Chiar daca depozitele nu mai garanteaza castiguri substantiale, oamenii prefera sa-si tina economiile in siguranta la banca.

Romanii inca mai depun la banci

La sfarsitul lunii iunie FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) a realizat o analiza a depozitelor populatiei la institutiile de .

Peste 10 milioane de persoane fizice detin depozite bancare in valoare de 137,1 miliarde lei.

Cei care reusesc sa faca economii sunt persoanele cu varsta intre 41-50 ani (64,2%), urmata de grupa 31-40 de ani (62,5%).

Analiza detaliata o gasiti aici: Cresc economiile populatiei

Avem de castigat?


In Romania, desi nu avem ca in alte tari dobanzi negative in cazul depozitelor, putem avea DAE negativ si castig real negativ in cazul acelor depozite din care retragi la scadenta mai putini decat ai depus.
Pentru un depozit de 1.000 lei, la finelele unui an vom retrage cu cativa lei mai mult decat am depus, insa doar la trei banci din piata.

…cat pierdem?


Sursa video: Antena 1

Comisioanele aferente deschiderii unui depozit ( de deschidere/inchidere cont current, de administrare (lunar/anual), de retragere numerar la ghiseu) ne diminueaza semnificativ economiile, putem pleca acasa cu mai putini decat am depus, mai exact cu aproximativ 68 de lei.

Vezi aici cati retragi din depozit la finalul unui an pentru fiecare banca.

Suma depusa: 1.000 lei
Perioada: 12 luni

Banca* Produs DAE (dobanda - impozit pe venitul din dobanda - comisioane) Castig net (lei)
Marfin Bank Marfin Flexi 1.61% +16,08
Libra Internet Bank Depozit la termen cu dobanda fixa si plata dobanzii la scadenta 1.40% +13,97
Banca Transilvania Depozit Clasic 0.74% +7,42
OTP Bank Depozit la termen -4.93% -49,33
BRCI Depozit la termen Persoane fizice -5.84% -58,41
ING Bank ING Depozit -6.77% -67,65
Sursa: http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/
*in acest tabel sunt luate in calcul primele trei banci cu castig pozitiv si ultimele trei banci cu castig negativ

Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen
  • Comparati depozitele in functie de castigul real obtinut (dobanda, minus taxe / 16% si minus comisioane / de si retragere numerar in ziua scadentei).
  • Nu "spargeti" depozitul inainte de termen fiindca pierdeti dobanda.
  • Daca vreti sa aveti oricand acces la , alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand , fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru Conturi de Economii pe FinZoom.ro
  • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza dobanda la dobanda).
  • Alegeti o banca fara de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din depozit doar in ziua scadentei – in celelalte zile veti plati de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din dobanda + banii depusi in depozit de dumneavoastra).
  • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
  • Daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero. Va puteti transfera banii din depozit, la scadenta, pe card fara costuri.
  • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra)