Pilonul II de pensii este denumirea data sistemului de pensii private obligatorii, reglementat de Legea 411/2004.

In prezent, contributia la pilonul II de pensii este obligatorie pentru cei care au pana in 35 de ani si se afla la primul loc de munca si optionala pentru cei care au varste cuprinse intre 35 si 45 de ani si nu au aderat inca la un fond de pensii.

O persoana devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie initiativa sau in urma repartizarii sale de catre institutia de evidenta (persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de 4 luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata aleatoriu).

Contributia la pilonul II este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii.

Baza de calcul, retinerile si termenele de plata sunt aceleasi ca pentru contributia la asigurarile sociale.

Cititi si: Pilonul II (Pensia privata obligatorie)

Incepand cu 1 ianuarie 2018, urmare a modificarilor legislative, partea din contributia la pensii datorata de salariat este de 25% din venitul brut. Catre pilonul II se distribuie un procent de 3,75%, procent diminuat in 2018 fata de cel din 2017 si 2016 (de 5,1%).

Cititi si: Lipsa economisirii pentru pensie condamna romanii la saracie

Ce comisioane se suporta din contributiile la pilonul II?

Contributiile la pilonul II de pensii sunt garantate prin lege, sumele virate minus comisioane.

Conform articolului 86 din Legea 411/2004, comisionul de administrare se constituie prin:
a) deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta înainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.


Adica, din 100 lei virati la pilon II pe luna, fondul opreste comision 2,5 lei si restul de 97,5 lei ii transforma in unitati de fond. Acestia, impreuna cu toate contributiile din lunile precedente (care formeaza activul net) sunt comisionati lunar cu 0,05%.

Pe FinZoom.ro, in sectiunea Fonduri de Pensii, se regasesc permanent detalii privind contributiile si comisioanele la pensiile obligatorii Pilon II, Ghiduri Pensii si Articole - http://www.finzoom.ro/fonduri/pensii/

Dintre toti administratorii din piata, doar NN Pensii practica un comision din contributii mai mic de 2,5% (de 1,7% din contributia lunara). Comisionul suportat din activul fondului este acelasi la toti administratorii: de 0,05%/luna.

In cazul in care participantul la un fond de pensii doreste sa se transfere la un alt administrator mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, penalitatea de transfer se suporta de catre respectivul participant (comision 5%).

Cum se impoziteaza pensia privata?

Pensia privata se impoziteaza la fel ca si pensia publica, fiindca pensia obligatorie Pilon II este constituita din salariul brut.

Impozitul pe veniturile din pensii, se calculeaza si se retine la data efectuarii platii de catre platitorul pensiei.

La ce pilon de pensie voi cotiza? Ramane de vazut

La ora actuala sunt discutii ample pe tema pensiilor de stat, dar si a celor administrate privat.

Pana la sfarsitul anului se asteapta elaborarea unor acte normative care sa reglementeze posibilitatea contribuabilului de a opta pentru contributia la pilonul I sau pilonul II de pensii.

Cititi si: 
APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II