• Una din trei gospodarii din mediul rural nu are grup sanitar
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a decis sa sprijine activitatea EFdeN - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au grup sanitar, iar in cazul locuintelor din mediul urban procentul este de 8,5%, an timp ce 32% nu au baie/dus in interior. Totodata, la nivelul intregii tari circa 16% dintre gospodarii se confrunta cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorari, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta.

Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania este o creatie marca EFdeN. O echipa formata din peste 30 de studenti, din diverse medii academice, de la universitatea de constructii, arhitectura, comunicare sau management, care se intrunesc pentru o experienta interdisciplinara. Impreuna au reusit sa contruiasca o casa sustenabila, solara, 100% electrica, sigura si confortabila, cu o amprenta de CO2 scazuta, o casa care produce mai multa energie decat consuma si foloseste cele mai ecologice materiale.

"EFdeN doreste sa atraga atentia asupra necesitatii orientarii societatii catre sustenabilitate si responsabilitate, catre respectarea conditiilor de confort si a mediului. Fie ca vorbim de proiecte de cercetare aplicate pe locuinta sau cercetari empirice, echipa isi doreste ca EFdeN 4C sa fie locul de intalnire a tinerilor cercetatori cu mediul academic, reprezentanti ai companiilor, ai asociatilor de locatari si reprezentanti ai administratiei publice, pentru a gasi solutii si a avea cladiri mai bune. Ne propunem cresterea eficacitatii programelor de cercetare in zona constructiilor, a confortului si a sigurantei unei locuinte, cu accent pe calitatea si sustenabilitatea materialelor, respectarea parametrilor de confort interior si sanatate", a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager EFdeN.

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, circa 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar dintre aceste reparatii 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

"Prima prioritate investitionala a aproape 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE - conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale romanilor reprezinta jumatate din cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania", a declarat Lucian Anghel, presedintele BCR BpL.

Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievati dorec sa demareze proiecte de imbunatatire locativa in urmatorii 5 ani, iar circa 37% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni.

Cele mai frecvente planuri de imbunatatiri locative pentru urmatorii 5 ani vizeaza renovarea locuintei (29%), cumpararea unei locuinte noi (23%), cumpararea unei case la tara (23%), izolarea termica (23%), reparatii la instalatiile sanitare sau electrice (21%), achizitionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrari la acoperis sau terasa (15%), construirea unei case (13%), reparatii la structura de rezistenta (11%), cumpararea unui teren (9%), extinderea locuintei actuale (8%).

Sursa: BCR Bpl