La invitatia Alinei Stancu, prezentatoarea emisiunii "Aici, Acum" de la TVR1, Irina Chitu – directorul portalului financiar FinZoom.ro, a vorbit despre Programul Prima Casa, posibila reducere a gradului de indatorare si evolutia ratelor la creditele in lei in ultimii doi ani, influentate de cresterea ROBOR.

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "In primul rand, trebuie sa ne gandim la faptul ca in ultimii ani imobiliare in Romania au fost acordate in special prin programul Prima Casa... Acum, la acest tip de program, gradul de indatorare s-a dus mai mult decat la cat acorda de obicei bancile la creditele ipotecare pentru ca aveau si garantia statului, dar trebuie sa ne gandim ca la programul Prima Casa consumatorul vine cu un avans de 5%. Practic, dintr-un apartament de 50.000 euro, trebuie sa am un avans de 2500. Este foarte accesibil."

"Din punct de vedere al costurilor, Prima Casa este aproape identica cu creditele ipotecare acordate de banci. Singura diferenta este de avans, care la ipotecarele standard este de 15%, mergand pana la 45%."

Compara pe FinZoom.ro Credite Imobiliare si Credite Prima Casa

Irina Chitu: "BNR chiar avertiza in urma cu 2 ani ca fiecare crestere a dobanzii de 2 pp este echivalenta cu cresterea gradului de indatorare cu 10 pp."


Sursa video: TVR 1

"Daca ne uitam ce s-a intamplat in ultima perioada, constatam ca in ultimii 2 ani au inceput sa creasca dobanzile. A trecut perioada dobanzilor foarte mici. Daca acum doi ani si acum un an aveam dobanzi calculate pe baza indicelui ROBOR, care era pana in unu la suta, acum acesta deja trece de trei la suta"
.

Compara evolutia Robor 3M pe FinZoom.ro

De exemplu, la un Prima Casa de 50.000 euro acordat in lei, fata de acum 2 ani, rata a crescut cu 300 lei.

Cresterea ROBOR catre 4%, asa cum estimeaza specialistii, va conduce la o diferenta considerabila a ratelor : "Daca in 2016 plateam 900 lei, atunci vom plati cu 400 lei mai mult, ceea ce pentru bugetul familiei este mult. De aceea se vrea reducerea acestor grade de indatorare maxime (…) Practic masurile sunt benefice pentru oameni, deoarece se reduce riscul de neplata (…)".

Simulare de calcul: Prima Casa – 225.000 lei pe 30 ani.

ROBOR DAE Rata lunara Total de rambursat
30 Septembrie 2016 - 0,69% 2,95% 911 lei 336.641 lei
29 iunie 2018 – 3,15% 5,50% 1.229 lei 451.702 lei
Estimare – 3,5% 5,87% 1.278 lei 464.447 lei
Estimare – 4% 6,40% 1.349 lei 495.343 lei
Sursa: www.FinZoom.ro – Calculator credite

Citeste si: Cum a evoluat rata unui credit Prima Casa contractat acum 6 ani? Studiu de caz FinZoom.ro

Recomandari pentru cei care vor un credit

Irina Chitu: "Daca avem nevoie de un neaparat, sa ne uitam spre un in lei cu fixa deoarece daca il contractam in lei nu mai avem diferenta de curs valutar in fiecare luna si nu suntem nevoiti sa schimbam bani si sa ne uitam cum evolueaza euro, iar fixa pe o perioada cat mai mare (daca se poate), ne protejeaza de cresterile de ROBOR din urmatoarea perioada."

Citeste si: Credite imobiliare cu Robor la 3 luni, 6 luni sau cu dobanda fixa?

"Bancile ofera imobiliare cu fixa pe 5 ani, 7 ani, chiar si 30 de ani".

"Ca prim efect dupa reducerea gradului de indatorare, creditele de refinantare vor fi cele mai afectate pentru ca cei care sunt indatorati acum, sunt indatorati peste acele limite care se vor impune pe grade de indatorare. La creditele Prima Casa gradul de indatorare s-a dus peste 50%."

Citeste si: Limitarea gradului de indatorare. Studii de caz FinZoom.ro