Valoarea creditelor acordate populatiei este in crestere (soldul creditelor a crescut cu 5.7% in martie 2017 fata de aceeasi perioada a anului trecut), insa suntem mult sub media europeana la raportul in PIB - gradul de intermediere este de doar 29% in Romania, fata de 120% media europeana.

Bancile au (avem cel mai lichid sistem bancar din Europa, cu lichiditatii imediate de 40%, fata de 30% media Europeana), bancile vor sa dea , costurile creditelor sunt la minime istorice (DAE mediu la ipotecare este de 4%, iar la de 10%), insa cererea de creste cu pasi mici. De ce?Sursa video: PRO TV

Criza ne-a invatat sa fim mai economi si mai prudenti cand ne imprumutam

Criza economica i-a facut pe romani mai prudenti, nu se mai indatoreaza ca in perioada 2007-2008 – mai intai economisesc, pun deoparte.

In plus, maririle salariale recente i-a facut pe multi sa consume direct, din fonduri proprii, fara sa apeleze la .

Raportul credite/depozite este acum unul subunitar (0.8%), aceasta aratand ca bancile atrag mai multe depozite decat vand . Chiar daca dobanzile la depozite sunt foarte mici, romanii prefera siguranta oferita de acest instrument de economisire si pun deoparte "pentru zile negre". Depozitele de la toate bancile din Romania sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) in limita a 100.000 euro pentru fiecare deponent, la fiecare banca.

Atentie insa unde va tineti banii. Chiar daca majoritatea depozitelor aduc castiguri reale foarte mici, macar sa alegeti un depozit la care sa nu pierdeti . In Romania nu avem dobanzi negative la depozite, insa din cauza comisioanelor bancare, DAE (dobanda reala) la depozite si castigurile reale sunt in multe cazuri negative.

Pe FinZoom.ro este singurul loc unde gasiti comparate toate depozitele bancare in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva) si Castigul Real - http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

Bancile mai au inca de recuperat la capitolul incredere

La un eveniment recent, guvernatorul Mugur Isarescu sfatuia bancile sa scape de litigiile cu clientii din instanta (sa apeleze la CSALB – Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor) si sa investeasca timp si resurse in educatia financiara a consumatorilor si, in primul rand, a propriilor angajati.

Afla cum poti rezolva gratuit orice problema cu banca. Intrebari si RaspunsuriSursa video: PRO TV

O mare parte a populatiei este supraindatorata

Conform BNR, jumatate din populatia activa a Romaniei are un , iar gradul de indatorare este ridicat (in 2016, in medie de 46% pentru creditele ipotecare si 32% pentru creditele de consum).

In plus, chiar daca creditelor neperformante (unde sunt inregistrate creditele cu restante peste 90 zile) a scazut in 2017 sub 10%, de la 23% in 2014, aceasta nu inseamna ca acei debitori au scapat de datorii.

Bancile au vandut portofolii intregi de restante catre societatile de recuperare creante, iar consumatorii trebuie sa ramburseze creditele in continuare catre aceste societati.

Degeaba isi mai doresc acesti consumatori sa mai acceseze un , fiindca nu se mai incadreaza – fie din cauza gradului de indatorare ridicat (bancile accepta sa dea cu 40%, maxim 60% grad de indatorare in anumite conditii), fie din cauza restantelor inregistrate in Biroul de Credit (BC) si Centrala Riscului de Credit (CRC).

Din perspectiva cresterilor de dobanda viitoare, este chiar de preferat sa nu ne imprumutam mai mult de o treime din venituri!