"Principalele schimbari vizeaza reducerea marjei maxime de de la 2,50% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului Prima Casa, eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii in anul 2018, clarificarea principiilor de realocare catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, precum si simplificarea procedurii de radiere in situatia respingerii cererii de plata a creditului garantat in cadrul programului", arata Executivul.

Bani mai putini pentru Prima Casa

Inca din 2016, Guvernul a anuntat in strategia pe 5 ani, care va fi calendarul fondurilor alocate pentru Prima Casa. Plafonul garantilor a fost de 2,5 miliarde lei in 2017, este de 2 miliarde lei in urmatorii trei ani (2018 – 2020), iar pentru ultimul an (2021) va fi de doar 1,5 miliarde lei.

Fondul de Garantare estimeaza ca la inceputul lunii februarie 2018 vor fi alocate cele 2 miliarde de lei catre banci.

Daca facem un calcul la un mediu de 40.000 euro, echivalent in lei, acest plafon va fi suficient pentru acordarea a aproximativ 22.000 in 2018 (cu 5.000 mai putine decat la plafonul din 2017).

In actul normativ prezentat de Guvern, o schimbare importanta in 2018 o reprezinta "eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii, Guvernul luand aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 mld. lei alocat programului ”Prima casa” pentru 2018".

Citeste si: Criterii noi de evaluare a finantatorilor in cadrul Programului Prima CasaSursa video: Aici, Acum (TVR 1)Sursa video: Prima TVSursa video: Antena 1

Marja redusa pentru constructia de locuinte prin Prima Casa

Guvernul a luat decizia de a reduce la 2% marja fixa (de la 2,5%) in cazul creditelor care au ca destinatie constructia de locuinte, "urmarindu-se evitarea oricarei discriminare in acest sens". Creditele destinate achizitiei de locuinte au marja maxima de 2% (de la 2,5%) inca din 2016, detalii aici: Prima Casa 2016.

Insa nicio banca nu are in oferta marja mai mare de 2% pentru constructia de locuinte prin Prima Casa, iar aceste au o pondere de 1-2% in totalul creditelor acordate prin program.

Compara toate creditele Prima Casa pe FinZoom.ro: http://www.finzoom.ro/credite/prima-casa

Singura banca la care marja fixa este sub valoarea maxima de 2% este Leumi (1,95%).

"In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte" atentioneaza Guvernul.

Prima Casa – Program social?

La sfarsitul anului trecut se vorbea de transformarea programului Prima Casa intr-un program social, prin introducerea unei limite de varsta (30-40 ani) si venituri (nu mai mult de 3.000 – 4.000 lei), iar care in momentul de fata este variabila (ROBOR 3M + 2%) ar putea deveni fixa.

Insa nicio astfel de masura nu a fost mentionata in actul normativ recent aprobat pentru 2018.

Citeste si: Prima Casa 2018 ar putea suporta modificari importante

Reprezentantii Fondului de Garantare spun insa ca 80% dintre creditele acordate prin Prima Casa sunt catre persoane cu varsta de sub 35 ani, iar 60% dintre solicitanti nu au mai mult de 4.000 lei venit.

Bancile sunt incurajate sa acorde in afara programului Prima Casa

Principalul avantaj al programului Prima Casa ramane avansul de doar 5% (versus minim 15% pentru ipotecare in afara programului), in timp ce costurile totale, DAE (dobanda anuala efectiva), sunt asemanatoare.

In plus, bancile au ipotecare cu fixa pe 1 an, 5 ani, 7 ani, 10 ani sau chiar 30 ani!, in timp ce creditele Prima Casa sunt doar cu variabila, formata din Robor 3M (in crestere continua) + 2% marja.

Urmareste evolutia Robor 3M din ultimii 10 ani pe FinZoom.ro - http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/robor-3m-3luna/

Simulare de calcul: 225.000 lei / 30 ani

Tip Credit Rata lunara DAE Avans
Prima Casa 1.076 lei – 1.150lei 4.35% - 4.77% 5% - 10%
Credit Ipotecar (inclusiv produse cu virare venit) 1.064 lei – 1.530 lei 3.90% - 7.51%
15% - 45%
Sursa: www.FinZoom.ro

Citeste si: Prima Casa ar putea sa dispara. Ce alternative avem?

Radierea ipotecii se va face de catre FNGCIMM

O alta modificare adusa de Guvern face referire la preluarea de catre FNGCIMM a sarcinii de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege, anterior intrand in atributiile Ministerului Finantelor Publice.

"Odata cu preluarea acestor operatiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obtinerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel putin zece zile - avand in vedere ca tot in cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finantatorilor si se pregateste documentatia pentru acordurile de radiere – si va permite informatizarea procesului in conditii optime. In situatia respingerii cererilor de plata, FNGCIMM va fi mandatat sa-si exprime acordul in numele si in contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea radierii ipotecii legale si a interdictiilor inscrise in cartea funciara a locuintei achizitionate/construite in cadrul programului ”Prima casa”, se arata in comunicatul Guvernului.

"De la lansarea programului ”Prima casa”, in 2009, pana la sfarsitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,78 mld. lei.

In 2017, pana la sfarsitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garantii, in valoare totala de 2,048 mld. lei, precum si 8.910 promisiuni de garantare, in valoare totala de 1,002 mld. lei
", arata Guvernul.