O IFN din grupul UniCredit Tiriac readuce la viata defunctul credit doar cu buletinului, notoriu generator de restante. Sunt de-ajuns actul de identitate, un fluturas de si venituri de doar 350 de lei pe luna.

Buletinul si o adeverinta de sunt singurele documente necesare pentru a aplica la un credit de oferit de UniCredit Tiriac prin intermediul unei Institutii Financiare Nebancare (IFN) afiliate grupului. Mai mult, pe modelul defunctului credit doar cu buletinul, generator dovedit de gauri in bilanturile bancilor, UniCredit a decis sa lanseze o varianta de (Creditul pentru orice Expres) pentru care este suficient un fluturas de . Creditul poate fi contractat chiar de oricine in conditiile in care venitul minim solicitat a scazut si el de la 400 de lei la doar 350 de lei, adica sub salariul minim pe economie.

Suma oferita de banca merge pana la 20.000 de euro la un credit contractat pe o perioada maxima de zece ani. Odata cu diminuarea numarului de documente necesare pentru a accesa imprumutul, UniCredit a decis sa reduca si dobanzile, in unele cazuri cu pana la 4,8 puncte procentuale.

„Dobanzile pentru Creditul pentru Orice fara ipoteca au scazut cu pana la 4,8 puncte procentuale, in functie de perioada de acordare si de suma imprumutata. Dobanzile variable pentru acest produs se incadreaza acum intre 14,2 si 15,20% pentru lei si 16,65 si 18,65% pentru euro, in timp ce dobanzile fixe variaza intre 17 si 20,50% pentru lei si 18,5 si 23% pentru euro. Nu se percepe lunar pentru creditele in euro, iar pentru creditele in lei se percepe un de 0,5% lunar“, arata un comunicat al bancii. La prima vedere, creditele in lei ar fi mai ieftine decat cele in moneda europeana, situatie paradoxala pentru sistemul bancar autohton, insa la nivelul Dobanzii Anuale Efective, situatia revine la normal. Astfel, potrivit datelor furnizate Cotidianul de catre reprezentantii bancii, in cele mai bune conditii posibile, adica perioada maxima de acordare si credit maxim, DAE ajunge pana la 27,63% pentru varianta in lei si la doar 21,82% pentru cea in euro. Creditul este disponibil in variantele Standard, Special, Refinantare si Expres.

Creditul cu buletinul a fost dovedit ca generator de gauri in bilanturile bancilor mai ales de la debutul crizei. La nivelul lunii mai, dintr-o suma restanta totala de 5,5 miliarde de lei, aproape 3,2 miliarde erau reprezentate de creditele in lei (majoritatea credite doar cu buletinul). Mai mult, si in cazul restantelor la creditele in valuta ponderea majoritara o detin restantele la imprumuturile de . Cu toate acestea, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei lasa de inteles ca nu e treaba ei din moment ce entitatea care acorda creditele nu este o banca, ci o Institutie Financiara Nebancara. „In acest caz avem de-a face cu o operatiune de mandat pe care UniCredit o deruleaza. Practic banca nu-si asuma riscul de credit, iar atat timp cat nu implica sistemul bancar, BNR nu poate impiedica o asemenea oferta de creditare“, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Sursa Cotidianul.ro