Una din doua tranzactii cu cardul este o plata la comerciant. Acest prag a fost atins in 2015 si tendinta de crestere a platilor la comercianti cu cardul s-a mentinut si pe parcursul anului 2016 si continua si in prezent.

Cardul contactless, vedeta incontestabila a anului 2016

In 2016, "platile contactless au crescut de peste 4 ori ca numar de tranzactii si de peste 5 ori ca volum", spune Elena Ungureanu, Deputy Country Manager Visa Romania, la cea de-a IV-a editie a conferintei "EU platesc cu cardul" organizata astazi de BankingNews.

Mastercard, prin vocea lui Catalin Calota, Account Manager, anunta rate de crestere de 7 ori pentru contactless.

Citeste si: Capcanele cardurilor de cumparaturi cu plata in rate fara dobanda

Platile contactless au intrat in obisnuinta romanilor, iar in primele 9 luni din 2016, ponderea platilor contactless in total tranzactii (plati cu cardul) a crescut de la 10% la 20%. La nivel european, acest procent este de 32%, insa sunt si tari care au un procent de peste 50% plati contactless in totalul platilor cu cardul: Polonia, Cehia.

Romania este pe drumul cel bun, dar mai avem pana ajungem la media Uniunii Europene.

Compara pe FinZoom.ro, Sectiunea Carduri, lista completa de costuri si beneficii din ofertele tuturor bancilor pentru Carduri de Debit si Carduri de Credit.

In 2017, componenta de contactless va alimenta in continuare cresterea estimata pe piata cardurilor. De asemenea, platile de taxe si impozite cu cardul, atat online cat si offline. "Imbucurator este faptul ca platile cu cardul de utilitati, taxe si impozite au intrat deja in top 10 comercianti".

"Din cele 162.000 terminale POS instalate, jumatate accepta tehnologia contactless" spune reprezentantul Visa Romania. In ultimul trimestru din 2016 s-a ajuns la 9.000 terminale noi instalate (fata de 4.000 - 5.000 in celelalte trimestre), ca efect al Legii Cash Back.

Citeste si: Legea Cash Back a fost adoptata

In Romania domneste inca numerarul

Romanii au inca aceasta preferinta de plata in numerar (cash), la care se adauga si tendinta autoritatilor sa nu sustina platile cu cardul.

Si reprezentantul MasterCard subliniaza ca "numerarul este principala noastra provocare".

Numerarul din economie chiar a crescut in 2016 cu 18%.

In Romania se estimeaza ca avem in jur de 28% economie subterana. S-ar realiza o mai buna fiscalizare, daca s-ar trece pe card o parte cat mai mare din acest numerar.

Singura solutie este educatia financiara, capitol la care Romania este pe ultimul loc in Europa – conform unui studiu Standard&Poor’s din care rezulta ca doar 22% dintre adultii din tara noastra inteleg conceptele financiare de baza (fata de 52% media europeana).

De asemenea, doar 60% din populatia Romaniei este bancarizata. Legea Cash Back adoptata in noiembrie 2016 va avea o contributie semnificativa in directia fiscalizarii si combaterii evaziunii fiscale.

Implicatiile Legii Cash Back

George Anghel, Director Executiv Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), spune ca "Legea Cash Back este vedeta ultimelor luni, din perspectiva consecintelor cat si a derapajelor".

Legea a fost adoptata la sfarsitul anului trecut si deja avem un proiect de modificare a acesteia in Parlament. Normele de aplicare ale legii trebuiau finalizate pana la 31 ianuarie, dar suntem deja in aprilie si nu avem aceste norme.

Astfel ca, pentru partea de cash back, legea nu se poate inca aplica (consumatorii nu pot inca retrage numerar cu cardul, de la POS-ul comerciantilor), insa legea se aplica deja pentru extinderea retelei de POS (comerciantii sunt obligati sa-si instaleze terminale POS).

Visa: Avem 30% dintre carduri emise in mediul rural. Ca urmare a implementarii acestei legi, sunt oportunitati mari de incluziune financiara a populatiei din mediul rural.

Citeste si: