Inflatia este ca o taxa, care ne creste cheltuielile si ne scade nivelul de trai. Practic, cu aceeasi bani in buzunar cumparam mai putine bunuri si servicii, fiindca pretul acestora s-a majorat.

Rata la si rata inflatiei au crescut mai mult decat salariile

Conform INS (Institutul National de Statistica), salariul mediu net pe economie a crescut intr-un an cu 340 lei (14.4%), ajungand la 2.704 lei in luna mai 2018.
Insa, pentru cei care au un Prima Casa de exemplu, rata le-a crescut cu peste 300 lei (35%) in ultimul an (vezi detalii in acest articol FinZoom.ro), iar din cauza inflatiei dam mai mult pe bunuri si servicii (cu 5.4% mai mult decat anul trecut).Sursa video: Realitatea TV
Economiile si inflatia

Irina Chitu, Director FinZoom.ro: "Si economiile populatiei sunt afectate de inflatie, fiindca rata inflatiei este de 2-4 ori mai mare acum decat anuala oferita de banci la depozite. Practic, daca nu a fost inghitit deja de comisioanele bancare, castigul a fost cu siguranta anulat de inflatie".

De exemplu, anul trecut pe vremea aceasta, daca depuneam 1.000 lei la banca intr-un , castigam acum maxim 16 lei in plus. Si doar la inca doua banci castigam ceva in plus, fiindca la restul retrageam acum mai putini bani decat am depus acum un an.

Daca doresc acum cu banii din acel sa achizitionez un produs care costa 1.000 lei in urma cu un an, acum costa 1050 lei (inflatie 5%) si trebuie sa mai adaug cel putin 34 lei ca sa il pot achizitiona.

Pe FinZoom.ro gasiti comparate permanent toate depozitele din piata, in functie de Castig real si DAE = Dobanda – comisioane si taxe)

Cand vorbim de economii si investitii, ideal este sa ne uitam catre acele instrumente care aduc castiguri peste rata inflatiei. De exemplu in fonduri de pensii private, care au avut randamente de 7-9% in ultimii 10 ani, peste rata inflatiei.