BusinessMark a organizat pe 15 martie 2017, cea de-a a IV-a editie "Romanian Financial Conference", la Hotel Radisson Blu, Bucuresti.

Specialistii in domeniu au abordat teme precum: prespectivele generale ale economiei romanesti si implicatiile in mediul bancar, reglementarea si legiferarea in domeniul creditarii, provocari generate de evolutiile externe, prespective privind intermedierea financiara in zona IMM-urilor. De asemenea, s-a discutat despre managementul riscului, digitalizarea sistemului bancar, evolutia sectorului financiar nebancar, piata asigurarilor din Romania, finantarea prin piata de capital, piata romaneasca de leasing (evolutie, contributii, prioritati).

Speakerii prezenti in prima sesiune au fost: SERGIU OPRESCU, Presedinte Asociatia Romana a Bancilor, Presedinte Executiv, Alpha Bank, FLORIN DANESCU, Presedinte Executiv, Asociatia Romana a Bancilor, PETRE BUNESCU, Director General Adjunct, BRD-GSG, MIRELA IOVU, Vicepresedinte, CEC Bank, RAZVAN BUTUCARU, Partner Financial Advisory Services, Mazars Romania. Aceasta sesiune a fost moderata de GABRIELA FOLCUT, Presedinte Comisia de Comunicare, Asociatia Romana a Bancilor.

SERGIU OPRESCU a confirmat cresterea economica, insa a tinut sa atraga atentia asupra zonelor vulnerabile: "In momentul de fata, productia efectiva este aproape de potential, ceea ce inseamna ca utilizam capacitatea de productie la nivel maxim. Pe de-o parte, este o vulnerabilitate, dar pe de alta parte, poate fi si o oportunitate de finantare pe viitor pe care sistemul bancar ar trebui sa o ia in calcul. O alta zona de ingrijorare este aceea ca populatia activa a Romaniei este in scadere din cauza valului emigrational care a inceput odata cu intrarea in Uniunea Europeana. De aceea, trebuie sa ne indreptam atentia spre analiza dinamica in proiectie pentru a incerca sa ne dam seama ce se va intampla cu populatia activa a Romaniei pentru a incerca sa rezolvam aceasta problema pe termen lung."

Presedintele Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, FLORIN DANESCU, a subliniat importanta IMM-urilor in economia romaneasca: "Creditarea are un rol important intr-o economie pe care vrem sa o dezvoltam. Daca ne referim la capacitatea motorului nostru de productie, economia, am putea alege exemplul IMM-urilor. De-a lungul istoriei IMM-urilor in Romania, 80% dintre ele nu au folosit creditul bancar sau un alt tip de finantare externa. Este esential sa crestem acest motor de productie deoarece reprezinta 65% din locurile de munca din Romania."

In continuare, PETRE BUNESCU, Director General Adjunct BRD-GSG, a vorbit despre evolutia sistemului bancar pe termen mediu si lung: "Desi sistemul bancar a inregistrat o crestere moderata de activitate de creditare, exista modalitati prin care aceasta crestere a creditarii sa cunoasca o evolutie si mai buna. Spre exemplu, in sistemul bancar exista suficienta lichiditate care asteapta, intr-un sens activ, sa gaseasca debusee intr-o creditare eligibila sanatoasa. De asemenea, IMM-urile au inceput sa-si revina dupa criza, asa ca putem gasi si aici spatiu de creditare. Mai mult, activarea si abordarea mai curajoasa a absorbtiei de fonduri europene reprezinta o oportunitate pentru clientii bancari sa dezvolte proicte de investitii si de retehnologizare."

Vicepresedinte CEC Bank, MIRELA IOVU, a vorbit despre insolventa: "Am avut asteptari mari de la noul cod al insolventei si ma refer in special la acea parte a codului care se refera la prevenirea insolventei. Cu toate ca s-au facut progrese si creditorii au mult mai multe instrumente in cadrul procedurii de recuperare a creantelor, ar trebui sa ne concentram cu totii pe masuri de preventie. La nivel european si international se vorbeste despre acordarea unei a doua sanse." De asemenea, doamna Mirela Iovu si-a exprimat parerea despre companiile noi inregistrate de catre tineri: "Ar trebui sa acordam mai multa atentie industriilor creative si afacerilor sociale pentru a pastra potentialul creativ in interiorul Romaniei."

RAZVAN BUTUCARU, Partener Financial Advisory Services, Mazars Romania, a oferit detalii despre modul in care societatile de servicii financiare raspund la cresterea brusca a procesului de digitalizare: "Tehnologiile digitale ajuta companiile financiare cu noile reglementari si se concentreaza asupra confidentialitatii datelor si analizei de date. Astfel, conform unor studii, 31% dintre respondenti considera ca tehnologiile digitale pentru sistemul de plati mobile sunt extrem de utile in indeplinirea noilor cerinte legale. 49% dintre respondenti spun ca tehnologiile avansate a analizelor de date au fost extrem de utile in indeplinirea noilor cerinte, iar 66% dintre respondenti sustin ca tehnologiile digitale au asigurat sistemele securitatii cibernetice si confidentialitatea datelor."

In cea de-a doua sesiune, discutiile au fost conduse de urmatorii speakeri: PAUL MITROI, Director, Directia Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurari-Reasigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara, FLORENTINA ALMAJANU, Director General, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, ANCA BABANEATA, CEO, Gothaer Asigurari-Reasigurari, BOGDAN ANDRIESCU, Presedinte, Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, MELANIA HANCILA, Director Executiv, Asociatia Societatilor Financiare din Romania, MUGUR POPESCU, Director investitii, BCR Pensii, Membru Board, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, JAN PRICOP, Director Executiv, Asociatia Administratorilor de Fonduri. Panelul a fost moderat de DANIEL DRAGAN, Managing Patner, BusinessMark.

PAUL MITROI, Director, Directia Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurari-Reasigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara, a oferit detalii despre rolul proiectului «Solvabilitate II» pe piata de asigurari: "Proiectul «Solvabilitate II» a schimbat total paradigma de desfasurare a asigurarilor. Asiguratorul trebuie sa-si faca o planificare pe 3-5 ani, care ar trebui, cu ajutorul informatiilor pe care le colecteaza si a instrumentelor pe care le are la indemana, sa incerce sa detecteze posibilele devieri ale jucatorilor din piata."

FLORENTINA ALMAJANU, Director General, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, a povestit despre industria asigurarilor in anul 2017: "Focusul industriei de asigurari, in anul 2017, trebuie sa fie pe consumator. Doar o afacere stabila, echilibrata si, de ce nu, profitabila, poate sa se ridice la nivelul asteptarilor consumatorilor. De asemenea, una dintre solutiile pentru stabilizarea pietei de asigurari este cresterea interesului consumatorilor pentru asigurarile facultative. Mai mult, cresterea nivelului educatiei financiare este esentiala pentru atingerea acestui obiectiv, iar UNSAR va dezvolta in 2017 un program propriu in acest sens."

In continuare, ANCA BABANEATA, CEO, Gothaer Asigurari-Reasigurari, a explicat importanta implementarii Insurance Distribution Directive (IDD): "IDD-ul reaseaza intreg procesul de creare, distributie si vanzare al produselor pe o structura permanent raportata la client si interesele sale. Astfel, interesele consumatorului trebuie luate in considerare pe intreg ciclul de viata al unui produs, activitatile de distributie sunt desfasurate in concordanta cu interesele consumatorilor, iar consumatorii cumpara produse care le sunt adecvate si potrivite profilului lor."

BOGDAN ANDRIESCU, Presedinte, Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, a vorbit despre contextul economic din Romania: "Suntem pe ultimul loc in Europa dupa numarul de IMM-uri, avand doar 426.000. Starea critica a IMM-urilor din Romania a fost adancita de noi decalaje de dezvoltare a crizei globale. Recuperarea decalajelor de dezvoltare din alte state ale Uniunii Europene a fost posibila si datorita asigurarilor. IMM-urile din Romania sunt inca la limita supravietuirii si orice tip de risc care apare poate insemna un adevarat dezastru. Un incendiu poate inchide o afacere, de aceea asigurarea este un instrument de baza in managementul riscului. Din pacate, este foarte putin folosit de IMM-urile romanesti."

MELANIA HANCILA a subliniat importanta produselor industrilor: "Avem nevoie de stabilitate legislativa si de o mai buna constientizare a autoritatilor publice asupra rolului pe care il au industrile noastre in economie. De asemenea, e necesara o atenta considerare a impactului modificarilor legislative asupra industriei financiare, dar si asupra economiei in ansamblu pentru ca anumite masuri restrictive reduc concurenta si pun presiune negativa asupra ofertei de servicii financiare."

MUGUR POPESCU, Director investitii, BCR Pensii, Membru Board, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, a vorbit despre importanta Pilonului II: "Dupa estimarile noastre, Pilonul II reprezinta pentru majoritatea romanilor singurul instrument de economisire pe termen lung si mai putin de 4% din populatie stie sa raspunda unor notiuni relativ simple de investire, economisire si planificare financiara."

JAN PRICOP, Director Executiv, Asociatia Administratorilor de Fonduri, a precizat aspectele privind evolutia industriei fondurilor de investitii: "La nivel global, in ultima decada, 2005-2015, activele au crescut de 2,6 ori, ajungand la un nivel de circa 40 de trilioane de euro. In toata aceasta perioada, investitiile nete au fost pozitive, chiar si in perioada de criza economica. De asemenea, la nivel mondial, cele mai populare modalitati de investitii raman fondurile de actiuni, urmate de fondurile de obligatiuni si cele diversificate."

Evenimentul a fost organizat de BusinessMark alaturi de CEC Bank si Mazars, cu sprijinul ARB, UNSAR, ALB ROMANIA si UNSICAR.

Partenerii media implicati sunt: NewMoney, Jurnalul de Afaceri, PromoAfaceri, Ziare.com, Business24, Calendar Evenimente, MLM News, Debizz, RevistaValoarea, Antreprenorinromania, TransilvaniaBusiness, Roportal, Bucuresteni.ro, Administratie.ro, Manager Express, Plan de afacere, Economia Online, Global Manager, Legal Marketing, Finzoom, Chalbert, Avocatura, Rabbit, Vox Capital, 1asig.ro.

Sursa: BusinessMark