Daca rata lunara a devenit o povara, sunt mai multe metode prin care poti obtine reducerea acesteia.

Cere o solutie de la banca

In niciun caz sa nu intrerupi plata ratelor, fiindca dupa 30 zile, automat, intarzierea este anuntata la Biroul de Credit si ti se reduc sansele de a mai obtine un bancar pe viitor sau iti vor creste costurile la o viitoare finantare.

Primul pas este sa contactezi banca si sa ii spui ce problema ai. Banca iti poate oferi:
- refinantarea creditului, printr-un alt produs pe care il are in portofoliu, care are dobanzi si comisioane mai mici decat creditul contractat cu cativa ani in urma
- reducerea costurilor (dobanda si comisioane) pentru o anumita perioada
- reducerea soldului – solutie oferita de cateva banci clientilor cu in CHF, concomitent cu conversia acestora in lei
- perioada de gratie de 6-12 luni, in care se plateste doar o componenta a creditului (doar sold sau doar dobanda/comisioane)
- marirea perioadei creditului (dar in acest caz se maresc costurile totale ale creditului)

Atentie: cere bancii o simulare de cum se vor modifica toate componentele creditului – totalul de rambursat, daca este variabila cum va varia aceasta, ce se intampla dupa perioada de gratie

Apeleaza gratuit la CSALB

Orice cerere de negociere adresata bancii sau sesizarea unei probleme, trebuie facuta in scris si cerut numar de inregistrare la banca.

Fiindca, daca nu se obtine o solutie convenabila din partea bancii, poti apela gratuit la CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar), unde este obligatoriu sa demonstrezi ca s-a incercat mai inati rezolvarea problemei direct cu banca.Sursa video: Digi 24

Consumatorii care au apelat pana acum la acest centru au primit o solutie, in medie, in 40 zile (obligatoriu este in maxim 3 luni), si au obtinut reducerea soldului la , sau reducerea costurilor acestuia (reducere de si/sau comisioane, eliminarea unor comisioane).

Majoritatea cererilor primite de CSALB au fost rezolvate (prin mail), prin telefon sau prin posta, nefiind necesara deplasarea la centru sau intalnirea cu conciliatorul sau reprezentantii bancii.


Refinantare la o alta banca

Compara pe FinZoom.ro ce banci ofera cu costurile cele mai mici si fa o simulare la soldul creditului tau ramas de rambursat, pe aceeasi perioada ramasa si vezi daca rata lunara este semnificativ mai mica.


Bancile au chiar produse speciale destinate refinantarii creditelor si cardurilor de la alte banci. Poti obtine o rata mai mica sau bani in plus, cu aceeasi rata.

FinZoom.ro pune la dispozitie pe site si un calculator de refinantare, care te ajuta sa te decizi daca refinantarea este oportuna

Atentie: Tine cont si de costurile de refinantare (comision pentru scrisoarea de refinantare de la banca initiala, comision de rambursare anticipata / daca exista si, in cazul creditelor cu garantie imobiliara – costurile cu notar, evaluare garantie, schimbarea ipotecii).

Cauta cel mai bun Credit de nevoi personale

FinZoom.ro - TOP 5 Credite de Refinantare / nevoi personale

Sursa: www.FinZoom.ro