Romania se confrunta in prezent cu dobanzi mici la depozite, astfel ca doar la putine banci din piata castigul real efectiv (dupa ce se scad comisioanele) este pozitiv.

Citeste pe FinZoom.ro: Cat castiga romanii din economiile pe care le fac? TOP 5 depozite bancare

Reprezentantii celor mai mari banci din piata s-au reunit la o conferinta de profil pentru a studia impactul propunerilor legislative asupra domeniul bancar.

Impactul limitarii DAE asupra depozitelor

Florin Danescu, presedinte executiv ARB (Asociatia Romana a Bancilor), este de parere ca daca propunerea legislativa de limitare DAE va intra in vigoare, nu doar creditele vor avea de suferit ci si depozitele, astfel ca pe langa limitarea creditarii, economiile vor fi in scadere.

Citeste mai mult in articolul: Danescu ARB: Limitarea DAE va reduce si dobanzile la depozite

Risc mare, dobanzi la depozite mici

Fiind codasi la educatie financiara, Romania are un cost de risc mai ridicat, asa cum preciza si Sergiu Oprescu, in tarile unde disciplina financiara este ridicata, si dobanzile la economii sunt mari.

Sergiu Oprescu, Alpha Bank: "Daca costul riscului in Romania este exagerat de mare, atunci automat va dati singuri raspunsul la intrebarea, de ce dobanzile trebuie sa permita aceasta marja ca sa incorporeze acest cost. Bineinteles ca marja aceasta se poate reduce si ne uitam la tarile unde marja este mai redusa si primul lucru pe care il observam ca au costul riscului cel mai scazut din Uniunea Europeana, sunt tarile unde disciplina fianciara este foarte ridicata, unde capacitatea de a iti recupera creditele este mare in sensul ca dureaza putin in instanta. Toata aceasta fluidizare a capacitatii tale de a recupera creditele acordate ajuta in final la a avea o marja scazuta. Noi ne dorim acest lucru deci nu ar trebui sa fim de la inceput intrebati numai de partea de pasiv cand de fapt si de drept elemental de care trebuie sa discutam este aceasta marja la care opreaza sistemul si ce trebuie sa inglobeze…Ar trebui sa gasim un model de business, functionand cu costuri mai mari decat veniturile toata lumea este fericita, eu nu cred ca asa ceva nu exista si nu am putea sa il descopeim…este o lege economica care nu functioneaza aici".

Citeste si: Sergiu Oprescu despre limitarea DAE: Sunt cateva elemente bune acolo pe care ni le dorim cu totii, dar trebuie sa avem in vedere si efectele negative

Bancile cu lichiditate ofera dobanzi mai mici

Radu Gratian Ghetea, CEC Bank, este de parere ca ajustarea dobanzilor la depozite este decizia fiecarei banci si tine cont de cat de mult isi doreste banca sa atraga lichiditate: "Fiecare banca are propria politica, propria schema de dezvoltare, strategie si in functie de aceste elemente isi regleaza care este cu care atrage fondurile si cu care plaseaza fondurile. O banca care doreste sa-si mareasca cota de piata pe active, paradoxal va incepe cu atragerea de depozite, nu cu acordarea de . O banca care are o suficieta lichiditate si a ajuns la un nivel suficiet de inalt al activitatii de creditare nu isi mai permite, nu incurajeaza atragerea de depozite, sa vina si sa mareasca cu care atrage depozitele respective. Lucrurile aici sunt foarte diferite ce se intampla pe medie, daca ne uitam insa ce isi doreste fiecare banca, ceea ce urmareste o sa vedeti ca politicile sunt diferite. Ce este interesanta, este ca pana la urma conditiile de piata libera sunt cele care niveleaza si nu trebuie sa apara aceste nivelari imediat ce Banca Centrala a dat un semnal sau imediat dupa ce BCE recomanda comunitatii bancare. Fiecare banca isi priveste in primul rand propria strategie, ce doreste, are nevoie de fonduri va mari la depozite, nu are nevoie, nu va mari".

Comisioanele "musca" din castigul depozitului

Pentru a avea acces la un , un client trebuie sa aiba deschis un cont curent, care la randul lui este purtator de comisioane (deschidere, administrare, inchidere, retragere numerar).

In functie de banca aleasa, castigul clientului poate fi pozitiv sau negativ.

FinZoom.ro este singurul site care compara toate depozitele de la banci iin functie de DAE la depozite si castigul real: click AICI.

Dana Demetrian, BCR, atrage atentia asupra serviciilor oferite gratuit consumatorilor, costuri care sunt mari si nu sunt cunoscute de acestia: "Mi-as fi dorit aceeasi intrebare cand bancile au venit si au oferit contul curent gratuit, acces la ATM-uri gratuit si probabil cunoasteti foarte bine ca accesul la un se face printr-un cont curent, printr-o depunere de cash sau retragere de cash, sunt niste costuri pe care bancile si le-au asumat. La momentul respectiv nu ne-a intrebat nimeni de ce si cum, poate ca ar trebui sa luam in calcul pe toate dincolo de costurile operationale, pentru ca sunt costuri nevazute de clienti, care sunt foarte mari. Ne-am asumat aceste costuri pentru ca ne dorim accesibilitatea, acesta este motivul si atunci trebuie sa incercam sa o sustinem cu totii".