In sedinta de ieri, BNR a decis pastrarea ratei de politica monetara la 2,5%, iar Mugur Isarescu este de parere ca pana la sfarsitul anului, nu va mai creste cu mult.

Inflatie si ROBOR in scadere

Conform ultimelor date furnizate de Mugur Isarescu, inflatia se afla pe un trend descendent, la fel ca ROBOR-ul, care astazi a inregistrat valoarea de 3,36%, in scadere fata de ieri (3,40%).

Semnale de optimism erau date de inca acum o luna de viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, care spunea ca dupa mai bine de 6 luni avem prima cifra de inflatie care scade, si anume CORE2 ajustat: „Aceasta este rata inflatiei asupra careia noi putem avea o eficienta sau un impact mai mare prin politica monetara"

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR: "In luna iulie, vom avea chiar o inflatie negativa si scadere de preturi. De fapt acest lucru s-a intrevazut inca din luna iunie cand am avut o crestere lunara a inflatiei foarte scazuta, aproape de zero. Acum lumea tot repetand rata inflatiei anuale 5%, cea mai mare din Europa, probabil ca aceasta a creat o alta perceptie. Si e adevarata. Inflatia lunara stagneaza de cateva luni bune in Romania".


ROBOR in scadere

Jucatorii din piata sunt de parere ca de politica monetara va mai creste pana la finalul anului 2018 pana la 3%, iar in ceea ce priveste ROBOR-ul, bancile nu au asteptari ca acesta sa creasca mai mult, majoritatea fiind convinse ca acesta va scadea pana la finalul anului, sub 3%.

"Am majorat dobanzile ca sa nu le majoram inca odata. Daca nu le majoram la timp, acum probabil ca eram obligati sa mergem cu ele mult mai sus, ca sa dam inflatia in jos", spune Mugur Isarescu.

"Dobanzile nu o sa creasca prea mult", spune guvernatorul BNR si ne sfatuieste sa lasam piata sa functioneze normal, pentru ca asa vom iesi din necazurile noastre.

"ROBOR este un produs al pietei. Nu noi l-am creat (...) A fost, este o intelegere intre banci si clientii bancilor, noi nu facem altceva decat sa publicam acest indice, dar el nu este exagerat. Le ia intr-adevar bani din buzunare celor care apeleaza la de consum sau ipotecare. Eu cred ca este de datoria bancilor, a clientilor sa iasa cu calcule calme, linistite in piata, sa nu exageram si sa lasam piata sa functioneze pentru ca asa vom iesi din necazurile noastre. Asa vom duce si inflatia in jos, nici dobanzile nu o sa creasca prea mult, vom asigura o crestere economica de durata, lasand pietele sa functioneze normal, nu sugrumandu-le cu temeri care clar ca sunt exagerate", a mai adaugat guvernatorul.Sursa video: PRO TVSursa video: TVR 1
Cu cat s-a majorat rata fata de acum 2 ani?

Simulare de calcul FinZoom.ro pentru un Prima Casa, in valoare de 225.000 lei pe 30 ani:

ROBOR

DAE

Rata lunara

5 august 2016 – 0,82%

3,08%

927 lei

7 august 2017 – 0,87%

3,13%

933 lei

7 august 2018 – 3,36%

5,72%

1.258 lei

Estimare – 3,5%

5,87%

1.278 lei

Estimare – 4%

6,40%

1.349 lei

Sursa: FinZoom.ro

Pentru cine doreste sa ia un in prezent, trebuie sa stie ca va plati cu peste 300 de lei mai mult fata de acum 1-2 ani.

Lumea sa-si faca bine socotelile cand se imprumuta

"Eu stiu foarte bine ca am fost criticat pentru ca am spus cand a fost ROBOR-ul de 5% n-a murit nimeni in Romania, dar asta a fost adevarul, nu sunt decat cinci ani de atunci. Intre timp au crescut salariile cu vreo 20 - 30 la suta. Lumea, mai ales cei care iau pe termen lung sa isi faca bine socotelile. Acesta este indemnul nostru. Nici dobanzi fixe, noi nu putem decat sa le spunem realitatea. Un are o singura componenta obligatorie. Nu esti obligat sa iei dar esti obligat sa il dai inapoi, pentru ca nu sunt banii tai. Indemnul BNR, atentie, sa va faceti calculele cum trebuie si lucrurile vor fi sub control".

Creditul, motor al cresterii economice

Romania se pare ca vede si imbunatatiri, fiind codasii Europei la intermediere financiara, guvernatorul BNR spune ca s-a produs punctul de cotitura intrucat creditarea a depasit cresterea economica.

"Dupa datele pe care le avem, sistemul bancar romanesc a trecut din pozitia de creditor in cea de debitor. Sa vedem in ce masura se confirma. Sunt mai multi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat in trecut, in repetate randuri, nu este niciun mister cu evolutia lichiditatii. Sunt mai multi factori care contribuie. Este vorba si de evolutia ciclica, lunara, a acestei lichiditati in functie de absorbtia si introducerea de lichiditati in piata de catre Ministerul de Finante. Nu vreau sa va mai repet procesul. Este lunar. In perioada cand se platesc taxe si impozite dispar lichiditatile din piata, cand Ministerul de Finante plateste pensii si salarii se introduc lichiditati in piata si acestea sunt evolutii ciclice. Apoi e vorba de faptul ca o parte din lichiditati au fost folosite de banci in procesul de creditare, ati observat noi am asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura intrucat cresterile, se pare, sa nu zicem hop pana cand nu sarim gardul, pentru ca avem evolutia creditarii care depaseste cresterea economica. Bate spre 7%, cresterea economica probabil ca se va situa in jur de 4% anul acesta. Vom avea o crestere a intermedierii financiare, cu alte cuvine o buna parte din aceste lichiditati incep sa fie folosite in procesul de creditare, ceea ce este un lucru foarte bun. S-ar putea sa vedem ca treptat creditul devine un motor al cresterii economice", a spus Mugur Isarescu.