La sfarsitul lunii septembrie, pentru prima oara in acest an, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza variabila a creditelor in lei, a inregistrat un minim (0,68%). Indicele a incheiat luna la valoarea de 0,69%, mentinuta si pentru inceputul lunii octombrie.

Evolutia acestui indicator Robor 3M este cea care creaza premisele pentru reducerea dobanzilor cerute de banci la creditele acordate in lei.
Sursa: http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/robor-3m-3luni/

Pe FinZoom.ro, in Sectiunea Statistica, regasiti actualizati zilnic Indicii de Referinta ROBOR (la o luna - 1M, 3 luni - 3M, 6 luni - 6M, 12 luni - 12M), iar valoarea acestora o puteti compara cu valorile istorice ale acelorasi indici, precum si cu evolutia indicilor EURIBOR (pentru EUR) si LIBOR (pentru USD si CHF) pentru perioade similare.

Primele efecte ale unui ROBOR scazut
  • in octombrie ratele la creditele cu variabila ar putea fi mai mici avand in vedere ca majoritatea bancilor iau ca indice de referinta indicatorul ROBOR 3M
  • se pot obtine la costuri mai reduse in conditiile mentinerii constante a marjei pentru produsele din portofoliile bancilor, deci va creste atractivitatea pentru creditele in lei
S-a dovedit ca Brexitul a adus doar o crestere temporara a indicelui Robor, care imediat a inceput sa scada fara interventia BNR asupra dobanzii cheie, acum fiind la minim chiar mai mic decat inainte de Brexit cand era 0,75%.

Citeste si: Efecte Brexit asupra ratelor la . Cum se calculeaza indicele Robor?

Cum se reflecta scaderea indicelui pentru un ipotecar?

Scaderea indicelui Robor va genera o mai mica, la creditele in lei cu variabila.

Dobanda anuala efectiva la un ipotecar este formata din:
  • indicele ROBOR (la 3 sau 6 luni)
  • marja bancii
  • comisioane si asigurari (de analiza dosar, de administrare lunar, prima de asigurare)
Rata la un ipotecar in iunie vs octombrie

Simulare Prima Casa
Suma: 225.000 lei (50.000 euro echivalent)
Perioada: 30 ani
Dobanda: ROBOR 3M + 2%
Comisioane: 0,49% anual, calculat la valoarea garantiei (si anume 50% din soldul finantarii garantate / sau a principalului).

Simulare calcul rata Iunie vs Octombrie

Luna Indice ROBOR Scadere ROBOR Rata (lei)
Iunie (24 iunie 2016) 0,85% -
930,50
Octombrie (3 octombrie 2016) 0,69% 0,16 pp 911,41

Contractarea unui Prima Casa in iunie presupunea plata unei rate lunare de 931 lei.

In prezent, in conditiile in care indicele ROBOR a ajuns la minime istorice, contractarea unui cu pastrarea acelorasi conditii (suma, perioada si marja a dobanziii) ar presupune o rata de 912 lei. Acest lucru inseamna ca in luna septembrie rata pentru un consumator care si-ar achizitiona o locuinta este mai mica cu aproximativ 19 lei.