Deputatii PNL, Mihalescul Dumitru si Robert Ionatan Sighiartau, au depus saptamana trecuta la Camera Deputatilor o propunere legislativa pentru cresterea alocatiei pentru copii, se arata intr-un comunicat de presa transmis azi.

Alocatii mai mari cu 80%

Noua propunere legislativa prevede majorarea cuantumului alocatiei cu 50% pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-2 ani, care vor beneficia de o alocatie in valoare de 300 lei si cu 80% pentru copiii cu varste cuprinse intre 2-18 ani, care vor beneficia de o alocatie in valoare de 150 lei.

"Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,6 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap), incepand cu 1 ianuarie 2019;
b) 0,3 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3), incepand cu 1 ianuarie 2019
", se precizeaza in propunerea legislativa pentru modificare Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.

In prezent, valoarea ISR este de 500 lei, iar in forma actuala a legii, alocatia pentru copii cu varsta sub 2 ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu handicap) este de 200 lei (0,4 ISR), iar pentru cei intre 2-18 ani este 84 lei (0,168 ISR).


Romania are cele mai mici alocatii din UE

"Romania se afla, din nefericire, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta cuantumului alocatiei pentru copii. Daca in majoritatea acestor state alocatia porneste de la peste 100 de euro, in Romania copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o suma care nu acopera decat intr-o foarte mica masura necesitatile unui copil. In ultimii ani, aceasta suma de bani a ramas neschimbata, dar nu acelasi lucru putem spune despre valoarea ei, care este in realitate mai mica, tinand cont de faptul ca avem o inflatie mare si o crestere a preturilor pe masura", precizeaza Robert Ionatan Sighiartau in comunicatul de presa.

Au mai fost incercari de a creste alocatia copiilor la 200 lei, in urma cu aproximativ 5 ani si respectiv un an, dar aceste propuneri au fost respinse.