Pilonul II de Pensii se afla iar in incertitudine, initial cand nu se stia sigur daca va disparea, si acum cand Guvernul a anuntat ca acest pilon va deveni optional.

Pensie de stat sau pensie privata?

Guvernul, prin vocea premierului Viorica Dancila, a anuntat ca pilonul II de pensii va deveni optional, iar proiectul va fi gata pana in iunie.

Citeste si: UE despre afectarea Pilonului II din Romania

Analistii sunt de parere ca prin aceasta propunere statul vrea sa atraga mai multi bani pentru pensiile pe care le plateste la Pilonul I si pentru care incontinuu se imprumuta, fiind in deficit.

Premierul garanteaza ca pensia de stat nu va fi diminuata daca se opteaza si pentru Pilonul II

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota aferenta fondurilor de pensii administrate privat (3.75% in 2018, din 25% CAS platit acum in totalitate de angajat).

"Pentru ca in ultima perioada au aparut o serie de speculatii in spatiul public, vreau sa fac cateva precizari legate de Pilonul II de pensii. Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezinta una din prioritatile trimestrului urmator, iar in acest sens, ne vom asigura ca nicio persoana nu va avea o pensie de la stat diminuata daca contribuie la Pilonul II de pensii. Pentru a face acest lucru, am format o echipa care poarta discutii cu administratorii de pensii private si cu asociatiile de beneficiari de aceste pensii private pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multa deschidere pentru economisire si investitii. Ne propunem ca pana la sfarsitul trimestrului II, acest nou cadru legal sa obtina avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara si apoi sa poata fi aprobat in guvern", a declarat Viorica Dancila, in sedinta Guvernului.Sursa video: Antena 1
Nu iti pune "ouale in acelasi cos"

Chiar daca romanii vor putea alege daca contribuie ca pana acum, atat la pilonul I, administrat de stat, cat si la pilonul II, privat, analistii ne sfatuiesc sa nu ne punem banii doar in pilonul I.

Compara pe FinZoom.ro Fondurile de Pensii din Pilon II si III.

Pilonul II si III sunt sisteme de pensii complementare Pilonului I – ele nu au fost create ca sa inlocuiasca pensia de la stat, ci sa dispuna oamenii de bani suplimentari la pensie, care sa vina in completarea pensiei de la stat.

Citeste si: Afla unde si cat ai cotizat pentru pensie

Pilonul II are avantaje

Spre deosebire de Pilonul I, unde nu exista randament, banii romanilor nu sunt investiti, asa cum fac administratorii fondurilor private, ci sunt virati direct pensionarilor de acum.
Fondurile de pensii private in ultimii 2 ani, au avut un randament de peste 5%.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "In pilonul I nu discutam de fond de pensii, discutam despre buget de pensii, adica bani care se colecteaza de la cei care contribuie astazi, in principal salariatii si platesc imediat pensiile celor care sunt astazi in plata, respectiv in pilonul II si III avem ideea de fond de pensii, adica bani care se acumuleaza intr-un cont individual".

Romanii se vor indrepta si catre Pilonul III

Imediat dupa scaderea contributiilor la Pilonul II in 2018, de la 5,1% la 3,75%, tot mai multi romani s-au indreaptat catre pensia facultativa, peste 450.000 de participanti erau la sfarsitul lunii februarie, conform datelor prezentate de ASF.

Citeste si: Pensii mai mici cu minim 20% prin Pilonul II

Beneficii si pentru angajati si angajatori


Atat angajatorul in numele angajatului, cat si angajatul direct, pot contribui la un fond de pensii facultativ – Pilon III si ambii beneficiaza de deduceri fiscale in limita a 400 euro/an pentru angajat si 400 euro/an pentru angajator.

Adica, pentru companie cheltuiala cu pensia facultativa pentru salariati este deductibila pana la limita de 400 euro anual per salariat, iar pentru salariat suma nu este supusa nici impozitului pe venit si nici contributiilor sociale, pana la limita de 400 euro per salariat.

Citeste si: Pensiile private pot fi incasate si lunar din aprilie 2018. Ghid Pensii Private [VIDEO]