In luna iunie, Ministerul Finantelor Publice anunta ca in cadrul Programului Tezaur - editia CENTENAR, a lansat prima emisiune de titluri de stat cu de 5%.

Citeste si: Dobanda de 5% pentru titluri de stat – afla de unde le poti cumpara

Titluri de stat – Avantaje si dezavantaje

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "Titlurile de stat au 5 avantaje si 3-4 dezavantaje. Ca avantaje: este neimpozabila si mai mare decat orice bancara din acest moment; titlurile de stat nu au comisioane de subscriere si rascumparare si sunt accesibile atat din punct de vedere al valorii minime (1 leu), cat si al locurilor de unde pot fi achizitionate (posta, trezorerie, banci)”.

"Ca dezavantaje, as mentiona faptul ca nu pot fi rascumparate inainte de scadenta (5 ani), sunt netransferabile unei alte persoane si nu se tranzactioneaza. Iar in 5 ani, de 5% s-ar putea sa fie mai mica decat cea oferita de depozitele bancare si mai mica decat rata inflatiei".

Sursa video: TVR 1

Comparatie titluri de stat, depozite la termen


Stiind ca titlurile de stat reprezinta un instrument atractiv dedicat populatiei, multi romani se intreaba cat de avantajoase se dovedesc a fi acestea, comparativ cu un bancar.

In exemplul de mai jos vom incerca sa identificam care ar trebui sa fie unui pentru ca dupa 5 ani, acestea sa devina la fel de avantajoase ca titlurile de stat.

Studiu de caz FinZoom.ro - Suma depusa: 1.000 lei pe 5 ani

Forma economisire Dobanda Castig Real
Tiluri de stat 5% pe an 250 lei(50 lei / an)
Depozit, cu capitalizare anuala 3,25% - primul an
5,6% - pe urmatorii 4 ani
252 lei
(primul an – 29 lei)
3,5% - primii 2 ani
6,2% - pe urmatorii 3 ani
252 lei
(dupa 2 ani – 64 lei)
4% - primii 3 ani
6,7% - pe urmatorii 2 ani
250 lei
(dupa 3 ani – 112 lei)
Sursa: Calculator Depozite FinZoom.ro

Presupunem ca avem titluri de stat in valoare de 1.000 lei. Dupa cei 5 ani, la titlurile se stat va fi de 250 lei (incasata anual, cate 50 lei).

In prezent, cel mai mare real la un il regasim la depozitele TBI Bank, care au dobanzi de 3,25% p.a. la termen de 1 an, 3,5% la termen de 2 ani si 4% la termen de 3 ani. In plus, pe langa cele mai mari dobanzi din piata, depozitele TBI Bank nu au comisioane de cont curent.

Castigul real din aceste depozite este diminuat doar de impozitul datorat statului pe , de 10% (platit catre banca) si care este zero, in cazul titlurilor de stat.

Pentru a avea un cat la titlurile de stat, dupa 1 an va trebui sa gasim un cu o de 5,6% pe urmatorii 4 ani, sau dupa 2 ani / 6,2% pentru urmatorii 3 ani, iar dupa 3 ani / 6,7% pentru urmatorii 2 ani.