PRIMA PAGINĂ Finzoom.ro Lanseaza Calculatorul pentru Depozite Resurse WEB Parteneri Despre Noi Publicitate
Navigare
Stiri Financiare

Cauta in Stiri si Sfaturi

Numarul Fraudelor Dovedite in Asigurari a Crescut cu Peste 50%

Adauga comentariu
Notare: Notari totale: 0 Numar total afisari: 2000
postat pe 21.02.2011

Pentru a contracara escaladarea acestui fenomen, asiguratorii investesc mai mult in resurse umane si in IT. La nivel mondial, 14% din totalul daunelor inregistrate pot fi catalogate drept inselaciuni

Scaderea veniturilor, cresterea soma­jului si diminuarea nivelului de trai au determinat tot mai multi romani sa recurga la fraude in asigurari pentru a-si creste nivelul resurselor financiare. Potrivit companiilor de profil, cele mai importante tentative de frauda se con­sem­neaza pe segmentul politelor auto , respectiv RCA si CASCO.

Fenomenul a luat amploare, iar in cazul unora dintre companii nivelul incercarilor de frauda din partea clien­tilor a crescut cu peste 50%.

O solutie de contracarare: baze de date private

Pentru a contracara marirea numa­rului acestor tentative, asiguratorii au investit mai mult in resurse umane si pe partea informatica. „Fraudele dovedite au cres­cut anul trecut cu pana la 60% la Generali fata de 2009. Pentru a contracara aceste feno­mene am investit mai mult in IT si am pus un mai mare accent pe partea de re­surse umane. Pe segmentul Casco, frau­de­le sunt mult mai usor de realizat. Totusi, pe RCA sunt multe meto­de inven­tive, dar este mai dificil, pentru ca sunt implicate mai multe parti”, a precizat Madalin Rosu, sef departament Daune la Generali Asigurari. Acesta spune ca nu exista o metoda des intalnita pentru fraudare si ca in zona daunelor totale se apeleaza, de obicei, la persoane specia­lizate.

„In conditiile in care se dovedeste tentativa de frauda, companiile de asigurari trimit si o plangere penala impotriva clientului, insa in majoritatea cazurilor cei care apeleaza la fraude scapa de raspunderea in fata legii. In ultima perioada companiile au realizat cat este de important acest subiect si au aparut baze de date private care contin istoricul masinilor sau numarul de daune”, a explicat Madalin Rosu.

Potrivit Uniunii Nationale a Socie­tatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), numai in prima parte a anului trecut, doua dintre cele mai importante companii de asigurari din Romania au respins dosare de dauna dovedite ca frauda pe segmentul auto de peste 1 milion de lei. Daunele au fost respinse dupa ce expertizele au aratat ca s-a produs o avariere inten­tionata a unor masini asigurate la sume mai mari decat cele practicate in prezent pe piata second-hand.

„Tentativele de frauda s-au inmultit din cauza crizei. Exista nenumarate posibilitati de fraudare, de exemplu, cu ajutorul politiei, cu ajutorul a unu-doua service-uri auto sau prin intermediul unui angajat la daune al companiei de asigurari. Totodata, sunt multe elemente la care se uita o companie de asigurari cand vine vorba de o frauda - daca daunele s-au realizat in primele sapte zile de la incheierea politei sau in ultimele zile, sau daca declaratiile asigu­ratului nu se potrivesc cu daunele autovehiculului”, a mentionat Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR.

Lupta antifrauda - un proces complex

Potrivit Uniqa Asigurari, 333 de dosare care au reprezentat tentative de frauda au fost identificate anul trecut de Departamentul Control Intern si Anti­frauda, in crestere cu 25% compa­rativ cu 2009, cand s-au inregistrat 267 de cazuri. „Acest numar total de dosare se refera la liniile de asigurari practicate de com­panie. Asigurarile auto, Casco si RCA, reprezinta aproximativ 90% din numarul tentativelor de frauda”, au precizat reprezentantii Uniqa Asigurari. Valoarea cererilor de dauna frauduloase, asigu­rarile auto reprezentand aproximativ 90% din aceasta, s-a ridicat la 9,42 mili­oane de lei (2,24 milioane de euro) anul trecut, in urcare cu 23%, de la 7,64 mil­ioane de lei (1,82 milioane de euro) in 2009.

„In orice perioada de criza incerca­rile de fraudare cresc. Lupta antifrauda este un proces complex, care incepe de la primul inspector, baze de date specializate, analize, sunt aplicate multe metode. Se vorbeste prea mult de fraude in asigurari, dar nu este un element defi­nitoriu al pietei”, au explicat repre­zentanti din piata de asigurari.

Potrivit unei statistici realizate la nivel mondial si citate de grupul Generali PPF Holding, 14% din totalul daunelor inregistrate pot fi catalogate drept fraude, iar 35% din cei care detin o polita de asigurare auto incearca sa insele companiile de asigurari.

Sursa:
Financiarul.com

Comentarii si Raspunsuri

Sunteti invitatul nostru sa adaugati intrebarile si comentariile dvs iar expertii FinZoom va vor raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Scurt ghid de utilizare:
  • verificati daca raspunsul la intrebarile dvs nu se regaseste deja pe www.FinZoom.ro;
  • folositi formularul de mai jos pentru a adauga intrebarile, comentariile dvs sau noi teme de informare;
  • moderatorul FinZoom va evalua daca intrebarile/ comentariile dvs sunt de interes general, caz in care acestea vor fi postate pe www.FinZoom.ro impreuna cu raspunsurile solicitate;
  • daca aveti nevoie de calcule de eligibilitate (prescoring) va rugam sa aplicati online pentru oricare dintre partenerii FinZoom si reprezentantii bancii va vor contacta fara nici o obligatie.
Nume:   
Adresa de e-mail:   
Numarul de telefon:   
Judet:   
(adresa ta de e-mail si numarul de telefon sunt confidentiale si nu vor fi publicate pe site)
Adauga o Noua Intrebare aici:Platforma competitiva de e-commerce la FinZoom.

Proiect finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" Axa prioritara III – “Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public”

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro . Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Abonare Newsletter Introduceti adresa de e-mail:
03/07/2015 EUR/RON : 4.4749 USD/RON : 4.0394 CHF/RON : 4.2547 HUF/RON : 0.01423
Prima Pagina Contact Publicitate Resurse WEB Parteneri Harta Site Confidentialitate FAQ Dictionar Financiar English 
FINZOOM © 2006 - 2014 - Toate Drepturile Rezervate  ::  Reteaua Finzoom Financial Guide Bulgaria TurkeyInvest in Bulgaria
www.fonduri-ue.ro Oferta Reduceri Regim Hotelier
Cora-Imobiliare.roImobiliare BucurestiAnuntulimobiliar.roProiectCasa.roimobConstruct.roModele caseApartamente noi