Chiar daca economiile depuse la banca nu aduc prea mare sau in anumite cazuri chiar pot aduce pierderi, romanii prefera sa isi tina economiile in siguranta.

Conform informatiilor publicate de BNR, in mai, romanii aveau depozite in valoare de 109 miliarde lei (lei, euro si alte valute), din care 68 de miliarde sunt depozite constituite in lei.

Bancile cu lichiditate ofera dobanzi mai mici

Acum 3 luni, bancherii spuneau ca ajustarea dobanzilor la depozite este decizia fiecarei banci si tine cont de cat de mult isi doreste banca sa atraga lichiditate.


Vara aduce castiguri mai mari

De la inceputul primaverii, bancile au inceput sa ofere clientilor castiguri mai mari la depozitele in lei.


TBI Bank ofera de ieri, de 4% la Depozitul Simplu si la cel constituit , in lei, pe 3 ani.

Banca a decis sa majoreze cu pana la 0,7 pp dobanzile pentru toate perioadele, astfel ca depozitele constituite incepand cu luna 12, beneficiaza de de peste 3,25%.

In prezent, doar 8 banci ofera posibilitatea clientilor de a economisi pe 3 ani si doar la jumatate din acestea un roman poate avea un .


Banca Produs Dobanda Castig Real
TBI Bank Depozitul Simplu / Depozit Online 4% 108 lei
Libra Internet Bank Depozit la 36 luni 2,75% 77 lei
Banca Transilvania Depozit la scadenta 2% 50 lei
Telekom – Alior Bank Depozit la termen 1,60% 43 lei
Sursa: www.FinZoom.ro

Cine depune acum 1.000 lei pe o perioada de 3 ani, va avea un maxim din de putin peste 100 lei, si poate pierde pana la 150 lei.

Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen
  • Comparati depozitele in functie de castigul real obtinut (dobanda, minus taxe / 10% si minus comisioane / de cont curent si retragere numerar in ziua scadentei).
  • Nu "spargeti" depozitul inainte de termen fiindca pierdeti .
  • Daca vreti sa aveti oricand acces la bani, alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand bani, fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru Conturi de Economii pe FinZoom.ro
  • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza la dobanda).
  • Alegeti o banca fara comision de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din doar in ziua scadentei – in celelalte zile veti plati comision de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din + banii depusi in de dumneavoastra).
  • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
  • Daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero. Va puteti transfera banii din , la scadenta, pe card fara costuri.
  • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra)