Ingrijorati de evolutia din ultima perioada a indicelui ROBOR si de faptul ca anumite socuri asupra ratei de i-ar putea afecta, romanii sunt mult mai atenti la decizia de a se indatora pe termen lung.

In prezent, acestia pot opta atat pentru cu fixa (pe o anumita perioada sau pe toata perioada creditului), cat si pentru cu variabila (Credit Ipotecar standard sau Prima Casa).

Compara Credite Imobiliare de la toate bancile pe FinZoom.ro

In contextul in care dobanzile la creditele in lei au urmat un trend ascendent (ca urmare a depasirii perioadei in care acestea s-au situat la minime istorice - septembrie 2016), iar gradul de indatorare al romanilor a crescut ingrijorator pe parcursul anului 2017, oficialii BNR faceau recomandari populatiei sa solicite intr-o masura mai mare creditele cu fixa.

Citeste si: Consecintele limitarii gradului de indatorare - [Video]

Astfel, odata cu cresterea ROBOR, creditele cu dobada fixa, au devenit mai avantajoase decat cele cu variabila, inclusiv cele acordate prin Programul Guvernamental Prima Casa.


Sursa video: TVR 1

Comparatie cu fixa, ulterior variabila vs cu variabila

Nume / Banca Avans
minim
Dobanda DAE Rata lunara
(lei)
Total de
rambursat
(lei)
Casa Mea BCR cu dobanda fixa 5 ani pentru alte localitati – RON - BCR 25% 5,75 % - primii 5 ani
Dupa variabila
5,24% (ROBOR 3M + 3%)
5,59% 1.249 453.998
Simulare Credit Prima Casa - pentru ROBOR 3,39% - din data de 5 iulie 2018 5% Variabila
5,39% (ROBOR 3M + 2%)
5,76% 1.262 463.838
*simulare pentru un de 225.000 lei pe 30 ani
Sursa: www.finzoom.ro

Singura diferenta semnificativa este ca la creditul Prima Casa avansul porneste de la 5% (sau 10% in anumite conditii in cazul ING Bank), pe cand la un ipotecar standard este cuprins intre 15-45%.

Compara Prima Casa pe FinZoom.ro

Ce trebuie sa stii inainte de a alege?
  1. Compara imobiliare in functie de DAE (dobanda anuala efectiva), sau costul total al creditului, care tine seama de si comisioane, pe toata perioada creditului – Compara credite imobiliare de la toate bancile pe Finzoom.ro
  2. Nu te indatora mai mult de 20-30% din venituri pentru a nu ajunge in imposibilitate de plata daca apar situatii neprevazute.
  3. Pentru a fi protejat de cresterile indicelui ROBOR, poti opta pentru un cu fixa.
  4. De aproape 2 ani, doar pentru ipotecare, a fost eliminat comisionul de rambursare anticipata si in cazul creditelor cu fixa (la fel ca pentru creditele cu variabila). Astfel ca, pentru imobiliare noi, rambursarea anticipata partiala sau totala nu mai este penalizata, iar daca apar in piata produse mult mai ieftine, poti refinanta oricand creditul initial.
Citeste si: Robor 3M la 3,34%. Ce probleme poate crea Prima Casa?