In cele ce urmeaza voi prezenta un alt caz real al unor clienti care au obtinut in instanta anularea unui act aditional semnat si eliminarea comisionului de risc (redenumit de administrare), a altor clauze abuzive din contractul de credit, revenirea la dobanda fixa stabilita in contractul initial si daune morale.

La jumatatea anului 2012, am fost contactat de catre doi clienti ai bancii B, care mi-au solicitat o analiza a unui contract de credit incheiat cu aceasta in anul 2008 si a unui act aditional semnat in anul 2010. Prin acest act aditional, au fost modificate denumirea comisionului de risc in "comision de administrare" si tipul dobanzii din fixa in variabila.

Ca urmare a studierii acestor documente, am luat decizia de a ataca pe langa clauzele abuzive existente in contractul initial si actul aditional, deoarece acesta a fost semnat la presiunile bancii care i-a somat practic pe clienti sa si-l asume in forma propusa de catre aceasta.

Initial, am incercat solutionarea amiabila prin conciliere directa, insa aceasta nu a fost posibila. Ulterior, la sfarsitul lunii august 2012, am depus cererea noastra de chemare in judecata la registratura Judecatoriei Sector 2, Bucuresti.

Dosarul nostru a primit termen in luna martie 2013.

Aceasta actiune a fost scutita de la plata taxelor de timbru si a timbrului judiciar fiind intemeiata pe legislatia privind protectia consumatorilor (Legea 193/2000).

Sustinerile reprezentantilor bancii au fost in sensul ca articolele criticare de catre noi nu sunt abuzive, iar actul aditional a fost semnat "in baza OUG 50/2010", neexistand niciun fel de presiune.

La inceputul lunii iulie 2013, completul de judecata a admis in totalitate cererile noastre si analizand conditiile in care a fost semnat actul aditional, a apreciat ca fiind corecta solicitarea ca acesta sa fie declarat nul; cu alte cuvinte acesta a fost implementat tocmai pentru a nu prevederile OUG 50/2010.

Prin solutia pronunta s-a stabilit ca banca B este obligata:
  • sa nu mai aplice acest act aditional;
  • sa returneze toate sumele achitate cu titlu de comision de risc/de administrare platite in baza conventiei de credit si a actului aditional de la data semnarii pana la zi, la care se adauga dobanda legala;
  • sa perceapa pe intreaga perioada a derularii conventiei dobanda fixa initiala, fara a se tine cont de actul aditional ulterior;
  • sa plateasca daune morale pentru prejudiciile suferite;
  • sa plateasca cheltuielile de judecata efectuate de catre consumatori.
Aceste dispozitii trebuie aplicate imediat, ele avand caracter executoriu.Aceasta hotarare reprezinta un precedent extrem de important avand in vedere multitudinea de acte aditionale semnate la sfarsitul anului 2010, "pentru implementarea OUG 50/2010". De asemenea, ea urmeaza unei alte hotarari pronuntate in luna aprilie 2013, prin care se stopa incasarea comisionului de risc/de administrare din cuprinsul altui act aditional semnat de catre client in aceleasi conditii, fara a se anula insa intreg actul.

Avocat Avram Codrut
AvocatAvram.ro