Asa cum ne-am obisnuit, creditele bancare au cea mai mare activitate din domeniul bancar, iar modificarile facute de acestea sunt in prim plan.

Nu se mai aminteste nimic de darea in plata. Se pare ca acest subiect nu mai este de mare interes, dupa luni in care doar despre acest lucru se vorbea.

Vezi ce subiecte au tinut prima pagina in analiza de luna trecuta.

Vom mai lua in euro? Bancile au inceput treptat sa isi scoata din portofoliu creditele in euro.

Nu mai este cerere? Creditele in lei sunt mai ieftine? Romanii nu mai vor sa stea cu ochii pe evolutia cursului valutar? Ar putea fi cateva din motivele ce au condus la aceasta decizie. In plus, in ceea ce priveste creditele ipotecare, Prima Casa este doar in lei, iar la creditele ipotecare standard avansul este mai mare pentru creditele in Euro.Sursa video: Prima Tv

Bancile renunta la credite

Inceputul lunii decembrie a fost luat cu asalt de modificarile bancilor.

Fie ca este vorba de de sau imobiliare, bancile au inceput sa-si restanga portofoliul.

O prima banca ce a ales sa retraga din portofoliu creditele garantate cu ipoteca este Banca Comerciala Carpatica, urmata de Veneto Banca, prin creditele de nevoi personale si creditele in euro.

Majorari si reduceri de marja fixa

Dupa ce a renuntat la creditele imobiliare in euro, Veneto Banca a majorat marjele fixe cu 0,9 pp.

Pe de alta parte, Alpha Bank a redus marjele fixe, cu 1 pp la creditele in lei si cu 0,5 pp la cele in lei. Totodata, clientilor ce aleg sa-si vireze venitul, banca le ofera o reducere de dobanda de 1 pp (0,5 pp initial).

Reduceri de avans

Bancile reduc treptat avansul la creditele ipotecare, dar cu unele conditii la cateva banci, pe care le puteti descoperi aici.

FinZoom.ro compara toate creditele ipotecare oferite de banci, atat in functie de costurile totale (DAE = Dobanda Anuala Efectiva), cat si in functie de avans si conditiile de indeplinit, in Sectiunea Credite Ipotecare

Alpha Bank a redus avansul minim la Creditul Alpha Housing Imobiliar Standard de la 30% la 20%, detalii aici.

Cresc dobanzile la creditele in lei

Finalul de an aduce mai mari romanilor, indicele ROBOR se apropie de valorile inregistrate la inceputul lunii ianuarie.

Indicele ROBOR s-a redus consistent pe parcursul anului 2016. Daca la inceputul anului avea valoarea 1%, el a scazut sub acest prag si a atins chiar si un minin (0,68%) in data de 27 septembrie.

In 27 decembrie 2016, indicele ROBOR a urcat pana la 0,9%, la cea mai mare valoare din ianuarie 2016 pana in prezent.

Vezi evolutia ROBOR la 3 luni (3M) pe FinZoom.ro in Sectiunea Statistica aici.

Bancile au promotii si premii de sarbatori

Bancile deruleaza in perioada sarbatorilor de iarna noi promotii la produsele si serviciile din portofoliu. Le puteti regasi pe toate pe FinZoom.ro in Sectiunea Promotii.

Fie ca vorbim de comisioane zero la si carduri, dobanzi mai avantajoase, vouchere cadou, electronice sau chiar city break-uri, promotiile bancilor sunt atractive pentru clienti.

Chiar daca aceste promotii sunt atractive, trebuie sa aveti o atentie sporita la bugetul alocat de sarbatori pentru a evita supraindatorarea.

In dorinta de a-i bucura pe cei dragi, avem tendinta de a cumpara lucruri mai de valoare si mai multe. Sa iti iei un pentru cadouri, din impuls emotional si sa platesti in viitor nu este o idee buna – trebuie sa te gandesti cum returnezi banii imprumutati – de la banca, IFN, CAR, prieteni.

Bancile se extind in mediul

Programul de la munca se suprapune de cele mai multe ori cu cel al bancilor, ori lucreaza in strainatate, astfel ca romanii care nu au cum sa ajunga la banca pentru a contracta un produs sau serviciu pot sa opteze pentru produse exclusiv .

Banca Transilvania lanseaza optiunea BT Sign Up, o solutie moderna, gratuita si rapida care permite deschiderea a unui cont in lei cu un card bancar, de debit, atasat.

OTP Bank Romania lanseaza un nou produs de creditare destinat IMM-urilor: Overdraft fara garantii imobiliare, garantat cu fideiusiune, detalii aici.

Transferuri de bani

In perioada sarbatorilor, romanii plecati la munca in strainatate trimit acasa celor dragi, iar bancile tin seama de aceasta tendinta.

Citeste si: Vrei sa transferi acasa? Iata ce solutii ai

Clientii au optiunea sa-si transfere facil banii trimisi de peste hotare prin MoneyGram, direct in contul lor BCR, detalii aici.

CEC Bank si compania de tehnologie Transfer Rapid lanseaza, in premiera in Romania, un serviciu care permite incasarea ordinelor de transfer de din strainatate la bancomatele CEC Bank, pentru orice client al Transfer Rapid – CEC Bank, inclusiv celor care nu detin un card bancar, informatii suplimentare aici.

In peisajul romanesc apar si primele banci mobile-only, cu servicii exclusiv pe mobil: europeone.