Atunci cand au oportunitatea de a-si face bagajele si a incepe o viata noua in alta tara, europenii iau in considerare, in principal, acesti doi factori: imbunatatirea calitatii vietii si slujbe mai bune. La sfarsitul anului 2015, o analiza efectuata de Ziarul Financiar a aratat ca unul din noua romani a plecat la munca in alta tara din UE. Ca rezultat, 3,5 milioane de imiganti romani trimit acasa peste 1,5 miliarde de euro in fiecare an. Trimiterea de bani acasa este o decizie personala, astfel incat poate fi considerata o cheltuiala previzibila, dar ce se intampla cu cele care nu sunt atat de usor de anticipat?

Aceasta lista utila va poate da o idee despre cheltuielile la care ar trebui sa va asteptati, cand decideti sa va mutati in alta tara membra UE.

Cheltuieli initiale si de intretinere

Pentru a ajunge acolo
In primul rand, trebuie sa te gandesti cum ajungi acolo. In interiorul Europei, un bilet de avion poate costa intre 50 si 350 de euro in functie de distanta (si destinatie). Transportul cu autocarul sau trenul este de multe ori mai scump si de asemenea, dureaza mult mai mult.

Transportul obiectelor personale
In timp ce unii incearca sa faca tranzitia cat mai simpla si aduc doar lucrurile de baza cu ei, altii nu pot concepe sa-si lase in urma cele mai pretioase piese de mobilier. Cei din urma trebuie sa ia in considerare cheltuielile cu expedierea bunurilor. Costurile variaza in functie de marimea si greutatea pachetelor, distanta, ruta, metoda de transport si daca se includ servicii ca impachetarea si despachetarea bagajelor.

Inregistrarea in noua tara
In functie de tara si de durata sederii, trebuie sa te inregistrezi la administratia locala. Costurile aferente obtinerii permisului de rezidenta nu ar trebui sa fie mai ridicate ca pretul platit de cetateni pentru cardurile de identitate. Chiar daca inregistrarea este gratuita, pot aparea unele costuri pentru traducerea, printarea si emiterea documentelor in tara de origine. Pregatirea documentelor necesare in avans poate reduce unele dintre aceste costuri.

Costul de trai
In medie, costul de trai in tari ca Germania si Austria urca pana la 720 € pe luna, excluzand chiria. Alte tari, ca Marea Britanie, pot fi mai scumpe. In orase ca Londra vei cheltui in medie 1.000 € fara chirie. Verifica alte orase aici.

Inchirierea unui apartament presupune multe cheltuieli aditionale. Fii pregatit sa poti achita chiria pe trei luni, un in avans si o garantie. Cheltuielile medii lunare cu chiria pentru apartamente variaza in Europe de la 290 € la 2.200 €. Mutarea intr-un apartament nou de obicei presupune schimbarea obiectelor casnice. Elvetia, Norvegia si Danemarca sunt cele mai scumpe tari in ceea ce priveste mobila, electrocasnicele si electronicele.

Vei fi nevoit sa folosesti transportul public. Trei orase europene sunt printre orasele cu cel mai scump transport public din lume. In Copenhaga, vei plati 3,80 € pentru o calatorie cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, urmat de Stockholm unde biletul costa 3,50 € si Londra unde vei cheltui 3,30 € pentru o calatorie. Cele mai ieftine orase din Europa de Vest in materie de transport sunt Viena (2,20 €), Berlin (2,30 €) si Helsinki (2,40 €).

In ceea ce priveste serviciile de telefonie, internet si televiziune dintre cele 38 de tari cele mai mari preturi pot fi gasite in Marea Britani, iar cele mai mici in Lituania.

Transferuri valutare
Inainte de a incepe sa incasezi bani in moneda locala de la noua slujba vei avea niste lei (RON) in buzunar. Ai doua optiuni: fie retragi banii din contul bancar din tara de origine, fie folosesti furnizori de servicii de schimb valutar. Indiferent de optiunea aleasa, nu poti evita costul cu schimbul valutar. Comisioanelor caselor de schimb valutar ar trebui sa li se acorde atentie sporita. Acestea pot varia considerabil, de la 0% pana la 20%. Ia in considerare faptul ca in majoritatea tarilor europene poti cumpara aproape orice produs sau serviciu cu cardul. Asigura-te ca platesti tranzactiile in moneda locala si nu uita sa-ti intrebi banca in avans despre comisioanele pentru tranzactiile internationale.

Planuri financiare

Cont bancar
Iti poti pastra deschis contul bancar de acasa, daca ai obligatii financiare in derulare (credit ipotecar) sau daca vrei sa te intorci intr-o zi. Dar daca vrei sa inchiriezi un apartament, sa fii platit de catre angajator in moneda locala sau sa cumperi un abonament de telefonie in tara in care tocmai te-ai mutat, atunci ai nevoie de un cont bancar local. Uneori poate fi o provocare sa obtii un cont la o banca traditionala locala din cauza faptului ca fiecare banca din fiecare tara are reguli diferite. Ar putea fi o idee buna sa ai un cont la o banca mobila pan-europeana, care iti permite sa-ti deschizi un cont in cateva minute fara o dovada a domiciliului si fara costuri ascunse. Citeste mai mult despre astfel de serviii aici: Banci mobile vs banci traditionale

Comisioane de transfer bani in strainatate
Unele banci taxeaza unele tranzactii internationale cu pana la 10%. Printre servicii se numara efectuarea de cumparaturi in strainatate, retragerea de numerar de la bancomate, etc. Totusi, exista banci mobile prietenoase cu calatorii, ca europeone, care te ajuta sa eviti comisioanele ascunse si foarte mari.

Costuri pentru servicii prestate la cerea consumatorului
Bancile au comisioane pentru anumite servicii la cererea consumatorului. Chiar daca contul tau e gratuit, tot vei plati pentru servicii ca: blocarea unor sume pentru plati viitoare, comandarea de extrase de cont duplicat, solicitarea de scrisori de bonitate garantie bancara, etc.

Comisioane la bancomate
Cele mai multe bancomate din Europa nu au costuri de utilizare. Unele bancomate "independente" au. Acestea sunt de obicei: Travelex, Euronet, Moneybox, Cardpoint, sau Cashzone si au costuri foarte mari. De asemenea, folosirea unui card de pentru a retrage numerar este de multe ori contra cost.

Un nou model bancar este introdus de europeone. Iti va reduce costurile pentru multe dintre serviciile mentionate mai sus. Europeone este o banca pan-europeana fara granite care va usura sarcina europenilor care se hotarasc sa lucreze sau sa studieze in alta tara ajutandu-i sa isi deschida un cont bancar, sa isi administreze finantele oriunde, oricand si in limba lor si, cel mai important, sa isi sprijine familiile ramase acasa fara costuri enorme sau ascunse. Ce e si mai bine? Toate serviciile vor fi in limba romana. Poti sa te inscrii deja pentru aceste serviciile europeone gratuit si fara obligatii contractuale: http://europeone.com/ro/welcome.html