• 55% dintre europeni recunosc ca ar putea face mai multe pentru a avea o locuinta mai prietenoasa cu mediul. Din acest grup, 47% afirma ca lipsa fondurilor este o problema.
  • 82% dintre europeni considera utile ajutoarele guvernamentale pentru instalatii din sectoarele casnice eficiente energetic.
  • Cerintele de accesibilitate cantaresc mai greu decat cele de sustenabilitate.
Costul accesibil primeaza

Costul este principalul motiv pentru care europenii nu iau masuri sa reduca impactul pe care casele lor il au asupra mediului, conform ultimei analize a ING International Survey, care a analizat raspunsurile a aproximativ 15.000 de persoane din 13 tari din Europa, SUA si Australia.

70% din cetatenii europeni afirma ca "incearca sa mentina la un nivel scazut impactul pe care casele lor il au asupra mediului". Cu toate acestea 55% dintre respondentii europeni considera ca ar putea face mai mult.

Cei mai multi respondenti care spun ca lipsa fondurilor ii impiedica sa ia masuri pentru o locuinta mai verde sunt din Italia, Romania si Franta (cu 56%), media europeana fiind la 47%.

Urmatoarele motive in clasamentul european sunt lipsa de informatii (26%), dar si argumentul ca fac deja destul (18%). Faptul ca 1 din 4 europeni nu sunt siguri cum pot diminua impactul caselor lor asupra mediului indica o nevoie mai mare de educatie pe intreg continentul.

Jessica Exton, Cercetator Comportamental in cadrul ING, a declarat: Studiul ING International evidentiaza adesea contraste puternice in ceea ce priveste atitudinea fata de finantele personale in diferite culturi si locuri. Prin urmare, este frapant sa vezi ca toate cele 15 tari analizate au recunoscut ca accesibilitatea este problema numarul unu pentru a face mai mult cu scopul de a reduce impactul pe care casele lor il au asupra mediului.

Comparatia intre tarile europene

Maria Ferreira Sequeda, Economist la ING a dezvoltat Indexul Locuintelor Verzi, utilizand datele din analiza IIS House and Morgages 2018 pentru a clasifica tarile cu privire la atitudinea lor fata de locuintele verzi, atat acum cat si pe viitor. Detalii privind Indexul de Locuinte Verzi, inclusiv metodologia, se afla la sfarsitul acestui comunicat de presa.

Astfel, analiza arata ca Austria si Germania sunt relativ mai active cand vine vorba de locuintele sustenabile, plasandu-le pe locul unu si doi, in comparatie cu celelalte 15 tari analizate. In orice caz, cetatenii lor nu par doritori sa imbunatateasca impactul pe care casele lor il au asupra mediului in viitor (cu o atitudine ce ii duce spre coada clasamentului, pe locurile 10 si 12).

Maria Ferreira Sequeda, Economist la ING, a comentat: Atitudinea actuala fata de locuintele sustenabile, care reflecta constientizarea si eforturile oamenilor de a reduce impactul lor asupra mediului, nu prezic neaparat si atitudinea viitoare. In timp ce Austria si Germania conduc grupul in ceea ce priveste grija actuala, ambele sunt sub medie in ceea ce priveste eforturile viitoare in a deveni mai ecologici. Acest lucru se poate datora faptului ca oamenii din aceste tari sunt destul de multumiti de eforturile lor actuale, au obtinut deja un nivel inalt de constientizare privind sustenabilitatea sau pur si simplu asteapta ca altii sa aiba mai multa initiativa in viitor.

Belgia si Franta au, in schimb, o atitudine mult mai negativa fata de locuintele verzi in prezent (locul 11 si 8) si, de asemenea, nu doresc sa imbunatateasca acest aspect in viitor, clasandu-se pe locul 13 si 7 intre celelalte tari europene analizate.

Cautarea unei noi locuinte

Atunci cand cauta o locuinta noua, jumatate dintre respondentii din Europa au intrebat despre caracteristicile de eficienta energetica (53%) si aproape 60% despre vechimea proprietatii.

De remarcat este insa ca motivatia a doua treimi dintre cei care au intrebat despre vechime, eficienta energetica si alte caracteristici ale casei, a fost de a se asigura ca isi pot plati facturile, cum sunt exemplele Cehiei (86%) si Marii Britanii (81%).

"S-ar putea sa devin mai ecologic - daca altcineva ma ajuta sa platesc"

Acest sondaj a mai aratat ca opt din zece europeni ar considera utila o subventionare oferita de guvern la achizitia de instalatii eficiente din punct de vedere energetic pentru casele lor, acelasi procent fiind valabil si pentru subventionarea a jumatate din costul panourilor solare pentru casele lor.

Sursa: ING