Doresc sa fac o sesizare asupra practicilor bancii Piraeus Bank:

        Acum 2 ani am contractat un in CHF de cu ipoteca (pe un apartament cu 3 camere in orasul Buzau) .

        De-a lungul acestor 2 ani am platit , care se modificau o data la 3 luni , conform contractului.

        In Aprilie 2009, am primit o notificare prin care se anunta modificarea dobanzii cu 2% in plus fata de perioada precedenta .Asa cum se vede si din prima scrisoare pe care am trimis-o catre banca , nu inteleg motivul aceastei majorari si consider  ca nu respecta contractul .De ce se considera ca valoarea  garantiei a scazut in mod disproportionat fata de valoarea in sold a creditului. Observatiile facute asupra imobilului depus ca garantie sunt total nefondate.

        Vreau sa mentionez ca nu a nici un evaluator care sa evalueze acest imobil , si ca nu am primit nici un fel de notificare prin care sa mi se mentioneze care ar fi noua valoare a acestui imobil , sau ce suma trebuie depusa in avans pentru a acoperi diferenta de valoare .

         Nu este adevarat ca evolutia pietei imobiliare a modificat valoarea garantiei acestui in mod disproportionat fata de valoarea in sold a creditului . Daca va veni un evaluator la fata locului acest fapt va fi dovedit foarte clar , chiar mai mult de atat , va dovedi ca apartamentul respectiv are o valoare de piata cel putin de doua ori mai mare decat creditul.

        Consider ca situatia generala a pietei nu este un motiv ce poate fi invocat pentru marirea marjei bancii .Piraeus a profitat de faptul ca nivelul indicelui LIBOR a scazut foarte mult datorita Bancii Centrale a Elvetiei si a actionat cu scopul de a-si mari profitul rapid si abuziv pe spatele cetatenilor de rand care si asa au fost cocosati de intarirea francului cu 40%.Ce se va intampla cand LIBOR va creste pana la 2% sau 3%? Vor mari dobanda .Unde va ajunge dobanda ce va fi platita pentru acest ?Va depasi cu mult nivelul veniturilor lunare si atunci banca va executa cu mare placere imobilul .

        De asemenea cred ca sursele de finantare ale bancii ar trebui sa se reflecte in creditele pe care aceasta le acorda incepand de acum. Cum este posibil ca cei ce aplica la programul „PRIMA CASA” sa primeasca dobanzi mai mici decat cei ce au facut contracte in urma cu cativa ani .Banuiesc ca majorarea se datoreaza dorintei bancii de a se putea inscrie in acest program .Iar daca ma insel , inseamna ca banca nu doreste decat sa isi mareasca profitul in mod abuziv .

        Din cate am inteles din presa ,ANPC a amendat deja aceasta banca pentru aceasta practica considerata abuziva conform legilor in vigoare .

Mentionez ca am facut si eu o reclamatie la ANPC in acest sens, dar pana acum nu am primit nici un raspuns nici din partea bancii , nici de la ANPC .

        Cu speranta ca aceasta problema (pe care nu o am numai eu ci si alti numerosi cetateni cu la aceasta banca )se va rezolva cat mai curand,va multumesc.