Legal Magazin a organizat joi, 24 noiembrie 2016, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, conferinta cu tema “Falimentul personal, intre avantaje si dezavantaje”.

Partenerii evenimentului au fost Casa de Insolventa Transilvania, Rominsolv, Fondul Roman de Contragarantare, isoLEX si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Au participat ofiteri de restructurare, colectare si recuperare din bancile comerciale, experti in risk management din IFN-uri, avocati, notari, executori judecatoresti si practicieni in insolventa.

Presedintele Directoratului Fondului Roman de Contragarantare (FRC), Carmen Radu a evidentiat avantajele acestui instrument financiar - contragarantarea -, care reduce costul creditarii pentru IMM-uri si riscul finantatorului.

Dezideratul FRC: diversificarea activitatii, necesara pentru sprijinirea antreprenorilor romani si IMM, importanta pentru sustenabilitatea afacerii

Sectorul IMM este un domeniu de interes strategic pentru Romania, iar accesul la finantare este una din parghiile majore in dezvoltarea si consolidarea acestui sector. FRC este o institutie financiara specializata, avand ca obiect unic de activitate : contragarantia ; aceasta este acordata garantiilor emise de fondurile de garantare la creditele bancare solicitate exclusiv de IMM-uri; acoperirea este de pana la 80% din garantia fondurilor de garantare.

Mecanismul a fost relansat recent, iar beneficiile/avantajele sale sunt in principal urmatoarele:
– reducerea costului garantiei
– mentinerea/crearea de locuri de munca
– sustinerea finantarii sectorului IMM
– pentru beneficiari, IMM-urile, procesul este fluent in obtinerea finantarii-garantiei-contragarantiei prin reducerea la minim a birocratiei.

Reoperationalizarea mecanismului garantare – contragarantare are, totusi, limite si prezinta in acest moment unele provocari pentru FRC in obiectivul sau de a recrea un business sustenabil, pe noile premise economice bazate pe crestere. Mecanismul este eficient, totusi, in perioada de criza. De aceea, in acest moment, un element cheie, si anume sustenabilitatea afacerii societatii, preocupa conducerea executiva FRC.

Aceasta are un proiect de recalibrare institutionala comunicata actionarilor, altor stakeholderi institutionali si partenerilor sai.

Aceast proiect se bazeaza, pe de o parte pe nevoile de finantare responsabila a antreprenorilor/IMM-urilor, pe necesitatea crearii de sinergii cu finantarile europene din perioada actuala, precum si pe caracteristicile pietei financiar-bancare. Cateva elemente ale acestui proiect vizeaza:
  • microfinantarea din surse proprii si din surse alocate de stat in administrare pentru finantarea unei scheme in conditii avantajoase pentru antreprenori si IMM;
  • garantii emise in nume si cont stat ;
  • acordarea de consultanta pentru companiile fara expertiza financiara in faza critica a activitatii lor si care pot beneficia de microfinantari ;
  • continuarea administrarii portofoliului de contragarantii in sold ;
  • alte activitati complementare si necesare sustinerii sectorului IMM.

Proiectul este fundamentat si prin experienta acumulata de FRC ca membru, din 2009, in AECM – Asociatia Europeana a Institutiilor de garantare si contragarantare care reprezinta: un important partener de dialog al institutiilor UE in domeniul sprijinirii IMM, o platforma de schimb de bune practici, un for profesional in care se abordeaza tendintele pietei, nevoile clientilor si se creaza grupuri de lucru pentru a gasi solutii la provocarile economice actuale. FRC detine pozitie de membru in Bordul AECM, aspect care permite implicarea activa si prezenta la dezbaterile profesionale si actiunilor de lobby la nivel european pentru identificarea unor soutii pentru sustinerea mai consistenta a capitalului autohton prin:

  • Adecvarea/reforma institutionala si urmarirea evolutiei pietii financiare;
  • Inovarea in zona produselor si serviciilor de garantare si contragarantare

Sursa: Legal Magazin