Invitat in prima zi a evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Roman (IBR), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a vorbit despre importanta creditarii si impactul acesteia in economia romaneasca.

Avem dar nu se dau credite

Guvernatorul BNR a atras atentia ca acum se dau mai putine decat in trecut, chiar daca exista lichiditate in piata.

"Raportul dintre si depozite este subunitar, se dau mai putine decat exista disponibilitati in sistemul bancar".

Raportul credite/depozite este 0.8%, aceasta aratand ca bancile atrag mai multe depozite decat vand . Aceasta problematica a ridicat-o si acum doua luni in cadrul unei conferinte pe tema educatiei finaciare, detalii in acest articol: Cererea de creste, insa cu pasi marunti. De ce?

Chiar daca depozitele ofera deponentilor castiguri foarte mici, cei mai multi romani prefera sa pastreze banii in siguranta, deorece depozitele de la toate bancile din Romania sunt garantate de Fondul de Garantare a
Depozitelor Bancare (FGDB) in limita a 100.000 euro pentru fiecare deponent, la fiecare banca.

Compara castigul real si DAE (dobanda reala) la depozite, oferita de fiecare banca din Romania, in premiera pe FinZoom.ro, la Sectiunea Depozite la Termen.

4 miliarde euro disponibili

Mugur Isarescu a atras atentia ca in piata exista disponibilitati de 4 miliarde de euro care sunt la dispozitia bancilor. "Sunt bani" a subliniat guvernatorul.

In spatiul media circula zvonuri ca va creste, guvernatorul explicand si factorii ce vor duce la acest fapt.

Majorarile salariale si inflatia (cererea este mai mare decat oferta) sunt principalii factori ce vor conduce la aceasta crestere, totodata sfatuind bancile sa explice aceste lucruri si clientilor.

Lipsa de incredere a consumatorilor

Increderea consumatorilor in domeniul bancar s-a slabit de-a lungul timpului, guvernatorul BNR sfatuind bancile sa inceapa educarea financiara a propriilor angajati si apoi a consumatorilor.