Chiar daca este prima luna a acestui an, aceasta a fost marcata de cateva momente importante in legislatia bancara si nu numai.

Costurile creditului la darea in plata se pot renegocia

La inceputul lunii, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a motivat deciziile la Legea nr.77/2016 privind darea in plata.

Judecatorii Curtii au dispus "ca revine, in primul rand, partilor obligatia de a renegocia contractul, iar, in al doilea rand, renegocierea trebuie sa fie una efectiva prin raportare la noua realitate".

Pentru mai multe informatii citeste si: Costurile creditului la darea in plata se pot renegocia

Modificari in Codul Fiscal

Prima zi a anului a fost marcata de intrarea in vigoare a Noului Codul Fiscal, ce aduce o serie de modificari printre care si introducerea contributiei pentru asigurarile de sanatate (CASS) pentru salariatii, pensionarii si persoanele fizice autorizate care obtin venituri suplimentare din dobanzile aferente depozitelor bancare, din dividende, actiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuala.

Pentru mai multe informatii citeste: Cu cati mai raman romanii care constituie un in 2017?

La doar sase zile de la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, Guvernul a adus noi modificari codului fiscal, privind CASS (contributia pentru asigurari de sanatate).

Vezi cine nu datoreaza CASS in: Alte noutati privind taxarea depozitelor si investitiilor

Guvernul mentine si in 2017 contributiile pentru pilonul II al pensiilor private obligatorii la nivelul anului 2016 (5,1%)

Acum va puteti calcula pensia lunara preconizata din schema de pensii private, utilizand calculatorul pentru pensia obligatorie, disponibil aici.

Pentru mai multe noutati privind pensiile, citeste si: Pensiile obligatorii si pensiile de stat in 2017

S-a decis continuarea Programului Prima Casa

Programul Prima Casa va continua si in acest an insa cu cateva modificari. Se va reduce garantia statului la 40%, pentru locuintele mai vechi de 5 ani, iar pentru locuintele mai noi de 5 ani se va pastra garantia de stat de maxim 50% din valoarea creditului. Citeste si: Prima Casa continua si in 2017.

De asemenea, creditul maxim care poate fi obtinut se modifica: 70.000 euro (echivalent in lei) pentru locuintele mai noi de 5 ani si maxim 60.000 euro pentru cele mai vechi. Citeste si: Noutati privind Prima Casa in 2017

S-au scumpit creditele

Noul an aduce rate mai mari la creditele romanilor, astfel ca la sfarsitul anului 2016 indicele ROBOR la 3 luni a inregistrat cea mai mare valoare din ultimele 12 luni, respectiv 0,90%. Astfel, ajustarea dobanzilor pentru urmatoarele 3 luni din acest an se va face in functie valoarea indicelui din ultima zi lucratoare a anului 2016.

Vezi cu cat s-a marit rata aici: Ce se intampla cu ratele romanilor? Indicele ROBOR 0,90% in ultima zi a anului

Bancile au continuat sa reduca avansul la creditele ipotecare

In randul bancilor cu avans de 15% s-a alaturat OTP Bank, de la un avans de 20%, ING Bank, care a anuntat ca va oferi ipotecare cu avans de 15% incepand cu 21 ianuarie 2017, dar si Credit Agricole care finanteaza achizitia imobilelor cu avans incepand de la 15% pe o perioada maxima de 20 ani pentru clientii care doresc sa achizitioneze imobile in orase cu mai mult de 100.000 locuitori. Banca, in continuare finanteaza pe perioada de 30 ani dar cu un avans ce incepe de la 20%.

Vezi permanent pe FinZoom.ro cu ce avansuri isi mai pot lua romanii credite.

Bancile au operat modificari la marjele fixe din componenta dobanzilor variabile

Noul an aduce surprize clientilor bancii Credit Agricole, aceasta luand hotararea de a reduce marjele creditelor in lei,cu pana la 2 pp.

Conform unei simulari de facuta la inceputul lunii ianuarie, pentru un imobiliar platim mai putin cu aproximativ 70 lei, comparativ cu decembrie 2016.

Si ING Bank a redus marja cu 0,45 pp la creditul Ipotecar. Mai multe detalii: ING a redus marjele la creditul ipotecar

Pentru a vedea ce alte modificari a mai facut banca citeste si: Anul 2017 aduce mai ieftine romanilor

Pe la jumatatea lunii CEC a redus dobanzile aferente creditelor ipotecare in lei pentru achizitia sau construirea de locuinte, mai multe informatii aici.

Sunt insa si banci ce a decis sa majoreze marjele fixe, si anume: Banca Comerciala Feroviara, Banca Transilvania, Garanti Bank.

Vezi aici la ce au fost majorate marjele.

Renuntare, reintroducere si lansare de produse noi in luna ianuarie

Bancile au inceput sa-si restranga portofoliul de produse, o astfel de decizie a fost luata de BRD. Sunt si banci care au reintrodus pe site produsele de creditare, de exemplu Veneto Banca, care a lansat si Creditul de cu garantie ipotecara.

Pentru a vedea ce produse au suferit modificari citeste si: Surprizele iernii: reduceri de avans si modificari de marje la !