Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a realizat o analiza a depozitelor populatiei la institutiile de participante la FGDB la 30 iunie 2016.

Cele mai importante date din analiza:
 • 10.098.926 persoane fizice detin depozite bancare in valoare de 137,1 miliarde lei;
 • persoanele fizice rezidente reprezinta 99,7% din numarul total al deponentilor;
 • valoarea medie a depozitelor la nivel national este de 13.500 lei;
 • din randul populatiei intre 19 si 60 de ani, cea mai mare pondere a persoanelor cu depozite la banci corespunde grupei de varsta 41-50 ani (64,2% pe total), urmata de grupa 31-40 de ani (62,5% pe total);


Sursa video: Digi 24

 • cele doua grupe de varsta ocupa cele mai mari ponderi si in numarul total al deponentilor la institutiile de participante la FGDB, respectiv 19,3% pentru grupa de varsta 41-50 ani si 17,9% pentru grupa de varsta 31-40 ani;
 • segmentul de varsta intre 61-70 ani inregistreaza cea mai mare pondere a depozitului mediu (19,3 mii lei), urmat de deponentii din grupa de varsta 51-60 de ani (17,1 mii lei), valoarea cea mai redusa a depozitului mediu fiind inregistrata in segmentul de varsta intre 19-30 ani;
 • pentru toate grupele de varsta, exista o diferenta semnificativa intre sexe, valoarea cumulata a depozitelor persoanelor de sex masculin fiind mai mare decat cea a deponentilor de sex feminin.
Romanii inca mai depun la banci

Peste 4 milioane de persoane sunt deponenti care detin sume de pana intr-o suta de lei (depozit mediu de circa 21 de lei).

Aproximativ 2 milioane de persoane au depozite intre 100 si 1000 de lei (depozit mediu de circa 409 lei).

Aproximativ 1,2 milioane deponenti au depozite intre 10.000 si 50.000 lei, cu o medie de circa 23.000 lei/deponent.

Numarul deponentilor descreste pe masura apropierii de nivelul plafonului de acoperire, astfel incat in ultimul segment, intre 339.075 lei (75.000 euro) si plafonul de acoperire sunt cuprinsi doar 20.313 deponenti, cu un depozit mediu de 390.582 lei.

In ceea ce priveste depozitele peste plafon, se constata o proportie mai mare a deponentilor (57,5%) care detin intre 500.000 si 1.000.000 lei (depozit mediu de 675.584 lei).

Numai 138 de persoane au depozite care depasesc 10.000.000 lei (depozit mediu de 25.701.431 lei).

De retinut!

86,6% dintre deponentii din Romania detin sume sub plafonul de acoperire de 100.000 euro, care este valabil in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Comparativ cu PIB/locuitor, depozitul mediu reprezinta 36,5% in Romania si 33,9% in Bulgaria. Un nivel redus al raportului dintre depozitul mediu si PIB/ locuitor poate sugera utilizarea intr-o proportie mai mare a serviciilor bancare de catre populatie (inclusiv de catre micii deponenti).

Datele publicate de bancile centrale din Uniunea Europeana indica faptul ca in ultimii ani, in majoritatea statelor membre, printre care si Romania, a fost consemnata o crestere a economiilor gospodariilor populatiei la institutiile de .

Desi exista o tendinta descendenta a ratelor dobanzilor la depozite, care au atins niveluri minime istorice, s-a inregistrat o dinamica pozitiva in ceea ce priveste economiile.

Populatia a manifestat un comportament prudent de economisire. Spre deosebire ce instrumentele pietei de capital, care sunt caracterizate de o volatilitate mai mare, depozitele au un grad mai ridicat de siguranta.

Mentinerea unui grad ridicat de incertitudine a determinat si o crestere a preferintei deponentilor pentru depozitele care pot fi lichidate intr-un termen scurt.

Potrivit rezultatelor anchetelor lunare ale Comisiei Europene privind indicatorul de incredere al consumatorilor din statele Uniunii Europene, in luna iunie 2016 au fost consemnate cresteri ale indicatorilor privind economisirea prezenta si perspectivele acesteia in urmatoarele 12 luni, anticipandu-se mentinerea tendintei de economisire si in perioada viitoare.

Castigam sau nu?

In ultima perioada, dobanzile la depozite sunt in scadere, iar castigurile din ce in ce mai mici. Acest lucru se intampla in special din cauza comisioanelor de (deschidere, administrare cont - lunar sau anual, inchidere) si a comisionului de retragere numerar la scadenta (la ghiseul bancii).

La depozitele de 1.000 de lei pe 6 luni, doar la 3 banci exista un castig pozitiv.

Citeste si : Castig pozitiv la 3 banci, pentru un depozit de 1.000 lei pe 6 luni - Antena 3 [VIDEO]

Recomandari FinZoom pentru depozite
 • Comparati depozitele in functie de DAE si castigul real obtinut (dobanda, minus taxe / 16% si minus comisioane / de si retragere numerar in ziua scadentei).
 • Nu "spargeti" depozitul inainte de termen fiindca pierdeti dobanda.
 • Daca vreti sa aveti oricand acces la , alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand , fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru Conturi de Economii pe FinZoom.ro
 • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza dobanda la dobanda).
 • Alegeti o banca fara de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din depozit doar in ziua scadentei – pentru ca in celelalte zile veti plati de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din dobanda + banii depusi in depozit de dumneavoastra).
 • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
 • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
 • Daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero. Va puteti transfera banii din depozit, la scadenta, pe card fara costuri.
 • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra).