Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un nou sondaj trimestrial privind riscurile sistemice, realizat pe baza opiniilor celor mai importante institutii de din Romania dupa valoarea activelor, unde sunt analizate riscurile sistemice din punct de vedere al probabilitatii de aparitie, al impactului si al capacitatii de gestionare.

Conform rezultatelor chestionarului bancile au identificat in exercitiul curent sase riscuri ridicate si doua moderate, similar rezultatelor exercitiului anterior (decembrie 2017).

Cele mai mari riscuri identificate de banci:
1) cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar
2) riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii cursului de schimb cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM
3) riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne.

"Riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice se mentine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execitiului anterior si este in continuare considerat de banci ca fiind un risc dificil de gestionat", se precizeaza in sondaj.

Ultimele doua riscuri sistemice ridicate au fost considerate de institutiile de ca fiind:
1. riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala
2. riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei.

"Suplimentar fata de riscurile incluse in Chestionarul privind riscurile sistemice, institutiile de au mai indicat riscul asociat pierderilor provocate de interpretari excesive ale cadrului normativ aplicabil activitatii bancare de catre autoritati publice cu atributii de control", se mentioneaza in sondaj.

Evolutia raspunsurilor agregate ale bancilor referitoare la probabilitatea de aparitie, impactul potential si capacitatea de gestionare a riscurilor sistemice

Sursa: BNR

Sursa: BNR