in masura sa va informam ca de la sfarsitul lunii februarie intra in vigoare Decizia nr.105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Aceasta decizie va institui obligativitatea instiintarii prealabile a cetateanului, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, cu cel putin 15 zile inainte de data transmiterii datelor (inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorari ale ratei dobanzilor) catre biroul de credit, indiferent daca este vorba de informatii pozitive sau negative. Astfel, daca veti afla ca momentan nu sunteti inregistrat in baza de date, puteti sta linistit deoarece, de luna viitoare, veti fi instiintat daca se va lua o astfel de masura.

postat din   chiric simona
Notare: Notari totale: 0
postat pe   20.02.2008
Am o restanta de aproximativ 4.000 RON la banca Tiriac si as dori s-o achit. A fost un credit pe numele meu dar beneficiarul a fost girantul meu care urma sa achite valoarea creditului pe o perioada de 1 an si jumatate. Surprinzator, restanta nu mi-a fost comunicata nici mie ca titular, nici grantului. Am aflat dupa 2 ani ca sunt in Biroul de Credit, in momentul in care am vrut sa fac o rata pentru electrocasnice. Fiind o suma destul de mare, as putea face un credit la aceeasi banca si sa achit debitul existent la ei? Sa ma oblig prin acte ca, in urma acordarii creditului, eu voi achita debitul existent la ei?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   20.02.2008

Pana in prezent bancile nu au fost obligate sa anunte debitorii cu privire la restantele acumulate de acestia. In acest moment a intrat in vigoare Decizia nr. 105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Aceasta decizie a instituit obligativitatea instiintarii prealabile a cetateanului, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, cu cel putin 15 zile inainte de data transmiterii datelor (inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorari ale ratei dobanzilor) catre Biroul de Credit, indiferent daca este vorba de informatii pozitive sau negative.

 

Este alegerea bancii daca va acorda sau nu credit, insa practica a demonstrat ca, pana in momentul achitarii datoriei si stergerii inregistrarilor din Biroul de Credit si/sau Centrala Riscurilor Bancare (in cazul in care ati fost inregistrata si in aceasta baza de date) este dificil sa va acorde un imprumut (UniCredit Tiriac sau o alta banca), indiferent de natura lui, deoarece o intarziere atat de mare si cu o suma considerabila, arata un grad ridicat de risc si, cu toata consideratia, trebuie sa va spun ca motivele personale nu constituie o justificare acceptata de catre banci in general.

Din pacate, din punctul de vedere al UniCredit Tiriac (care, cel mai probabil, si-a recuperat banii apeland la asiguratorul creditului), dumneavoastra nu prezentati nicio garantie pentru returnarea banilor, si nu se pune problema ca dumneavoastra sa va obligati prin alte acte ca veti achita restanta, deoarece, in primul rand, acest lucru nu intra in procedura niciunei banci si, in al doilea rand, contractul de creditare incheiat in prima instanta a reprezentat tot un act prin care va obligati sa returnati imprumutul initial.

 

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, asa cum dumneavoastra nu ati mai imprumuta o persoana care va datoreaza o suma considerabila, nici bancile nu privesc “rau platnicii” cu ochi buni.

 

Desi exista in prezent discutii cu privire la acordarea unor credite solicitantilor cu astfel de probleme, in conditii de dobanzi si comisioane crescute, pana in acest moment nu exista oferte pentru “rau platnici” bancile si institutiile financiare nebancare nedorind sa-si asume riscul de neplata. Primii pasi au fost facuti, in sensul acceptarii existentei unor datorii achitate relativ mici si pe termene relativ reduse.

postat din   GAVRIL ANTONETA VALERICA
Notare: Notari totale: 0
postat pe   22.02.2008
Daca figurez ca rau platnic, nu mi se mai poate acorda un descoperit de cont pentru cardul de salariu (cardul find la Raiffeisen Bank) ?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   22.02.2008

Acest lucru depinde de Raiffeisen Bank.


In momentul in care va prezentanti in vederea obtinerii cardului, in functie de situatia dumneavoastra exacta, se va hotara acordarea sau neacordarea descoperitului de cont. In general raspunsul este negativ pentru cei inregistrati ca rau platnici insa, repet, acest lucru depinde de situatia dumneavoastra personala.

postat din   Galambodi Nandor
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.03.2008
Sunt inscis la BC pentru ca am intarziat peste 100 de zile cu o valoare de aproximativ 150 RON. As vrea sa va intreb unde pot sa solicit un credit pentru nevoi personale, pentru ca am incercat la mai multe banci si mi-au respins cererea. Am incercat si la Domenia Credit dar si acolo mi-au respins cererea.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.03.2008

Este alegerea fiecarei banci daca va acorda sau nu credit. Dumneavoastra, in functie de istoricul de creditare, prezentati un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme, decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

 

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa site-ul  www.FinZoom.ro, unde puteti compara intreaga oferta de produse si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra. Puteti aplica online pentru creditele ipotecare oferite de GE Money si incerca sa obtineti refinantarea dorita.

postat din   popovici mugurel
Notare: Notari totale: 0
postat pe   20.03.2008
Am avut in 2005 restante la un credit la B.R.D. Am platit timp de 4 luni o suma mai mica decat rata lunara stabilita de banca (100 de euro pe luna in loc de 128 euro)si am fost bagat in baza de date cu intarzieri de 120 zile(cifra 4).Aveam atunci un salariu mic si din teribilism am platit mai putin decat era rata, nebanuind ca pot avea probleme.In 2006 am achitat creditul si de atunci n-am mai reusit pana la sfarsitul anului trecut sa iau alt credit la nici o banca. La sfarsitul anului trecut am luat un credit de nevoi personale de la CitiFinancial. Acum sunt salariat cu un salariu foarte bun si as cumpara o casa si o masina.Am vreo sansa?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   20.03.2008

Este alegerea fiecarei banci daca va acorda sau nu credit. Dumneavoastra, in functie de istoricul de creditare, prezentati un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme, decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

 

Acordarea unui nou credit depinde de veniturile dumneavoastra, de capacitatea dumneavoastra de a putea plati o noua rata.

 

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa site-ul  www.FinZoom.ro, unde puteti compara intreaga oferta de produse si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra. Puteti aplica online pentru creditele ipotecare oferite de GE Money si incerca sa obtineti refinantarea dorita.

postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.03.2008

Noi va sfatuim sa depuneti o plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorului pentru a va ajuta si pentru a lua masuri. Daca mai sunteti inca interesat de contractarea unui credit, FinZoom va recomanda GE Money. De asemenea, puteti cauta produsul dorit pe www.finzoom.ro si aplica online iar in maxim 48 de ore banca va va contacta pentru mai multe informatii. Acest serviciu este gratuit si nu implica niciun fel de obligatii.

postat din   chiriac adrian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.03.2008
Sunt in inregistrata ca "rau-platnic". Cand pot face un credit?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.03.2008

In general, o persoana primeste eticheta de “rau-platnic” in urma inregistrarii unor restante, intarzieri la plata sumelor datorate unei institutii financiare (de la ratele aferente tuturor tipurilor de credite, pana la dobanzile sau comisioanele de orice fel aplicabile cardurilor de credit) sau in urma furnizarii unor informatii eronate (ex.: nedeclararea unor credite aflate in derulare). In momentul in care institutia financiara considera ca un client nu si-a indeplinit corespunzator obligatiile, prima masura pe care o va lua va fi inregistrarea clientului respectiv in baza de date a uneia dintre urmatoarele institutii (in functie de durata si valoarea restantei): Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare.


Pe langa acestea, exista si lista neagra a bancilor, pe care figureaza cei considerati “cu probleme” de catre o banca, dar si lista neagra a asiguratorilor, pe care figureaza cei care, prin neachitarea datoriilor catre banca, au determinat institutia financiara in sa recupereze banii de la asigurator, creanta lor transferandu-se astfel acestuia din urma.


Daca sunteti inregistrat in Biroul de Credit, la 4 ani de la achitarea ultimei datorii, aceasta se va sterge in mod automat. Dupa aceasta perioada puteti incerca sa contractati creditul necesar. In cazul Centralei Riscurilor Bancare, aceasta inregistrare se va sterge la o perioada de 7 ani de la ultima actualizare.

postat din   Rusu Dragos-Iulian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   17.04.2008
Desi am achitat toate restantele inca mai apar la biroul de credit ca si cum nu as fi platit. Daca fac o cerere catre biroul de credit ar putea fi stearsa acea restanta?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   17.04.2008

Singura institutie in masura sa modifica sau sa strearga inregistrarea facuta la Biroul de Credit este institutia financiara care a raportat-o (banca la care ati inregistrat respectiva restanta). Biroul de Credit nu are dreptul de modificare a inregistrarilor pe care le pastreaza. Faptul ca dumneavoastra nu figurati cu restanta achitata se datoreaza probabil neactualizarii informatiilor transmise Biroului de Credit. In acest sens puteti solicita bancii respective actualizarea informatiilor transmise catre BC.

 

Din pacate, odata inregistrat in baza de date a Biroului de Credit nici o banca sau institutie de credit nu va sterge inregistrarea facuta. Singura modalitate de iesire din aceasta baza de date este la expirarea termenului maxim de pastrare a inregistrarii (de 4 ani de la achitarea restantei). Desigur, daca ar fi fost vorba de o greseala a bancii prin care vi se incalcau drepturile legale puteti solicita stergerea inregistrarii insa daca restanta va apartine, inregistrarea va ramane.

 

Cu toate acestea, daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra nu mai aveti datorii (puteti sa va prezentati la banca de la care ati contractat creditul si solicita un document – scrisorea de bonitate - care sa ateste faptul ca nu mai aveti nici o datorie fata de aceasta institutie) puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarea facuta la Biroul de Credit reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie, iar scrisoarea de bonitate este o dovada suficienta a faptului ca dumneavoastra v-ati achitat obligatiile fara a mai fi nevoie de actualizarea raportarii. Ofiterii de credit va vor analiza situatia personala urmand sa se pronunte in functie de mai multi factori.

postat din   Baltag Marius Adrian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   18.04.2008
In conditiile in care am avut o restanta de 4 EUR pe care am achitat-o, as dori sa aflu motivul pentru care nu mai pot face un credit acum.
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   18.04.2008

In ceea ce priveste faptul ca sunteti inregistrat cu datorii catre banci, va pot spune ca majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Acea restanta de 4 EUR nu poate constitui motivul respingerii cererii dumneavoastra de creditare. Exista multe aspecte care sunt luate in calcul de catre ofiterii de credite ai bancilor si fiecare dintre acestea poate duce la respingerea dosarului de creditare insa numai ofiterul de credit care s-a ocupat de dosarul dumneavoastra stie motivul exact (pe care vi-l poate dezvalui sau nu). Daca nu se acorda un credit, motivul nu trebuie sa fie in mod obligatoriu o restanta, acesta putand varia de la venituri insuficiente la un angajator ce ridica semne de intrebare cu privire la activitatea sa si poate fi orice combinatie de date prezentate bancii. 

 

Pentru mai multa siguranta va puteti verifica situatia la Biroul de Credit. Pentru aceasta, trebuie sa adresati in scris catre Biroul de Credit o cerere datata si semnata, la care sa anexati o copie lizibila dupa actul de identitate (buletin sau carte de identitate) si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat. Puteti trimite aceasta cerere, insotita de actul de identitate si daca este cazul de documentul de plata (scanate daca se trimit prin e-mail), la adresa postala (S.C. Biroul de Credit S.A., Adresa: Calea Victoriei, nr.15, cod 030 023, sector 3, Bucuresti, Romania, Tel:  04 021 315 1017; 04 021 311 0267) sau la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro. De asemenea o puteti completa si depune personal la cutia postala amplasata la sediul Biroului de Credit la aceeasi adresa de mai sus.

Numai prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 RON, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea. Plata se va face la orice unitate a Bancii Comerciale Romane S.A., folosind urmatoarele instructiuni:

 • suma: 6 RON
 • beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)
 • cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001
 • deschis la banca: BCR Lipscani

 In cazul in care doriti sa verificati daca sunteti la a doua cerere in decursul unui an, puteti solicita o confirmare telefonica de la numerele de telefon de mai sus.

Informatiile solicitate cu privire la propria persoana, prezentate prin Situatia inscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise catre dvs. prin Posta Romana (caz in care cheltuielile postale vor fi suportate de catre solicitant) sau prin e-mail, in termenul legal de la data inregistrarii cererii.

Pentru a afla daca dumneavoastra sunteti inregistrat in Centrala Riscurilor Bancare acest lucru se poate face prin intermediul unei cereri care trebuie depusa la sediul BNR fie personal daca treceti prin Bucuresti, fie prin intermediul postei. Aceasta cerere trebuie sa contina, codul numeric personal si adresa si sa fie insotita de o copie a buletinului.

postat din   Panglica Stelica
Notare: Notari totale: 0
postat pe   18.04.2008
Am avut o restanta de 4 EUR, am platit-o si nu imi mai acorda un credit. Ce pot face?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   18.04.2008
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

postat din   Pana Cristian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   08.05.2008
Mai pot sa fac un credit daca am intarziat mai mult de 90 de zile? Care banci acorda rau platnicilor?
postat din   Pana Cristian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   08.05.2008
Am avut un credit in contul caruia mi se oprea rata lunara de pe cardul de salariu. Am fost mutat la alta sucursala a firmei, prin transfer, si am descoperit dupa 8 luni ca mi se pune poprire pe salariu deoarece, in acest timp, firma nu m-a anuntat ca mi-a fost schimbat numarul de cont bancar. Acum sunt rau platnic si as dori sa aflu daca mai pot face sau nu un credit de nevoi personale?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   08.05.2008

In ceea ce priveste faptul ca sunteti inregistrat cu datorii catre banci, va pot spune ca majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON.

 

Posibilitatea contractarii unui credit in conditiile pe care le-ati enumerat dumneavoastra (nu conteaza numai perioada pe care ati intarziat ci si suma datorata) ramane, insa obtinerea acestuia depinde de mult mai multi factori, datoriile restante reprezentand numai o etapa a procesului de analiza a dosarului de creditare care nu mai este una eliminatorie. Scoring-ul pe care il face banca tine cont si de acest aspect.

Dumneavoastra va puteti prezenta la orice banca cu dosarul de creditare urmand ca aceasta sa-l analizeze si sa se pronunte.

 

Desi exista in prezent discutii cu privire la acordarea unor credite solicitantilor cu astfel de probleme, in conditii de dobanzi si comisioane crescute, pana in acest moment nu exista oferte pentru “rau platnici” bancile si institutiile financiare nebancare nedorind sa-si asume riscul de neplata. Primii pasi au fost facuti, asa cum am mai spus, in sensul acceptarii existentei unor datorii achitate relativ mici si pe termene relativ reduse.

 

In general, bancile de pe piata romaneasca, opereaza in aceleasi conditii in ceea ce-i priveste pe rau platnici, neexistand o banca care sa ofere conditii de creditare speciale pentru aceasta categorie.

 

Daca totusi stiti faptul ca sunteti inregistrat cu datorii, sfatul nostru ar fi sa va prezentati la banca care v-a inscris in baza de date si sa cereti un document care sa ateste motivul inscrierii precum si faptul ca nu aveti datorii la banca respectiva. Aceste documente va pot fi utile in viitoarele relatii cu bancile, dumneavoastra putandu-va prezenta la orice banca si solicita un credit, asa cum am precizat deja.

 

Totodata, daca ati avut motive intemeiate pentru acumularea restantei, sfatul nostru ar fi sa incercati obtinerea unui alt credit de la aceeasi banca, ofiterii de acolo cunoscand cel mai bine situatia dumneavoastra precum si obtinerea unor documente doveditoare din partea angajatorului ale situatiei in care ati fost pus.

postat din   timigeru beatrice
Notare: Notari totale: 0
postat pe   04.06.2008

Am inregistrat o intarziere de 90 de zile in achitarea ratelor aferente unui credit. As dori sa stiu daca pot face un credit in valoare de de 10.000 RON la o alta banca pentru achitarea creditului anterior.

postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   04.06.2008

Dumneavoastra puteti incerca o refinantare a acestui credit, insa acceptarea acestei refinantari depinde de situatia exacta a restantei, asa cum aceasta a fost inregistrata in bazele de date ale Biroului de Credit si /sau ale Centralei Riscurilor Bancare. Ceea ce va pot spune este ca majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte. Nu exista conditii speciale de creditare in situatia in care sunteti inregistrat ca rau platnic. Practic, dumneavoastra in acest moment, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu.

 

Acest grad de risc il puteti vedea daca obtineti raportul de la Biroul de Credit unde vi se prezinta exact categoria in care ati fost incadrat. In functie de acest grad bancile acorda sau nu credite.

 

Pentru a va verifica situatia la Biroul de Credit, trebuie sa adresati in scris catre Biroul de Credit o cerere datata si semnata, la care sa anexati o copie lizibila dupa actul de identitate (buletin sau carte de identitate) si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat. Puteti trimite aceasta cerere, insotita de actul de identitate si daca este cazul de documentul de plata (scanate daca se trimit prin e-mail), la adresa postala (S.C. Biroul de Credit S.A., Adresa: Calea Victoriei, nr.15, cod 030 023, sector 3, Bucuresti, Romania, Tel:  04 021 315 1017; 04 021 311 0267) sau la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro. De asemenea o puteti completa si depune personal la cutia postala amplasata la sediul Biroului de Credit la aceeasi adresa de mai sus.

Numai prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 RON, dovada platii urmand sa o trimiteti impreuna cu cererea. Plata se va face la orice unitate a Bancii Comerciale Romane S.A., folosind urmatoarele instructiuni: 

 • suma: 6 RON
 • beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)
 • cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001
 • deschis la banca: BCR Lipscani

In cazul in care doriti sa verificati daca sunteti la a doua cerere in decursul unui an, puteti solicita o confirmare telefonica de la numerele de telefon de mai sus.Informatiile solicitate cu privire la propria persoana, prezentate prin “Situatia inscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise catre dvs. prin Posta Romana (caz in care cheltuielile postale vor fi suportate de catre solicitant) sau prin e-mail, in termenul legal de la data inregistrarii cererii.

 

Pentru a afla daca dumneavoastra sunteti inregistrat in Centrala Riscurilor Bancare acest lucru se poate face prin intermediul unei cereri care trebuie depusa la sediul BNR fie personal daca treceti prin Bucuresti, fie prin intermediul postei. Aceasta cerere trebuie sa contina, codul numeric personal si adresa si sa fie insotita de o copie a buletinului.

 

Desi exista in prezent discutii cu privire la acordarea unor credite solicitantilor cu astfel de probleme, in conditii de dobanzi si comisioane crescute, pana in acest moment nu exista oferte pentru “rau platnici” bancile si institutiile financiare nebancare nedorind sa-si asume riscul de neplata. Primii pasi au fost facuti, asa cum am mai spus, in sensul acceptarii existentei unor datorii achitate relativ mici si pe termene relativ reduse.

postat din   DANIEL
Notare: Notari totale: 0
postat pe   06.06.2008
Am 2 credite in prezent si intarzieri de peste 90 de zile. Mai pot face alt credit daca mi-a fost majorat salariul? Exista vreo institutie bancara sau nebancara care sa nu verifice CRB sau BC?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 1
postat pe   06.06.2008

Pana la achitarea restantelor, este alegerea fiecarei banci daca va acorda sau nu credit insa practica a demonstrat ca pana in momentul achitarii datoriei si stergerii inregistrarilor din bazele de date ale BC si/sau CRB este dificil sa vi se acorde un imprumut, indiferent de natura lui, deoarece intarzieri atat de mari arata un grad ridicat de risc iar motivele personale nu constituie o justificare acceptata de catre aceste institutii.

 

Desi exista in prezent discutii cu privire la acordarea unor credite solicitantilor cu astfel de probleme, in conditii de dobanzi si comisioane crescute, pana in acest moment nu exista oferte pentru “rau platnici” bancile si institutiile financiare nebancare nedorind sa-si asume riscul de neplata. Primii pasi au fost facuti in sensul acceptarii existentei unor datorii achitate relativ mici si pe termene relativ reduse.

 

In general, bancile de pe piata romaneasca, opereaza in aceleasi conditii in ceea ce-i priveste pe rau platnici, neexistand o banca care sa ofere conditii de creditare speciale pentru aceasta categorie. La Biroul de Credit, in prezent, opereaza in sistem 28 banci (cota de piata de 98,5%), 8 societati de credit de consum si 2 societati de leasing, insa numele acestora nu este facut public. Asa cum puteti observa din cota de piata, majoritatea bancilor raporteaza si primesc informatii de la Biroul de Credit.

 

Pe de alta parte, toate bancile sunt obligate sa raporteze la CRB (Centrala Riscurilor Bancare) toate restantele inregistrate la credite mai mari de 20.000 RON, asa cum toate institutiile financiare au acces la aceste informatii.

 

In ceea ce priveste majorarea salariului, acest lucru presupune ca dumneavoastra ati mai putea contractat un credit cu veniturile suplimentare obtinute insa acest lucru depinde de situatia restantelor dumneavoastra.

postat din   radu viorel ghe.
Notare: Notari totale: 1
postat pe   16.06.2008
Doresc sa fac un credit, dar am avut unul la Raiffaisen Bank in valoare de 1.000 ron si am avut cateva intirzieri. Creditul a fost achitat in ianuarie, dar banca nu imi acorda un alt credit. Ce pot sa fac pentru a obtine un nou credit?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   16.06.2008

In general nu exista conditii speciale de creditare in situatia in care sunteti inregistrat ca rau platnic. Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme, decid daca va pot acorda acel credit.

 

Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

 

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

postat din   cristina
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.06.2008

Am vrut sa contractez un credit auto si spre surprinderea mea am aflat ca figurez in Biroul de Credit ca rau platnic cu 150 zile intarziere desi nu am incheiat vreun contract de credit bancar. Apoi am aflat ca respectivul imprumut a fost luat de tatal meu fara ca eu sa stiu sau se semnez vreun document. Mentionez ca valoarea creditului se ridica la 1.000 EUR pe o perioada de 10 ani. Cum este posibil asa ceva?

postat din   FinZoom / Ivan Irinel
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.06.2008
Dvs trebuie intai si intai sa discutati cu tatal Dvs pentru a lamuri situatia prezenta.

 

Apoi sa discutati conditiile rezultante creditului contractat cu banca la care a fost facut imprumutul.

 

In conditiile normale de acordare a unui credit bancar, semnarea contractului presupune prezenta tuturor persoanelor implicate in procesul de creditare: reprezentantul bancii, beneficiarul creditului sau imputernicitul, notarul (daca este vorba de credit imobiliar/ipotecar).

 

In situatia de fata, banca nu poate fi trasa la raspundere deorece probabil a actionat de buna credita avand in vedere ca tatal este o ruda apropiata si in mod sigur a prezentat toate documentele necesare, de aceea trebuie sa mergeti la sucursala respectiva si sa cereti dosarul de credit, intrucat daca tatal Dumneavoastra a avut imputernicire de contractare credit bancar pe numele fiicei, prezenta Dumneavoastra nu mai era necesara la momentul semnarii contractului.

postat din   costaiche luiza
Notare: Notari totale: 1
postat pe   19.06.2008
Cum as putea afla daca sotul meu are credit la banca?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.06.2008

Informatiile referitoare la existenta contului sau creditului altei persoane decat cea care este posesoarea acestuia nu pot fi dezvaluite de catre banca, ele sunt strict personale.

Sfatul nostru este sa discutati cu sotul dumneavostra pentru a afla daca are sau nu un credit la banca.

postat din   Ionut
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.06.2008
Am un credit de la care platesc lunar suma de 122 RON, din care mai am 1 an de zile de plata. Anul trecut am avut probleme in achitarea ratelor, motiv pentru care am fost raportat de 3 ori pentru intarzieri de 40 de zile. Acum as vrea sa obtin un alt credit, sunt dispus sa ofer si garantie 20%, dar toate bancile ma refuza din cauza raportarilor. Unde as mai putea sa ma adresez? Ultima raportare s-a facut in urma cu un an, de atunci nu au mai fost probleme.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   23.06.2008
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON.

Daca aveti documentele care atesta faptul ca dumneavoastra v-ati achitat datoriile, puteti incerca sa obtineti un credit de la orice banca posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarile facute la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie.

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa site-ul www.finzoom.ro , unde puteti compara intreaga oferta de produse si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra si puteti aplica online, gratuit urmand sa fiti contactat de un reprezentant al bancii pentru a va face un prescorring si eventual, a va fixa o intalnire la sucursala.
postat din   grad adalcisa gianina
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.06.2008
Sotul meu are 2 credite si am vrea sa stim daca putem face refinantare la 1 dintre ele?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.06.2008

Puteti refinanta oricand unul dintre creditele detinute si contracta un credit mai avantajos pentru dumneavoastra. In sistemul bancar romanesc, majoritatea bancilor ofera refinantare, fie prin produse specifice de refinantare, fie prin adaptarea produselor clasice de creditare.

 Sfatul nostru este ca, in cazul in care sunteti nemultumit de conditiile de creditare de care beneficiati, si doriti refinantarea acestuia, sa va informati asupra tuturor costurilor presupuse de aceasta operatiune care la prima vedere poate reprezenta o optiune dar care, de cele mai multe ori, ii poate costa pe clienti mai mult decat castigul previzionat.

 Pentru a afla mai multe detalii despre costurile refinantarii si pasii pe care trebuie sa-i urmati, va rugam sa accesati urmatoarele 2 link-uri: CLICK AICI sau CLICK AICI.

postat din   hirtescu marian
Notare: Notari totale: 0
postat pe   03.07.2008
Am avut un card de credit si neplatind ratele am fost inregistrat la Biroul de Credit si scos in afara bilantului. Am achitat tot creditul acum doi ani si as vrea sa stiu daca mai am posibilitatea sa contractez un credit ipotecar?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   03.07.2008

Este alegerea bancii daca va acorda sau nu credit, insa practica a demonstrat ca, pana in momentul achitarii datoriei si stergerii inregistrarilor din Biroul de Credit si/sau Centrala Riscurilor Bancare (in cazul in care ati fost inregistrat si in aceasta baza de date) este dificil sa va acorde un imprumut, mai ales ca dumneavoastra ati fost scos in afara bilantului, ceea ce ar insemna pentru orice banca asumarea uniu grad ridicat de risc.

 

In ceea ce priveste inregistrarea dumneavoastra in Biroul de Credit, la 4 ani de la achitarea ultimei datorii, aceasta se va sterge in mod automat. Dupa aceasta perioada puteti incerca sa contractati creditul necesar.

postat din   Butuc Vasili
Notare: Notari totale: 0
postat pe   08.07.2008
Am facut credit acum vreo 2 - 3 ani la un calculator si am intarziat cu plata ratelor peste 90 de zile. Am achitat apoi suma integral dar deja eram in Biroul de Credit si cred ca si in CRB. Am aplicat la BCR si mi-au acordat un credit de 7900 RON pe 10 ani. Totul a fost ok, am luat banii desi ei m-au gasit ca rau platnic. Mi-au zis sa aduc adresa de la banca si dovada (chitantele) ca am achitat toata suma. Am adus si s-a rezolvat, mi-au dat banii. Acum incerc sa iau iar un credit de la alta banca si nu pot... M-au refuzat marea majoritate : BRD, BANCPOST, UNICREDIT, ALPHA BANK, UNICREDIT si incerc acum sa depun si la PIRAEUS poate am noroc. Credeti ca am vreo sansa sa iau un credit sau stiti vreo banca care ar putea sa imi acorde si mie un credit?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   08.07.2008

Din pacate avand in vedere situatia dumneavoastra la Biroul de Credit accesarea unui nou credit inainte de stergerea inregistrarilor (termenul legal fiind de 4 ani de la data ultimei actualizari) pare imposibila deoarece dumneavoastra prezentati cel mai ridicat grad de risc din punctul de vedere al bancilor.

Desi exista in prezent discutii cu privire la acordarea unor credite solicitantilor cu astfel de probleme, in conditii de dobanzi si comisioane crescute, pana in acest moment nu exista oferte pentru “rau platnici” bancile si institutiile financiare nebancare nedorind sa-si asume riscul de neplata. Primii pasi au fost facuti in sensul acceptarii existentei unor datorii achitate relativ mici si pe termene relativ reduse.

postat din   CHIRILA DANUT
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.07.2008
Am facut un credit la City Financial. Posesorul creditului nu am fost eu ci un prieten. Suma datorata este de aproximativ 1.000 RON. Am fost inscris in CRB si as vrea sa stiu cum pot achita acel credit? Ce institutie bancara imi va mai acorda un credit de refinantare pe care sa-l achit personal ca sa pot scapa de creditul anterior de care nu am beneficiat?
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.07.2008

Sfatul nostru este sa incercati sa le explicati situatia in care va aflati celor de la CitiFinancial si sa solicitati o reesalonare a ratelor. Multe institutii financiare au o serie de proceduri destinate clientilor care se afla in imposibilitatea de a-si achita ratele. Astfel le sunt oferite optiuni cum ar fi reducerea ratelor si extinderea perioadei de rambursare.

 

In ceea ce priveste obtinerea unui credit de refinantare, este alegerea fiecarei banci daca va acorda sau nu credit insa practica a demonstrat ca, pana in momentul achitarii datoriei si stergerii inregistrarilor din BC si/sau CRB, este dificil sa va acorde un imprumut.

postat din   tanasoiu petruta
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.07.2008
Sotul meu figureaza in baza de date cu o restanta mai mare de 120 de zile din 2003. Creditul a fost achitat si nu mai avem un alt credit. As dori sa stiu daca pot obtine un credit? Unde ma pot adresa?
postat din   FinZoom / Diana Tarus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   11.07.2008
Avand in vedere faptul ca restanta, din spusele dumneavoastra, dateaza din 2003, deducem ca aceasta este intregistrata in CRB si nu in BC deoarece Biroul de Credit s-a infiintat in 2004 (dupa crearea acestei restante) si, in orice caz termenul maxim de pastrare al inregistrarilor la BC este 4 ani (scursi din 2003 pana in prezent). Termenul de pastrare al inregistrarilor la CRB fiind de 7 ani, sotul dumneavoastra va mai intampina probleme in obtinerea unui nou credit inca 2 ani (daca legislatia ramane neschimbata).

In situatia dumneavoastra aveti 2 optiuni: fie obtineti creditul numai pe numele dumneavoastra (exista banci care nu verifica si sotul/sotia cum este cazul Piraeus Bank) insa vor fi luate in considerare numai veniturile dumneavoastra sau puteti incerca sa obtineti creditul impreuna cu sotul. In acest de-al doilea caz, in functie de natura intarzierii, valoarea acesteia si perioada puteti intampina dificultati in obtinerea sa sau nu. Pentru a  minimaliza aceste dificultati generate de restanta in cauza va puteti adresa diviziei de credite ipotecare a GE Money Romania (cunoscuta anterior sub denumirea de Domenia Credit).
postat din   harpad georgeta
Notare: Notari totale: 0
postat pe   16.07.2008
La CRB se transmit doar restantele de peste 30 zile? Pot solicita bancii scoaterea mea din evidenta CRB sub motivul ca au incalcat un regulament/lege? As dori denumirea si legea exacta in baza careia un client al unei banci poate fi inscris in CRB.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   16.07.2008

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante (institutie de credit sau societate de credit ipotecar) din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare (20.000 RON), precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.

 

In privinta persoanelor fizice se inregistreaza toate restantele mai mari de 30 zile, dar si informatii despre fraudele cu carduri. Difuzarea informatiilor de CRB catre institutiile de credit se face lunar in rapoarte in care sunt cuprinse toate creditele si angajamentele de care debitorul a beneficiat de la toate institutiile de credit.

 

Daca doriti sa aflati informatiile cu care sunteti inscrisa in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare, puteti sa depuneti personal o cerere la BNR daca sunteti din Bucuresti sau sa o trimiteti prin intermediul postei. Cererea trebuie sa contina codul numeric personal, adresa si sa fie insotita de o copie a buletinului. Pentru a intra in contact direct cu reprezentantii CRB puteti trimite un e-mail la adresa crb@bnro.ro, cu subiectul “corespondenta website”.

 

Daca este vorba de incalcarea unui regulament, puteti solicita stergerea din baza de date a Centralei a Riscurilor Bancare, care poate fi facuta doar de catre banca la care detineti creditul, daca aceasta considera ca intr-adevar este vorba de o greseala.

 

Pentru a afla mai multe informatii despre Centrala Riscurilor Bancare si despre regulamentul de functionare al acesteia, puteti accesa site-ul: www.bnr.ro, sectiunea “Legislatie”.

postat din   chiparus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.07.2008
De ce, dupa ce am achitat o datorie, mai figurez in baza de date ca rau platnic si nu mai pot lua alt credit?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   19.07.2008

In primul rand, toate persoanele care contracteaza un credit sunt inregistrate in Biroul de Credit. Indiferent de evolutia platii persoanei, daca aceasta este pozitiva sau negativa, aceasta este inscrisa in baza lor de date pentru a servi drept istoric. In momentul in care dumneavoastra depuneti cerere pentru un alt credit, banca verifica aceste informatii si in functie de acesta si de regulamentul intern al fiecarei banci, veti primi sau nu creditul dorit.

In ceea ce priveste restanta dumneavoastra de plata, chiar daca ati achitat-o, aceasta nu va fi stearsa din baza lor de date. Informatiile sunt stocate si sunt sterse doar la 4 ani de la ultima actualizare.

postat din   viorel birlescu
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.07.2008
In 2003 am facut un credit de nevoi personale la BRD pe o perioada de 36 luni, dar am ramas doua luni neconsecutive dator. Am platit penalizarile de rigoare am achitat si contul in 2005. In 2006 am facut alt credit tot la BRD pe o perioada de 120 luni. Acum vreau sa fac o refinantare la o alta banca dar m-a gasit in lista datornicilor la CRB si nu mai pot lua credit pana in 2012. Este corect sa ma bage in CRB cu data de dinainte de a aparea legea? Ce pot face? Atunci dupa lege, cum a putut sa-mi dea al dolea credit?
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0
postat pe   24.07.2008
Nu este vorba de vro lege in cazul dumneavoastra, ci de regulamentul intern al fiecarei banci. Acest regulament poati fi schimbat oricand. Inainte ca banca sa-si dea acceptul asurpa acordarii unui credit, acestia verifica printre altele si istoricul solicitantului. Daca acesta are un istoric negativ inseamna ca prezinta un anumit grad de risc pe care banca hotaraste sa si-l asume sau nu. Majoritatea bancilor, in preent, acorda credite persoanelor cu intarzieri de pana la 60 de zile si cu sume mai mici de 100 RON. De la acestea se pot acorda si derogari, in functie de banca la care depuneti cererea si de regulamentul acesteia.

Daca in continuare sunteti refuzat, daca doriti, puteti incerca sa depuneti cererea la GE Money.
De asemena, FinZoom va ofera posibilitatea de a aplica online. In dreapta fiecarui produs alex exista optiunea 'APLICA'. Completand formularul, veti fi contactat de catre banca in maxim 48h. Acest serviciu este complet gratuit si nu va aduce nici un fel de obligatie.
postat din   angela paleologu
Notare: Notari totale: 0
postat pe   25.07.2008
Am vrut sa fac un credit si mi s-a spus ca din cauza unei inadvertente nu pot sa mai iau credit. Banca nu m-a lamurit ce inseamna acest lucru.
postat din   FinZoom / Alexandra Sare-Alba
Notare: Notari totale: 0
postat pe   25.07.2008

“Declaratii cu inadvertente”- se refera la date neconforme cu realitatea furnizate de persoane fizice la momentul solicitarii creditului.

 

Sfatul nostru este sa depuneti o cerere oficiala la banca la care ati solicitat creditul, pe care sa o inregistrati la registratura bancii si sa incercati sa aflati motivele pentru care ati fost respins. Mentionez faptul ca banca nu are obligatia de a va raspunde.

 

Totodata, puteti incerca sa contractati creditul necesar si de la alte banci.

 

www.FinZoom.ro va poate ajuta in obtinerea creditului necesar prin intermediul aplicatiei online catre bancile partenere. In partea dreapta a fiecarui produs, se gaseste butonul Aplica, accesarea caruia va deschide formularul de aplicatie online.

Aici, dupa completarea tuturor campurilor, puteti trimite aplicatia care va ajunge la consultantii bancii alese.

 

In 24 de ore lucratoare de la trimiterea aplicatiei veti fi contactata de un reprezentant al institutiei care va va raspunde la toate intrebarile, va face un prescorring si dupa caz, va fixa o intalnire la sucursala.

 

Mentionam faptul ca aceasta aplicatie nu va obliga in nici un fel pe mai departe, fiind insa cea mai eficienta modalitate de a intra in contact cu reprezentantii bancilor partenere din zona dumneavoastra.

postat din   chiparus
Notare: Notari totale: 0
postat pe   26.07.2008
Vreau sa-mi gasiti o banca sa-mi imprumute o suma de 25.000 RON.
postat din   FinZoom / Maria Muresan
Notare: Notari totale: 0