In perioada 2009-2016 s-au acordat 200.000 prin programul Prima Casa, in valoare de peste 34 miliarde lei. Astfel, valoarea medie a unui Prima Casa a fost de circa 38.000 euro.

De ce s-a decis continuarea programului Prima Casa pe urmatorii 5 ani?

  • A fost un program de succes, jumatate dintre creditele ipotecare acordate populatiei fiind prin Prima Casa, iar rata creditelor neperformante este de doar 0.4% (fata de 5% la creditele ipotecare standard)
  • Cererea este in continuare mare, estimandu-se un dezechilibru intre cererea si oferta de locuinte la nivel national de aproximativ 250.000 de locuinte
  • Avansul minim (15%-35% la creditele ipotecare standard) este greu de satisfacut, in special de tineri

S-a adus o singura modificare programului incepand cu 2017: se va pastra garantia de stat de maxim 50% din valoarea creditului doar pentru locuintele mai noi de 5 ani (sau consolidate in ultimii 5 ani pentru a rezista la seisme) si se va reduce garantia statului la 40%, pentru locuintele mai vechi de 5 ani.

Aceasta masura este menita sa impulsioneze sectorul imobiliar, construirea de locuinte noi, fiindca la ora actuala fondul de locuinte este format in proportie de 90% din locuinte construite in perioada 1971-1990.Sursa video: Antena 1

Costurile creditelor Prima Casa se mentin

Avansul de minim 5% ramane in continuare principalul avantaj al acestor .

Creditele se acorda doar in lei, cu o rata a dobanzii variabile formata din: ROBOR 3 luni + maxim 2% marja fixa si fara comisioane din partea bancilor (doar comisionul fondului de garantare de 0,49%/an calculat la soldul garantiei statului).

Compara pe FinZoom.ro toate ofertele bancilor de Prima Casa: www.finzoom.ro/credite/prima-casa

Nu se fac discriminari pe criterii de varsta, , rural/urban in accesarea programului "Prima Casa" – conditia este ca beneficiarul creditului sa nu mai detina o alta locuinta cu o suprafata peste 50 m2 (singur sau impreuna cu sotul/sotia sau alte persoane si nici nu are in derulare un ipotecar).

Citeste si: Criterii de eligibilitate si conditii Prima Casa

Prin Strategia Prima Casa pe 5 ani se stabileste si o graduala a plafonului de garantii astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate in cadrul programului. Astfel, anul acesta sunt alocati 2.5 miliarde lei, in perioada 2018-2020 cate 2 miliarde lei pe an si 1,5 miliarde lei in 2021, ultimul an al programului.

Citeste si: Strategia Prima Casa