In Sondajul trimestrial privind riscurile sistemice, realizat pe baza opiniilor celor mai importante 12 institutii de din Romania, dupa valoarea activelor, sunt analizate riscurile sistemice si vulnerabilitatile la adresa stabilitatii financiare. Bancile au identificat 9 riscuri sistemice (6 cu potential sistemic ridicat si 3 moderate).

Riscuri sistemice ridicate:
- Riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale, cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM;
- Cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar;
- Riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente, in contextul evolutiilor externe (de ex.: cresterea economica la nivel global, modificarile de ordin politic si accentuarea tensiunilor geopolitice, sectorul bancar european) si/sau interne (de ex.: politici fiscale prociclice, adancirea deficitului de cont curent);
- Riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala (de ex.: cresterea preturilor imobilelor rezidentiale);
- Riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental;
- Riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice;

Riscuri sistemice moderate:
- Riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei;
- Riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si sectorul public, atat datorita expunerilor directe (de ex. titluri de stat, acordate administratiilor centrale si locale), cat si celor indirecte (de ex. creditele "Prima casa");
- Riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare, in conditiile unui mediu caracterizat de o disciplina la plata laxa, dar si ale existentei unui potential de crestere sustenabila a creditarii, cu implicatii negative asupra perspectivelor economice pe termen mediu si lung.

Care a fost evolutia riscurilor sistemice ?

Primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi ca in luna martie 2018 ( exercitiul anterior), insa ordinea primelor doua riscuri s-a inversat.
Riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale devine primul risc sistemic, fiind urmat de riscul privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar.

Care este opinia bancilor cu privire la riscurile sistemice pentru perioada iunie 2018 – iunie 2019?

Bancile considera relativ dificila capacitatea de gestionare a posibilelor efecte negative care decurg din aceste riscuri.

In Raportul asupra stabilitatii financiare din iunie 2018, BNR a aratat ca majorarea ratei dobanzii aferenta monedei nationale poate genera presiuni in ceea ce priveste capacitatea de rambursare a creditului de catre debitorii vulnerabili.

Avand in vedere ca majoritatea creditelor sunt cu variabila, modificarea indicelui ROBOR a avut un impact asupra costului de finantare pentru o proportie semnificativa de debitori.

Masurile de limitare a ratelor de din piata pot avea efecte negative indirecte asupra sectorului bancar, care la randul lor pot genera probleme ample la nivelul economiei, motiv pentru care cresterea
costului de finantare este urmarita si din perspectiva recentelor propuneri legislative.

BNR considera ca protejarea debitorilor este foarte importanta si ar trebui ca prin masurile ce se vor lua sa se urmareasca asigurarea unei creditari sustenabile.

Desi riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne ramane pe locul 3, capacitatea de gestionare a acestui risc s-a imbunatatit marginal fata de evaluarea precedenta.

Ca urmare a faptului ca in ultima perioada pretul locuintelor s-a situat pe un trend crescator si expunerile institutiilor de sunt semnificative se apreciaza ca riscul asociat evolutiiilor din piata imobiliara rezidentiala poate amplifica celelalte riscuri identificate, in special cresterea indatorarii populatiei.

Nou introdus, riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental este considerat risc sistemic ridicat, vulnerabilitatea acestuia datorandu-se mai multor factori, precum: disciplina la plata in economie, adecvarea standardelor de creditare ale bancilor la momentul acordarii imprumuturilor, proiectele legislative.