Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea ratelor creditelor cu variabila in lei, a ajuns la 3,34%, cel mai mare nivel al ultimilor 4 ani (03.07.2014).

In doi ani rata la un Prima Casa s-a majorat cu 330 lei.

Simulare de Calcul: Credit Prima Casa - 225.000 lei / 30 ani

ROBOR

DAE

Rata lunara

Total de rambursat

4 iulie 2016 – 0,80%

3,06%

925 lei

341.400 lei

4 iulie 2017 – 0,86%

3,12%

932 lei

344.010 lei

4 iulie 2018 – 3,34%

5,70%

1.255 lei

461.297 lei

Estimare – 3,5%

5,87%

1.278 lei

469.447 lei

Estimare – 4%

6,40%

1.349 lei

495.343 lei

Sursa: www.FinZoom.ro

Un roman care vrea sa se imprumute pentru un Prima Casa, trebuie sa stie ca va plati lunar cu 330 lei mai mult fata de acum 2 ani, iar fata de anul trecut cu 323 lei.

Citeste si: ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,24%. De ce creste ROBOR?Sursa video: mdi tv

Gradul de indatorare este puternic senzitiv la socuri asupra ratei de dobanda

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM) atrage atentia intr-un raport, ca gradul de indatorare la este mai mare in randul persoanelor cu venituri mai mici.

Sursa: CNSM

"O vulnerabilitate importanta ramane asimetria gradului de indatorare dupa venit, in contextul in care DSTI pentru debitorii care castiga intre salariul minim reglementat si salariul mediu pe economie este semnificativ mai mare decat cel aferent persoanelor cu venituri mai mari. Decalajul este mai pronuntat in cazul debitorilor cu ipotecare, persoanele cu venitul sub media pe economie avand un DSTI de 57 la suta, fata de 26 la suta in cazul debitorilor care castiga peste dublul salariului mediu pe economie (Grafic 2.12). Un soc potential asupra veniturilor s-ar putea translata intr-o crestere a indatorarii mult peste un nivel sustenabil in cazul debitorilor mai vulnerabili", se arata in raportul CNSM.

Citeste si: Reducerea gradului de indatorare te va obliga sa alegi pentru ce te poti imprumuta

CNSM atrage atentia ca in cazul unei cresteri a ratei dobanzii cu 2 pp, debitorii cu ipotecare ar experimenta o crestere medie a gradului de indatorare de circa 6 pp, iar o scadere cu 6% a salariilor debitorilor ar putea conduce la o majorare a gradului de indatorare cu circa 2 pp.

Conform CNSM, o crestere cu 10 pp a gradului de indatorare conduce la o majorare a probabilitatii de nerambursare cu 6% in cazul creditului ipotecar.

Sursa: CNSM

CNSM: Caracterul sistemic al programului Prima Casa poate crea probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare

CNSM atrage atentia asupra Programului Prima Casa si spune ca acesta ar putea genera vulnerabilitati si probleme de stabilitate financiara.

Sursa: CNSM

In prezent, volumul creditelor acordate prin programul "Prima casa" a capatat o dimensiune sistemica (Grafic 2.17), atat in ceea ce priveste stocul de (31,9 miliarde lei, reprezentand 26 la suta din total acordate populatiei, la martie 2018), cat si in ceea ce priveste fluxul de ipotecar (acesta a totalizat 64 la suta din cel acordat in anul 2016 si 58 la suta din cel acordat in anul 2017).

Ce probleme poate crea Prima Casa?

CNSM spune ca prin caracterul sistemic al programului, se pot crea probleme prin:
  • suprastimularea cererii de locuinte, existand deja semnale de ingrijorare privind evolutiile recente ale preturilor locuintelor;
  • cresterea expunerii statului fata de sectorul bancar in opozitie cu tendintele observate la nivel european in ceea ce priveste reglementarea prudentiala (in prezent, valoarea garantiilor este de aproximativ 21,5 miliarde lei);
  • supraindatorarea debitorilor, in conditiile in care gradul de indatorare a persoanelor care au contractat "Prima casa" este unul ridicat chiar si in conditiile unui nivel scazut al ratelor de si cresterii veniturilor, iar aceste au o senzitivitate ridicata la modificarea ratei dobanzii.
Citeste si: Cum a evoluat rata unui Credit Prima Casa contractat acum 6 ani? Studiu de caz FinZoom.ro [VIDEO]

In concluzie, CNSM considerea ca "este necesara tintirea mai buna a programului "Prima casa" din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare, mentinandu-se totodata un grad de indatorare sustenabil".

Citeste si: Dobanzi fixe mai mici decat dobanzile variabile. Vezi ce banci iti ofera astfel de avantaje

Citeste si: Credite imobiliare cu ROBOR la 3 luni, 6 luni sau cu Dobanda fixa?