La inceputul saptamanii, bancherii si specialistii din domeniul bancar s-au reunit in cadrul evenimentului "Forumul Pietei Finaciare" organizat de ARB, unde au adus in discutie principalele probleme din economia romaneasca.

Evolutia ROBOR-ului a fost unul din subiectele dezbatute intens in cadrul evenimentului de reprezentantii principalelor banci din piata.

Evolutia galopanta a ROBOR-ului a majorat cu cateva sute de lei ratele romanilor si ar putea creste in continuare daca se adeveresc preconizarile analistilor.

Citeste si: ROBOR se apropie cu pasi rapizi de 3%. Credite mai scumpe

Acum 10 ani ROBOR de 50%

In urma cu 10 ani, indicele ROBOR la 3 luni, care intra in componenta majoritatii dobanzilor la creditele in lei, avea valori si de 50%, insa bancherii atrag atentia ca bancile isi stabileau dobanzile in functie de o serie de criterii: "Acum 10 ani, 99% din erau acordate cu bancii, care era o calculatie pe care banca o facea luand in calcul toate sursele pe care le aprecia de pe piata, incepand cu pe care o dadea la depozite pentru populatie si pentru persoanele juridice, se lua in calcul cu care se apreciau bondurile de pe piata interbancara si asta era ROBOR-ul si dividendul, la cat trebuia sa remunereze capitalul, ROBOR-ul reprezenta o mica bucatica si nu era atat de mediatizat. Acum lucrurile s-au schimbat, au aparut legi si norme europene care obliga ca bancile sa foloseasca un index de piata, in Romania este ROBOR-ul si este normal ca majoritatea dobanzilor sa fie calculate in functie de ROBOR, deci asta este explicatia, nu ca oamenii erau mai putin interesati inainte", a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedinte CEC Bank.

Urmareste grafic evolutia ROBOR din ultimii 10 ani pe FinZoom.ro in Sectiunea Statistica - http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/robor-3m-3luni/

Bancherii cred ca aceste cresteri nu sunt un semnal de alarma, iar romanii nu au de ce sa se ingrijoreze: "ROBOR nu este o criza, dar o putem produce in felul in care o prezentam", atrage atentia Florin Danescu, Presedinte ARB.

"Asteptam cresterea ROBOR-ului, a inflatiei, dar asta va veni cu alte ajustari pe piata, asa ca nu este un semnal de alarma, dar exista aceasta precautie in gestiunea riscurilor si intr-o piata in crestere cu dobanzi in scadere", declara Omer Tetik, Banca Transilvania.

Sergiu Oprescu, Presedinte Alpha Bank: "Suntem intr-o zona a normalitatii din punct de vedere al volatilitatii. Asa cum spuneam in trecut, cand ROBOR avea pozitii de zeci de puncte procentuale si varia de la o zi la alta cu cateva puncte procentuale atunci nu se intampla aproape nicio dezbatere publica pe acest subiect. Astazi ROBOR-ul este un subiect mult mai dezbatut, asta nu inseamna ca aceasta volatilitate a disparut, potentialul de volatilitate ca si risc exista si ducandu-te acum spre viitor iti dai seama ca acest risc nu face decat sa se materializeze, dar fara sa produca efectele acelea pe care le vedeau cu totii"

"In legatura cu evolutia ROBOR-ului, noi bancherii nu ne aventuram sa facem previziuni pentru ca te poti astepta ca un client sa se ia dupa ce spui tu si apoi sa vina sa iti reproseze ca n-ai zis tu ca ROBOR-ul o sa creasca sau sa scada, deci eu ma voi limita la a spune ca intradevar acum ROBOR-ul se afla pe un trend ascedent si el este in stricta corelare cu inflatia, lucru care genereaza si alte lucruri in ceea ce priveste evolutia indicatorilor, dar cea mai mare legatura este intre inflatie si costul banilor", spune Presedintele CEC Bank.

Specialistii au si sfaturi: creditele cu fixa

Avand in vedere ca indicele ROBOR se afla pe un trend ascedent, specialistii ne recomanda sa ne imprumutam responsabil, alegand creditele cu fixa.

Citeste si: TOP Credite Ipotecare cu Dobanda Fixa

In prezent, pe piata bancara se gasesc oferte cu fixa pe cativa ani (1, 5, 7 sau 10 ani) sau pe toata perioada de creditare. Chiar daca in acest moment la unele fixa pare mai mare, pe termen lung situatia va arata altfel, mai ales ca majoritatea bancilor folosesc ROBOR la 6 luni, a carui valoare este mai mare decat cea a indicelui la 3 luni.

Lucian Anghel, Presedinte BVB: "Romanii sa se imprumute la dobanzi fixe. Asa cum sunt calculate si cum se pastreaza dobanzile fixe, ele sunt mai mari cel putin ochiometric, in prezent, prin comparatie cu platita luna aceasta, formata din ROBOR plus o marja, deci nu are cum sa fie fixa sub variabila, pe acest trend de , mai ales ca noi am trecut printr-un minim istoric pentru nivelul ROBOR. La prima vedere s-ar putea spune ca nu e cea mai buna alegere, dar pe termen mediu si lung va fi o decizie inteleapta".

Vezi si de ce trebuie sa tii cont atunci cand doresti sa te indatorezi pe un termen indelungat.