In aceasta sesiune parlamentara, ar trebui sa intre in dezbatere in Parlament si proiectul privind limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate.

Acest proiect de lege initiat in 2017, pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 50/2010 privind contractele de pentru consumatori, a trecut de Senat, in 26.02.2018.

Atentie! Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa treaca prin etapele adoptarii si in Camera Deputatilor, promulgarii de presedinte si publicarii in Monitorul Oficial.

Modificari aduse prin proiectul de lege privind limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate

O prevedere din proiect se refera la faptul ca "Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent".

Atentie! Dispozitiile se aplica indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creantei, inclusiv in cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanta si al subrogatiei.

O alta modificare adusa OUG50 prin proiectul de lege este legata de eliberarea de datorie.

Potrivit legii : "debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie platind cesionarului dublul pretului pe care acesta l-a platit pentru a dobandi creanta, fara costuri suplimentare."

In acelasi proiect de lege se mai specifica si ca pentru echilibrarea riscurilor contractuale, modificarile se aplica si contractelor de aflate in derulare la data intrarii in vigoare.

Citeste si:
Comunitatea bancara este profund ingrijorata de consecintele negative ale proiectelor de lege privind sectorul financiar-bancar
.