In cadrul evenimentului "Liber la educatie sau educatie la liber?", organizat de Mozaic Media la Cluj, Gáspár György a vorbit despre cele trei mituri foarte puternice care ne zdrobesc siguranta si pasiunea de a trai din plin si intr-o oarecare bunastare financiara.

Banii sunt genul de relatie care pe toti ne macina cel mai puternic. Atunci cand vine vorba de relatia cu banii, noi toti, indiferent de varsta, gen, educatie financiara sau scolara avem niste dureri pe care le caram in suflet. Acest lucru se intampla deoarece venim de acasa cu o serie de mesaje, care de cele mai multe ori sunt inconstiente, legate de valoarea noastra atunci cand interactionam cu banii.

In cadrul evenimentului, psihologul afirma ca "Este aproape imposibil sa ii faci educatie financiara unui copil inainte de a incepe sa iti faci tie ca individ o educatie financiara (...) inainte de a-i transmite copilului o serie de informatii este important sa vad ce cred eu despre bani, care este povestea mea de iubire cu banii".

"Eu cred ca foarte multi dintre noi stim ce ar trebui sa facem pentru a avea mai multi bani, stim care sunt recomandarile, care sunt formulele potrivite din acest punct de vedere si totusi, foarte multi oameni care sunt constienti de cum ar putea sa aiba mai multi bani, nu au mai multi bani".

Acest lucru se datoreaza faptului ca undeva in adancul nostru exista o serie de blocaje, o serie de obstacole, o serie credinte limitative, care ne impiedica sa ne cultivam relatia cu banii sau cu orice altceva important din vietile noastre.

Psihologul Gáspár György spunea in prezentarea sa ca inainte de a incerca sa obtinem mai multi bani este foarte important de vazut ce ne saboteaza pe noi ca indivizi sau persoane in relatia cu banii.

Citeste artiole de educatie financiara pe FinZoom.ro

3 mituri foarte puternice zdrobesc siguranta si pasiunea de a trai din plin si intr-o oarecare bunastare financiara

1. Mitul neindestularii

Cel mai des intalnit mit, cand vine vorba de bani, este mitul ca banii nu sunt suficienti. Acesta este mitul neindestularii. Ideea de baza este ca "pe aceasta planeta sunt foarte multi oameni si ca resursele sunt foarte putine, nu avem suficienta mancare, nu avem suficienta apa, nu avem suficienti bani".

In momentul in care aceasta credinta prinde radacini in mintea si sufletul nostru, devine ratiunea principala pentru care noi incepem sa ne implicam obsesiv in munca, devine ratiunea principala pentru care incepem sa ne rasfatam copiii si manifestam o serie de comportamente de care nici noi, nici parintii nostri nu ar fi mandri.

Mitul care spune ca banii nu sunt suficienti devine principala cauza pentru frica si anxietatea noastra.

"In aceasta viata, noi ne dorim foarte multe garantii si vrem ca atat noi cat si oamenii dragi noua sa nu faca parte din categoria celor care vor fi marginalizati, striviti sau lasati pe dinafara atunci cand vine vorba de bani."

Psihologul spunea ca in momentul in care ne definim lumea ca fiind deficitara, niciodata nimic nu e suficient. Atunci intrega noastra raportare fata de viata, felul in care simtim, gandim sau actionam devine un efort exagerat de a supracompensa si de a ne reduce anxietatea.

"Exista momente in care ne simtim responsabili sa tragem toata plapuma financiara peste familia noastra, (...) si uitam cumva sa ne pastram umanitatea fata de ceilalti (...), uitam ca banii nu sunt ai nostri, banii nu sunt ai vostri, ei sunt ai tuturor, ei trebuie sa circule".

Gáspár György considera ca daca exista mitul puternic ca banii nu sunt suficienti, acesta ne incurajeaza sa consumam intr-o maniera fara limite, sa cheltuim inutil, sa ii favorizam pe oameni si sa ii apreciem in functie de resursele financiare, nu in functie de caracterul lor.

"In ceea ce priveste educatia financiara a copiilor, din punct de vedere al omului care crede extem de mult in puterea relatiilor, este foarte important sa fim atenti la limbajul pe care il folosim, cat de usor si cat de des ii impartim pe oameni in doua categorii (bogati si saraci). In momentul in care facem aceasta impartire, ii limitam pe oameni la numarul de bani pe care ei il au, de cele mai multe ori noi nu mai vedem sufletele oamenilor, ci vedem doar banii. Se intampla acest lucru doar pentru ca vrem sa fim in preajma bogatilor si fugim cumva de cei saraci din punct de vedere financiar pentru ca avem impresia ca saracia este contagioasa si ca daca mai apare frica si anxietatea lucrurile se complica si mai mult.

Bogati nu sunt oamenii care au foarte multi bani, saraci nu sunt oamenii care au foarte putini bani (...)"
, afirma Gáspár György.

Acesta spunea ca a invatat mult mai mult despre umanitate in familiile in care resursele nu erau foarte multe deoarece in momentul in care nu ai foarte multi bani cumva esti nevoit sa scoti la suprafata resursele tale interioare.

"Nu stiu, sincer, daca motivatia noastra ar trebui sa fie aceea de a face bani in viata asta, cel putin nu a mea", spunea psihologul.

Acesta este de parere ca in momentele in care avem mai putini bani, dar si o situatie financiara modesta, posibilitatea de a ne cultiva frumusetea interioara creste foarte mult.

2. Mitul "mai mult inseamna mai bine"

Al doilea mit care ne saboteaza la modul serios relatia cu banii este ca mai mult inseamna mai bine, adica " mai multi bani inseamna mai bine in viata asta".

Mitul ne face sa credem ca mai mult din orice e mai bine decat ceea ce avem noi. Acest mit se leaga la modul serios de primul pentru ca este reactia la frica si la anxietate, radacina pentru acea competitie nebuna in care trebuie sa fim mereu numarul unu, dar si cauza principala pentru care noi intram in acea cursa nebuna a acumularii si dupa o vreme devenim extrem de lacomi.

Interesant este ca niciunul dintre aceste elemente nu ne creste calitatea vietii. Cel mai important predictor, cand vine vorba de sanatatea noastra fizica, psihica, nivel de fericire, stare de bine si inclusiv bani, este relatia cu ceilalti.

Calitatea vietii noastre este puternic influentata de calitatea relatiilor noastre.

In momentul in care mintea ne spune ca niciodata nu e suficient din ce avem, ne indeparteaza de experienta profunda a recunostintei fata de ceea ce avem intr-adevar, pentru ca fiecare om, oricat de modest este din punct de vedere financiar, se poate mandri cu ceva.

Acest mit ne tranforma viata intr-o cursa nebuna, in care de foarte multe ori motivatia principala sunt banii si, ce e cel mai trist in aceasta cursa, este ca nu putem deveni invingatori.

"Nu conteaza cat de departe ai ajuns, cat de repede si pe cine ai lasat in urma pentru ca nu poti castiga", spunea psihologul.

In momentul in care dorinta pentru mai mult ne obsedeaza, fiinta umana se implica de regula in trei atitudini destul de nesanatoase pentru ca aceasta obsesie fata de mai mult ne instiga la violenta, la foarte multa coruptie si la a-i exploata pe ceilalti.

3. Mitul "eu nu am mai mult, deci asta este"

Al treilea mit este cel mai toxic si cel mai dureros. El se refera la faptul ca "in aceasta lume nu sunt suficienti bani, mai mult insemna mai bine, eu nu am mai mult, deci asta este".

Mitul imi spune ca eu sunt conditionat de viata sa fiu sarac din punct de vedere financiar. Este sunetul renuntarii si al resemnarii: "m-am nascut intr-o familie saraca, parintii mei nu au avut ceea ce inseamna azi alfabetizare financiara, ceea ce inseamna ca si eu voi muri sarac".

Sunt foarte multi oameni care traiesc in baza acestei credinte pentru ca acest mit ne sleieste de energie, ne amorteste, ne epuizeaza si ne face foarte cinici pana la un anumit punct.

Pentru acesti oameni, lipsa banilor devine scuza principala pentru orice, explicatia pentru care nu pot sa faca absolut nimic si motivul pentru care se priveaza de posibilitatea de a se bucura catusi de putin de viata.

"Daca noi vrem sa ne transformam relatia cu banii, credeti-ma, se poate!" spunea Gáspár György.

"Cati dintre noi ne-am intrebat vreodata care este definitia mea personala despre bani?". Aceasta a fost intrebarea care pe multi i-a pus pe ganduri.

Noi, spre deosebire de copii, putem avea o viziune mai complexa asupra vietii.

Este foarte important sa vedem daca relatia dintre noi si bani este definita de dependenta (atunci inseamna ca nu ne mai putem conecta la sufletele de langa noi) sau este definita mai degraba de o mare saracie (si evident ca nu o sa avem relatia perfecta cu banii).

In cadrul prezentarii sale, psihologul a vorbit si despre cei trei pasi pentru reinventarea relatiei cu banii, si anume: recunoasterea, analiza (sa vad exact cu ce mesaj despre bani am venit de acasa, cu ce mesaj functionez, in ce comportamente ma implic cand vine vorba de bani) si revolutia (sa pun in practica).

Citeste Revista de Educatie Financiara pe www.FinZoom.ro

"Care sunt calitatile oamenilor cu nivel crescut de inteligenta financiara?"

Psihologul a spus ca "oamenii care au un nivel crescut de inteligenta financiara dispun de cateva calitati esentiale, comparativ cu cei care nu au un nivel crescut de inteligenta financiara". Acestea sunt:
  • autocontrolul (pot face diferenta intre am cu adevarat nevoie de acest obiect acum sau mai degraba fac altceva)
  • stima de sine crescuta (ei cred despre sine ca sunt demni sa aiba bani, sau cred despre ei ca merita sa aiba bani, insa obiectivul lor principal in viata nu este de a face bani, ci a se bucura de ei)
  • optimismul (ei stiu despre sine ca oricat de grea ar fi situatia din punct de vedere financiar, vor gasi o solutie cu ajutorul celorlalti oameni din jurul lor).
"Oamenii nu pot fi impartiti in bogati sau saraci, in functie de resursele lor financiare, deoarece ii putem dezumaniza in acest fel pe ceilalti (...) pentru ca daca facem asta cu ceilalti, facem asta si cu propria persoana (...) Daca eu cred ca un individ este valoros pentru ca are foarte multi bani, la fel voi crede si despre mine. Valoarea mea va fi masurata in functie de resursele financiare si in functie de bunurile pe care le am. Oamenii sunt valorosi pentru ca s-au nascut si pentru ca traiesc...si la fel de valorosi pot fi pentru totdeauna...In aceasta lume sunt suficient de multi bani pentru ca noi sa fim fericiti si sa traim in bunastare", spunea Gáspár György.