Instrumentele de economisire sunt variate si este bine sa ne indreptam spre cel putin 2-3 dintre acestea simultan, pentru a castiga si a compensa in acelasi timp eventualele pierderi: depozite si conturi curente, titluri de stat, fonduri de pensii, fonduri si investitii, actiuni si obligatiuni, imobiliare etc.

Important este sa economisim constant (minim 10% pe luna) si pe termen lung.

Depozitele

Acestea sunt instrumentele de economisire preferate ale romanilor, insa la putine banci iesim pe plus. Dobanzile sunt in continua scadere, iar impozitul de 16% si comisioanele de cont curent si retragere numerar la scadenta, mananca tot castigul.

Castigul real este din ce in ce mai mic, chiar negativ in unele cazuri.

Comparati DAE Depozite si Castigul Real din Depozite pe FinZoom.ro: http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen

De exemplu pentru 1.000 lei depusi intr-un bancar timp de un an, putem castiga maxim 16 lei sau putem pierde 68 lei (retragem mai putin cu 68 lei decat am depus). Doar 3 banci inregistreaza un real pozitiv. Vezi detalii complete pe FinZoom.ro aici.

Un alt instrument util pe FinZoom.ro este Calculatorul DAE Depozite, care evidentiaza suma exacta pe care o veti retrage din banca la scadenta depozitului (precum si castigul din Dobanda si costurile cu comisioanele).

Avantaje depozite:
  • Sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) in limita a 100.000 euro per deponent, per banca (in caz de faliment al bancii, deponentul primeste inapoi in maxim 7 zile: suma depusa, inclusiv , minus comisioanele).
  • Dobanda Compusa: pastrarea depozitului pe termen lung si neretragerea dobanzii (se calculeaza la dobanda), aduce castiguri consistente. Citeste si: Dobanda Compusa – Studiu de Caz
Titlurile de stat
Reprezinta alternativa cel mai putin riscanta la depozite (2,15% la ultima emisiune, fixa 2 ani)

Avantaje titluri de stat:
- sunt garantate de stat
- nu se plateste impozit 16% pe venitul obtinut din si castigul de capital (care se plateste la castigul din depozite si fonduri de investitii, bursa)

Citeste si:
- MFP anunta o emisiune aniversara de titluri de stat
- Ghid BVB: Ce pot face cu titlurile de stat?

Fondurile de pensii privateSursa video: ProTV

Fondurile de pensii au avut randamente anualizate de 7-10% de la lansare pana in prezent.
  • Pilon-ul II de pensii presupune aderare obligatorie pentru persoanele pana in 35 ani, optional pana in 45 ani; se directioneaza 5.1% din contributia personala la asigurarile sociale.
  • Pilonul III de pensii este facultativ, indiferent de varsta, cotributie pana la 15% din venitul brut lunar. Suma cu care se contribuie se deduce din impozitul pe (maxim 400 euro/an angajator/angajat).Potrivit legii, in sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuabililor le sunt garantate contributiile nete: suma totala din contul de pensie privata Pilon II nu poate fi mai mica decat contributiile virate in perioada activa, diminuate cu comisioanele de administrare (intre 2.95% si 5%, comision retinut din fiecare contributie, inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond) si eventualele comisioane de transfer (5% in primii 2 ani).
In plus, administratorul unui fond isi poate pierde dreptul de a gestiona mai departe banii participantilor, daca 4 trimestre consecutive are o rata de rentabilitate mai mica decat cea a celorlalti administratori de fonduri de pensii private.

De asemenea, Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private are rolul de a compensa eventualele pierderi ale beneficiarilor de pensii private.

Compara Fonduri de Pensii Private pe FinZoom.ro

Citeste si: Alternative de economisire si investire – episodul 2