Depozitele raman in continuare instrumentele de economisire preferate de romani, chiar daca nu aduc castiguri mari.

In acest moment, cine a economisit timp de 1 an suma de 1.000 lei se poate astepta la un maxim de 25 lei sau poate pierde chiar 90 lei, in functie de banca aleasa.

Odata cu scaderea impozitului de la 16% la 10%, castigul din depozite s-a majorat si el, insa doar cu cativa lei.

Top Depozite la Termen – 1.000 lei / 12 luni. 5 Banci au pozitiv

Banca Produs DAE Castig real
TBI Bank Depozit Online 2,52% 25,20 lei
Marfin Bank Romania Marfin Flexi 1,54% 15,42 lei
Libra Internet Bank Online - depozit 1,40% 14,04 lei
Alior Bank Telekom Depozit la termen 1,08% 10,80 lei
Banca Transilvania Depozit la scadenta 0,86% 8,57 lei
Sursa: www.finzoom.roSursa video: PRO TVSursa video: TVR 2

Romanii economisesc, chiar daca nu castiga nimic din aceste economii

Indiferent de ce castiga, romanii au tinut mai multi in banci in 2017 decat in 2016, conform datelor furnizate de BNR:

"175 miliarde lei avea populatia in banci, la sfarsitul lunii noiembrie 2017, in lei si valuta. Iar in 2017 disponibilitatile in banci ale populatiei, in conturi curente si depozite, au crescut cu 15 miliarde lei, versus care au crescut cu doar 9 miliarde. Iar, per total, creditele reprezinta 70% din volumul economiilor populatiei din banci, volumul depozitelor depasindu-l pe cel al creditelor cu 53 miliarde lei.

De fapt si creditele in lei au crescut in 2017 cu 15 miliarde, dar au scazut cu 6 miliarde echivalent lei creditele in valuta. Altfel spus, cu banii in plus castigati din cresterile salariale, romanii au rambursat creditele in valuta.
Din cele 15 miliarde lei in plus in banci in 2017, 14 miliarde lei sunt in conturi curente / disponibilitati la vedere, care nu sunt purtatoare de dobanzi (8 miliarde in conturi in lei si 6 miliarde in euro) si doar 1 miliard de lei in plus au fost in depozite, si acelea in valuta.
Per total, o treime dintre economiile populatiei sunt in conturi curente, care nu sunt purtatoare de dobanzi. Insa si dobanzile oferite de banci la depozitele la termen in lei sunt in medie de doar 1%
", arata Irina Chitu, director FinZoom.ro, in acest articol.

Citeste si: Chiar daca nu castiga nimic, romanii economisesc mai mult decat se imprumuta [VIDEO]

FinZoom.ro este singurul site financiar care calculeaza si compara DAE Depozite (Dobanda Anuala Efectiva) si Castigul Real din Depozite.

Puteti calcula cat castigati din propriul bancar folosind Calculatorul FinZoom.ro DAE Depozite, care evidentiaza suma exacta pe care o veti retrage din banca la scadenta depozitului, precum si cat castigati daca pastrati depozitul pe termen lung si nu retrageti (dobanda compusa - se calculeaza la dobanda).

Citeste si: Depozite: Compara Dobanda Reala (DAE) si Castigul Real la toate bancile pe FinZoom.ro

Principalul avantaj: depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) in limita a 100.000 euro per deponent, per banca (in caz de faliment al bancii, deponentul primeste inapoi in maxim 7 zile: suma depusa, inclusiv , minus comisioanele).

Citeste si: Ce alternative avem la depozitele bancare?

Recomandari FinZoom pentru depozite
  • Comparati depozitele in functie de DAE si castigul real obtinut (dobanda, minus taxe / 10% si minus comisioane / de cont curent si retragere numerar in ziua scadentei).
  • Nu "spargeti" depozitul inainte de termen fiindca pierdeti .
  • Daca vreti sa aveti oricand acces la , alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand , fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru conturi de economii pe FinZoom.ro.
  • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza la dobanda).
  • Alegeti o banca fara comision de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din doar in ziua scadentei – pentru ca in celelalte zile veti plati comision de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din + banii depusi in de dumneavoastra).
  • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
  • Daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero. Va puteti transfera banii din , la scadenta, pe card fara costuri.
  • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra).