Avand in vedere faptul ca segmentul cetatenilor romani angajati in strainatate care doresc accesarea unui in tara noastra nu este redus, bancile din Romania au inceput sa acorde bazate pe venituri provenite din strainatate.


In principiu, produsele oferite acestei categorii nu sunt diferite, romanii angajati in strainatate putand accesa aceleasi tipuri de ca si cei care lucreaza in tara. Totusi conditiile de acordare a celor mai solicitate de catre reprezentantii acestei categorii, si anume cele ipotecare / imobiliare, care implica o documentatie mult mai stufoasa, fac obtinerea unui asemenea mai dificila pentru romanii angajati peste hotare.


Analistii FinZoom au luat exemplul unei persoane angajate in Spania, care, pentru accesarea unui ipotecar a avut nevoie de urmatoarele documente:

  • Documente care atesta veniturile obtinute. Printre acestea se numara adeverinta de si cartea de munca care trebuiesc traduse legalizate si apostilate precum si fluturasii de sau extrasul de cont (in original).
  • Documente care atesta plata impozitelor si contributiilor la asigurarile sociale – sanatate, pensii, somaj – care trebuiesc de asemenea traduse, legalizate si apostilate.
  • Scrisoare de recomandare din partea angajatorului
  • Contractul de munca si toate actele aditionale – traduse, legalizate si apostilate.

Veniturile care se iau in considerare in cazul cetatenilor romani angajati in strainatate sunt cele provenite din si eventualele bonusuri insa numai daca sunt specificate in contractul de munca.


Ceea ce mai trebuie precizat este faptul ca veniturile specificate in adeverinta de se vor imparti la vechimea minima de munca solicitata de catre banca pentru respectivul loc de munca.


In ceea ce priveste metoda prin care se pot accesa aceste , prezenta persoanei in tara nu este neaparat necesara, aceasta putand imputernici o alta persoana (un prieten, o ruda, etc.), insa procura trebuie sa nominalizeze fiecare act pe care aceasta persoana il poate semna in numele beneficiarului.


Alte conditii ce trebuiesc indeplinite tin de ipoteca (care trebuie sa fie instituita pentru o proprietate de pe teritoriul Romaniei), unele banci pot cere existenta unui co-debitor angajat in tara, avansul minim cerut de banca poate fi mai mare decat cel solicitat persoanelor angajate in tara asa cum cheltuielile de subzistenta pot fi diferite de cele aplicate angajatilor din tara. De asemenea veniturile minime solicitate de banci pentru a lua in calcul dosarul clientului angajat peste hotare pot fi mai mari decat cele necesare personelor angajate in tara si conteaza marimea companiei angajatoare si numarul de salariati ai acesteia.


Desi intregul proces poate dura mai mult din cauza procedurilor greoaie si este mai costisitor prin prisma diferitelor traduceri, legalizari si apostilari necesare, este bine de stiut ca aceasta categorie nu este neglijata de bancile din tara noastra.


Pe
www.FinZoom.ro puteti gasi oferta produselor de creditare disponibile pe piata din Romania alaturi de Depozite si Fonduri de Pensii. Calculatoarele performante fac posibila calcularea DAE, ratei lunare, sumei totale de rambursat, vizionarea planului de rambursare (scadentarului), si prezentarea acestora alaturi de parametrii fiecarui produs.