Ce aduce un plus economiei noastre? Care sunt tendintele actuale, cu ce provocari ne confruntam? Toate aceste intrebari si-au gasit raspuns din partea lui Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Bank Londra.

Ce sustine economia Romaniei?

Consumul privat este principalul motor al cresterii economice, comer?ul si IT-fiind sectoarele cu un impact major pozitiv.

2,4 milioane romani apti de munca care nu muncesc

Ca o crestere economica sa se mentina pe termen lung este nevoie de mai multi angajati si o calitate mai buna a fortei de munca.

Romania este una din tarile in care populatia dornica sa munceasca este foarte scazuta, peste 35% in 2000, comparativ cu 2015, unde acest procent s-a majorat cu aproximativ 10 pp.

Sunt absolventii din Romania adaptati nevoilor firmelor? Se pare ca nu, una din problemele cu care ne confruntam este calitatea invatatmantului din Romania.

In acest sens, Dan Bucsa a mentionat faptul ca unele firme din Ardeal s-au decis sa-si faca singure scoli tehnice si profesionale.

Germania, un model de urmat

Care este motivul pentru care Germania are un nivel al somajului redus? In primul rand, a implementat o reforma a muncii, prin care toate beneficiile sociale au fost reduse, banii ramasi au fost investiti intr-o structura de recalificare si reconversie profesionala, au oferit aceasta structura gratuit persoanelor ce nu aveau loc de munca, iar dupa recalificare le-au gasit si locuri de munca.

O alta tara care face ceva in acest sens este Ungaria, care a redus masiv ajutoarele sociale si a creat scheme de angajare in sectorul de stat.

Importam mai mult decat exportam

Se pare ca si in acest an importurile vor fi mai mari decat exporturile, iar principalele cauze sunt lispa investitiilor, dar si leul puternic.

Desi consumam foarte mult nu vedem cresteri la productia locala de bunuri curente, practic importam tot excesul de . In opinia lui Dan Bucsa, suntem singura tara care face acest lucru.

Avem cresteri de salarii

Cresterile salariale sunt artificiale, cea mai mare parte a cresterilor fiind explicate de cresterea repetata a salariului minim.

Sunt insa si sectoare precum IT si industria prelucratoare, unde salariile cresc, in principal din lipsa de angajati, care prefera sa plece din tara decat sa lucreze la cateva sute de kilometri de casa.

Nu avem boom imobiliar

Anul 2017 va aduce cresteri la preturile imobilelor, insa aceste cresteri vor fi mai mici fata de acum 8 ani, asa cum mentioneaza si Dan Bucsa: "In Romania se vede o crestere a preturilor imobiliare, dar suntem in continuare la 80% din preturile de la inceputul anului 2009".

"Nu avem acel efect de avutie si bilant de dinainte de criza cand oamenii se imprumutau din ce in ce mai mult pentru ca erau convinsi ca vor putea sa vanda apartamentul cu de doua ori banii cu care l-au cumparat".

Nici constructiile de cladiri nu stau prea bine, in acest an se va construi mai putin comparativ cu anii precedenti.

Cum stam cu creditarea in 2017?

In cea mai mare parte, creditele imobiliare au fost sustinute de Prima Casa, insa in acest an garantia va scadea, lucru care deja s-a intamplat din aceasta luna. Garantia statului se va reduce la 40%, pentru locuintele mai vechi de 5 ani si se va pastra garantia de stat de maxim 50% din valoarea creditului doar pentru locuintele mai noi de 5 ani.

Mai multe informatii in: Prima Casa continua si in 2017 si Noutati privind Prima Casa in 2017

Creditele de vor incetini

Creditele de sunt corelate cu salariile, astfel ca Dan Bucsa este de parere ca salariul minim nu va mai creste, iar creditele de se vor diminua.