Casele romanilor sunt vechi si cu probleme, iar conform Eurostat ne situam pe prima pozitie in ceea ce priveste stocul vechi de locuinte.

In acest sens, EFdeN impreuna cu BCR Banca pentru Locuite (BCR Bpl), a lansat o noua editie a Ghidului Conditiilor de Confort, menit sa aduca o schimbare benefica confortului locativ, deoarece peste 85% din timp il petrecem in interiorul cladirilor, fie ca vorbim de locul de munca, acasa, cumparaturi, cladirile au influenta asupra noastra.

Vezi aici ghidul din 2017

Mihai Toader Pasti, Manager General EFdeN : "Va rog sa va pese de zona de locuire, pentru ca este foarte important pentru oameni, sa va pese de zona de schimbari climatice pentru ca sunt foarte importante, un raport aparut acum arata ca situatia este mai grava decat ne asteptam initial si ca nu vom atinge targetul de 1,5-2 grade Celsius incalzire globala, ca fiecare este responsabil de a-si aduce aportul in aceasta problema a incalzirii globale si Romania nu face exceptie de la acest demers, si noi ne dorim sa fim acolo printre oamenii care incearca sa faca lucruri bune. Ce ne propunem noi prin acest ghid este ca oamenii sa afle cat de periculoase pot fi locuintele daca ele nu sunt gandite si sa incerce sa se gandeasca cum se gandesc si la masini, asta este cumva interesant pentru noi, atunci cand ne cumparam o masina ne gandim cam cat consuma, cate stele de singuranta are, ce sistem de climatizare are, mergem sa schimbam filtrele de aer, la 2-3 ani, cu toate astea cand vorbim de o locuinta care inseamna un cost mai mare, un timp mai mare petrecut si un impact mult mai mare asupra sanatatii si sigurantei noastre, cumva nu avem aceeasi abordare".

Un studiu al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC), din 2014 a aratat ca accesul catre ferestre cu vedere in exterior imbunatateste functiile cognitive si memoria cu 10-25%, iar in spitale timpul de spitalizare se reduce cu 8,5%.

Un alt factor de care trebuie sa tinem cont este lumina naturala, la locul de munca creste productivitatea cu 18%, la scoala performantele elevilor sunt imbunatatite cu 5-14%, iar in magazine vanzarile cresc cu 15-40%.

Locuintele ne pot imbolnavi

Locuintele in care ne petrecem majoritatea timpului pot avea influente negative asupra sanatatii noastre.

"Sindromul Cladirii Bolnave este recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un grup de simptome, fara o cauza clara, asociata cu calitatea precara a parametrilor de confort in cladiri.
Astfel, cel mai des, Sindromul Cladirii Bolnave apare in cladiri cu ventilatie deficitara, din cauza acumularii dioxidului de carbon, a umiditatii, a compusilor organici volatili sau a particulelor solide in suspensie din aer, cum este praful si sporii de mucegai", se arata in Ghidul Conditiilor de Confort realizat de EFdeN.

Pentru a spori confortul locuintei trebuie sa luam in calcul o serie de factori

Specialistii de la EFdeN ne atentioneaza ca trebuie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand luam decizia de a ne achizitiona o locuinta, precum confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic si confortul vizual.

Vezi in ghidul de mai jos: