Acum exista si la noi speciale, destinate protectiei mediul, unde clientii primesc dobanzi mai mici la achizitia de locuinte eficiente energetic. Pana in prezent, doar trei banci au lansat astfel de ipoteci prietenoase cu mediul, iar una dintre ele ofera si pentru achizitia de echipamente verzi (frigidere, aparate de aer conditionat, sisteme de iluminat de tip LED, ferestre si usi termopan, etc.).

Banca Transilvania, este prima banca ce a imbratisat acest concept, urmata de Raiffeisen Bank si Unicredit Bank.

Un program similar pe piata este si Casa Verde, ce permite instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, iar in perioada 2010-2017 s-au finalizat peste 30.000 proiecte (persoane fizice), valoarea finantata fiind cca. 180.000.000 lei.

Persoanele fizice poti primi pana la 8.000 lei finantare nerambursabila pentru pompe de caldura si panouri solare.

Compara pe FinZoom.ro costurile creditelor verzi: Sectiunea Credite de Nevoi Personale si Credite Ipotecare

Creditele verzi, mai ieftine

Creditele verzi au costuri mai mici in comparatie cu un standard, spre exemplu, poate fi mai mica cu pana la 1,15%. Totodata, Banca Transilvania ofera gratuitati in cazul anumitor comisioane, precum analiza dosarului si evaluarea imobilului.

Bancile s-au axat pe finantarea in moneda locala, Banca Transilvania oferind si posibilitatea contractarii creditul si in euro. Avansul este acelasi ca la un ipotecar, 15%, pentru creditele in lei.

Suma imprumutata la poate ajunge pana la 5.000 de euro in cazul unui credit de nevoi personale (Banca Transilvania fiind singura care ofera un astfel de credit) si pana la 300.000 de euro (echivalent in lei), in cazul creditelor ipotecare. Perioada de creditare se intinde pe maxim 30 de ani (in cazul creditelor ipotecare) si 5 ani (in cazul creditelor de nevoi personale).

In cazul Raiffeisen Bank, pentru a accesa un astfel de trebuie sa va incasati venitul prin banca, pe cand la Banca Transilvania poti beneficia de o reducere a dobanzii daca optezi pentru aceasta varianta, iar la Unicredit Bank costurile sunt la fel, fie ca esti sau nu client al bancii.

Poti alege un cu fixa sau variabila

Majoritatea bancilor ofera clientilor sai cu variabila, insa Raiffeisen Bank iti pune la dispozitie si un cu fixa pe 7 ani (4,75%), ulterior variabila (ROBOR 3M + 2,5%).

Citeste si: De ce creditele cu dobanda fixa sunt mai avantajoase decat cele cu dobanda variabila? Top credite ipotecare

Ce conditii impun bancile?

Pentru a accesa un astfel de trebuie sa indeplinesti o serie de conditii legate de varsta, venit si capacitatea de rambursare. Astfel, trebuie sa ai varsta cuprinsa intre 20-70 de ani (in functie de banca), un venit minim de 150 euro, sa nu ai restante la plata ratelor si o vechime la locul actual de munca de minim 3 luni.

Pe langa documentatia clasica (cerere de , act de identitate, acord ANAF, documente imobil), banca va mai solicita si dovada ca imobilul este incadrat in clasa de eficienta energetica de tip A sau B+ sau detine certificare de eficienta energetica acordata de RoGBC.

Pentru a contracta Creditul verde de la UnicreditBank trebuie sa stii ca poti achizitiona doar locuinte construite dupa 1 ianuarie 2000, care detin certificate de eficienta energetica (A sau B+).

Top Credite Ipotecare Verzi225.000 lei / 30 ani

Banca Produs DAE Dobanda
Rata lunara
Unicredit Bank Creditul verde 4,42% Variabila:
ROBOR 3M + 2,20%
1.110 lei
Raiffeisen Bank Virare venit - Casa Ta Verde - dobanda fixa 4,86% Fixa 7 ani - 4,75%
Variabila:
ROBOR 3M + 2.5%
1.158 lei
Banca Transilvania Virare venit - Credit imobiliar - ipotecar verde 5,62% Variabila:
ROBOR 6M + 3,00%
1.262 lei
Sursa: www.FinZoom.ro

Vezi toate rezultatele cautarii pe FinZoom.ro