Dezbaterile intense in 2017 pe tema Pilonului II (pensiile obligatorii) au adus si un plus de interes pentru Pilonul III.

Astfel, in 2017 s-a inregistrat cel mai mare numar de noi participanti la Pilonul III din ultimii 7 ani: aproape 40.000. Si contributiile virate anual la Pilonul III au crescut: de la 108 milioane de lei in 2011, la 272 milioane de lei, in anul 2017, cu o estimare de 300 de milioane de lei, pentru anul 2018.

Radu Craciun de la BCR Pensii preciza astazi in conferinta APAPR (Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania) ca “interesul crescut pentru Pilonul III din ultimul timp vine si din zona pietei muncii, care a intrat intr-o noua etapa. Concurenta intre angajatori este la rosu si acestia lupta acum pentru orice beneficiu in plus acordat angajatilor, pentru diferentiere”. Acum angajatii isi doresc mai mult decat beneficii de genul tichete de masa sau vacanta, ei se uita la beneficiile pe termen lung. Iar oferirea de catre angajator a unei pensii private prin Pilon III, este din ce in ce mai cautata.Sursa video: Antena 1

Pensii mai mici cu cel putin 20%, din 2018


In cursul anului 2017, contributiile virate la Pilonul II se ridica la 7,1 miliarde de lei, din estimarile APAPR, iar in 2018, acestea se vor reduce cu siguranta, spre 6 – 6.5 miliarde lei.

In 2018 contributiile se vor reduce din doua cauze: reducerea procentului contributiilor obligatorii (Pilon II) de la de la 1 ianuarie 2018, la 3,75% fata de 5.1% in prezent (ar fi trebuit sa fie 6% inca din 2016, conform legii pensiilor private). In plus, nu toti angajatorii vor mari brutul angajatilor, pentru a pastra acelasi net, in urma revolutiei fiscale.

Conform APAPR, se estimeaza o scadere a contributiilor de cel putin 20% (acest procent minim fiind atins doar daca toti angajatorii ar mari salariile brute). Daca scad contributiile cu 20%, suma acumulata pe Pilon II scade cu 20% si, in consecinta, pensiile private vor fi mai mici cu 20% pentru viitorii pensionari (in special pentru cei care abia au inceput sa contribuie).

Cu toate acestea, datorita cresterii estimate pe Pilon III, activele fondurilor de pensii Pilon II si Pilon III vor depasi 10 miliarde de euro, pana la finalul anul 2018, acesta reprezentand capital potential de dezvoltare pentru Romania. Stabilitatea legislativa este insa cruciala pentru dezvoltarea corecta a sistemului de pensii private in Romania.


In ce investesc fondurile de pensii

Din cele 8.9 miliarde lei active nete administrate azi de fondurile de pensii private (Pilon II + Pilon III), 92% dintre active sunt investite in Romania, cu un mandat investitional conservator (~75% obligatiuni si piata monetara).

Acum se investeste preponderent in titluri de stat. Fondurile de pensii detin ~14% din titlurile de stat ale Romaniei.

Insa, daca ar putea diversifica, fondurile de pensii ar putea investi mai bine. 1,5 miliarde euro sunt investite in actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti si, pe viitor, se cauta investirea in obligatiuni pe infrastructura de care are atata nevoie Romania.