Luna aceasta Programul Prima Casa a fost pe buzele tuturor si aceasta datorita faptului ca s-au adus modificari legislative programului. Vezi ce a tinut prima pagina in analiza de luna trecuta.

Citeste si: Noutati privind Prima Casa in 2017

Suplimentarea plafonului de garantii cu sumele ramase neutilizate de anul trecut, diferentierea procentului de garantare a statului in functie de vechimea proprietatii care se aduce in garantie, reducerea
comisionului datorat FNGCIMM si marirea creditului maxim sunt printre schimbarile aduse in aceasta luna programului Prima Casa.

Citeste si: Programul Prima casa continua in 2017 si beneficiaza de norme mai simple si 175,5 milioane de lei disponibili pentru Prima Casa in 2017

Avans marit pentru creditele Prima Casa

Luna februarie a adus surprize consumatorilor care doresc sa contracteze un Credit Prima Casa. ING Bank a decis sa dubleze avansul necesar contractarii unui astfel de credit. Acum avansul minim la ING Bank porneste de la 10%, spre deosebire de restul bancilor unde avansul minim la creditele Prima Casa a ramas 5%.

Studiu de caz FinZoom.ro - Cat platesti la un Credit Prima Casa cu avans de 5% comparativ cu 10%? Si de ce minim este nevoie?

Credite ipotecare cu avans redus

In aceasta luna doua banci din piata au revenit la avansul initial de 15% solicitat pentru creditele in lei: Raiffeisen Bank (pentru achizitia imobilelor din localitatile cu un indice pozitiv de evolutie a pietei imobiliare, pentru credite cu o durata de maxim 25 ani) si Unicredit Bank, detalii aici.

Avans redus la 25% (de la 35%) la Creditul pentru locuinta de la Leumi Bank, detalii aici.

Retrageri de produse, modificari de marje/dobanzi si comisioane

Luna februarie a fost marcata de modificarile facute de banci in structura creditelor oferite. Principala modificare face referire la cresterea marjei fixe.

La creditele de , Piraeus Bank a retras unele produse in lei si euro, a scazut marjele si a marit comisionul de analiza dosar. Pentru alte modificari, click aici.

Si BRCI a decis sa mareasca marja si la creditele de nevoi personale.

Leumi a retras din portofoliu creditele in euro, vezi aici si a marit cu 100 lei comisionul de analiza dosar si a micsorat cu 1 pp marja la creditele de cu ipoteca, detalii aici.

Cresterea marjei si scaderea sau eliminarea unor comisioane sau a unor produse sunt principalele modificari facute de Unicredit Bank, vezi ce modificari a suferit fiecare produs.

Promotii credite

Pana la 20 Martie 2017, creditele de realizari personale fara ipoteca oferite de Unicredit Consumer Financing, in lei beneficiaza de reduceri la dobanzile in lei (minus 1 punct procentual in functie de suma
imprumutata sau numarul de produse atasate creditului).

Cont bancar cu costuri zero

Noua OUG privind conturile de plati, initiata de ANPC in mai 2016, prevede pentru consumatorii vulnerabili (care castiga salariul minim pe economie) accesul la un cont bancar cu costuri zero pentru serviciile de baza (deschidere, administrare, inchidere cont) si in plus gratuitate la toate depunerile/retragerile de numerar la ghiseu si bancomatele din tara.

Consumatorilor care nu detin un cont bacar au gratuit pentru un cont de baza doar deschiderea si inchiderea contului, bancile putand sa perceapa comisioane "rezonabile" pentru administrarea contului. In schimb, acestia au gratuitate la retragerile de numerar atat in Romania cat si pe teritoriul Uniunii Europene, la ghiseu si la bancomate

Proiectul OUG privind conturile de plati cu servicii de baza a suferit mai multe modificari, detalii aici.

Pachete pentru incasarea salariului cu costuri reduse

Majoritatea bancilor din piata le ofera clientilor sai costuri zero la pachetele de cat si la tranzactiile realizate.

Vezi aici ce banci practica costuri zero la pachetele de .

Legea conversiei creditelor in CHF este neconstitutionala

La inceputul lunii februarie, judecatorii CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) au decis ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala, fiindca incalca principiul bicameralismului si "solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor de reconversie la data incheierii contractului este gresita si nu raspunde niciunor directive europene".

In cazul clientilor care au apelat deja la reconversia creditelor in CHF, se aplica legislatia veche, adica conversia nu se va face la cursul , ci la data conversiei.

Economii mai reduse

Castigurile din depozite sunt in continuare in scadere. Indexul FinZoom DAE pentru Depozite, care monitorizeaza depozitele oferite de toate bancile din Romania, a inregistrat valori din ce in ce mai scazute pe tot parcursul anului 2016.

Citeste si: Romanii inca economisesc. Cat se mai castiga dintr-un ?

Vezi si ce modificari au facut bancile in aceasta luna la economii, aici.

Fonduri de investitii

Fondurile mutuale sunt alternativa la depozitele bancare, iar in ultimul an aproape de jumatate dintre fonduri au avut randamente pe ultimul an de peste 10% (7 fonduri, cu risc ridicat au avut randamente peste 20%, inregistrandu-se un randament maxim de 28%).

Sumele insa nu sunt garantate (ca in cazul depozitelor, conturilor de economii / garantate de FGDB, sau titlurilor de stat / garantate de stat)

Compara randament Fonduri de Investitii pe FinZoom.ro
Sursa: www.finzoom.ro