In cadrul evenimentului "Lectii invatate&Gala performantei", organizat de Oxygen Events, specialistii din sistemul bancar au vorbit despre lectiile invatate din criza anilor 2008-2009 si perspectivele de viitor.

Andrei Radulescu, Banca Transilania, spunea ca in economie comportamentul este ciclic si ca deciziile se iau de catre oameni, iar comportamentul acestora nu este uniform. El sublinia ca ne apropiem de finalul ciclului post-criza.

In plan global observam ca suntem in faza de varf in care bursele si piata imobiliara sunt supraevaluate si la maxime istorice.

In Romania avem o divergenta intre accelerarea consumului si deteriorarea climatului investitional.

Politica monetara este relaxata. Analizand politica BNR, vedem ca aceasta s-a abatut de la regula lui Taylor de cateva trimestre. Dobanda de politica monetara va fi sub inflatie cel putin in urmatoarele 3 luni. Acest lucru inseamna ca avem o real negativa care va stimula consumul, insa consumul din import, nu pe cel de bunuri si servicii interne.

Proiectiile pentru anul 2020 arata un ritm de 2,6%, ceea ce nu exclude posibilitatea unei recesiuni.

In prezentarea sa, Aurelian Dochia atragea atentia asupra faptului ca lectiile unei crize nu sunt niciodata invatate. Crizele economice sunt un fenomen recurent. De cele mai multe ori acestea au elemente comune, insa apar sub forme mascate.

In perioada 2008-2009, Romania a fost obligata sa ia masuri de austeritate, simultan cu cresterea datoriei externe. In ceea ce priveste situatia din ultimii ani se constata ca Romania a adoptat noi politici puternic stimulative, care ingusteaza spatiul de manevra in eventualitatea unei noi recesiuni. A adoptat politici prociclice, iar deficitul bugetar s-a triplat, ajungand la 3%.

In ceea ce priveste politicile monetare, stimularea cererii agregate se face prin tiparirea de , dar si relaxarea politicii monetare a bancii centrale. In ultima recesiune, bancile au ajuns sa aiba zero, iar unele au trecut chiar si sub acest prag (dobanzi negative).

Cu privire la situatia din Romania, aici nu am avut o politica destul de agresiva a bancii centrale. Banca centrala din Romania are o marja foate scazuta.

O modalitate prin care poate creste ar fi sa creeze o diferenta mare de intre lei si euro.

Daca ne referim la politicile structurale, Romania a intreprins reforme in reglementare a sectorului financiar si in zona fiscalitatii, a mediului de afaceri sau pietei mici.

Principalele concluzii desprinse din discutie sunt:
  • politicile monetare au prostul obicei de a nu fi aplicabile atunci cand ai mai mare nevoie de ele si nu produc efecte in timp util;
  • acestea pot avea efecte secundare neasteptate si adesea negative care pot genera pe termen lung rezilienta si performanta economiei;
  • rezilenta la schimbare este mai mare pe timp de criza;
  • este necesar sa se acorde importanta politicilor preventive aplicabile inainte de aparitia unor crize, in detrimentul celor corective, aplicabile in timpul crizei.
Ce parere au specialistii despre situatia actuala si ce previzioneaza?

Andrei Radulescu afirma ca Banca Centrala va majora de politica monetara in 8 transe de marire (cate 0,25 pp pe parcursul unei transe). Aceasta ar putea ajunge la 3,5%.

Aurelian Dochia atragea atentia asupra faptului ca sistemul bancar este intr-o pozitie mai buna, ca raportul credite/depozite este de aproximativ 70% si ca nu mai depindem de finantari externe. Acest lucru nu ne da insa confortul ca am putea trece mai repede peste criza. Declinul crizei ar putea veni din intern mai degraba decat din extern.

Florin Danescu spunea ca o invatatura trasa din criza pe care am parcurs-o este nevoia de a cuantifica in cifre ceea ce se intampla. Economia incearca sa transmita propriul mesaj si ... are intotdeauna dreptate.