Florin Danescu declara in cadrul conferintei organizate de Oxygen Evens ca "IMM-urile in Romania inca nu au capitalizarea necesara."

Europa vs Romania

La nivel european exista motto-ul ca "IMM-urile sunt motorul economiei". Ele aduc 90% dintre locurile de munca, insa programe care sa sustina acest motor sunt mai putine.

In prezent Romania se situeaza intr-o pozitie delicata si are nevoie mai mult decat oricand de un volum si tranzactii mai mari, de programe.

Creditarea guvernamentala in Romania reprezinta 30% din PIB, in timp ce media europeana este 120% din PIB.

Totalul activelor bancare in Europa este de 360% din PIB-ul european. In Romania este de 60%.

Ce zic reprezentantii mediului bancar

Reprezentantii mediului bancar prezenti la conferinta au spus ca sunt preocupati sa dezvolte produse si servicii adecvate fiecarei categorii de client.

Totodata IMM-urile pot fi considerate si o sursa de creativitate si progres.

Suntem intr-un mediu economic cu un cost al finantarii la minime istorice, iar bancile trebuie sa finanteze afaceri, nu datorii.

Simona Muresean, reprezentant FNGCIMM, sustinea ca statul a reusit sa inteleaga mai bine nevoile pe care piata IMM-urilor o are. Este bine ca statul se pliaza pe produsele bancare existente si in acest context se creaza o nisa.

FNGCIMM preia partial riscul creditelor contractate de IMM si garanteaza maxim 80% din valoarea creditului acordat , fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/IMM.

Avantajele garantiilor oferite de FNGCIMM

Eliminarea lipsei garantiilor ca principala cauza de respingere a cereriii de este unul si poate cel mai important avantaj oferit. Totodata constituie avantaje si preluarea partiala a riscului de catre FNGCIMM precum si comisioanele reduse la acordarea garantiilor pentru proiectele finantate cu fonduri europene.

Programe pentru IMM-uri


In prezent exista un Program Guvernamental de Garantare a creditelor perntru IMM-uri reglementat prin OUG 92/2013 si HG 936/2013, dar si un Program romano-elvetian pentru IMM 2014-2019.

Ce trebuie sa stim despre fiecare program?

Programul Guvernamental de Garantare a creditelor pentru IMM-uri

  • este reglementat prin OUG 92/2013 si HG 936/2013 si este un program guvernamental multianual 
  • garanteaza linii de pentru capital de lucru
  • valoarea maxima a creditului garantat este de 5.000.000 lei/IMM
  • costul finantarii: ROBOR 3M+ maxim 3,5%/an
  • valoarea maxima a unei garantii este de 50% din valoarea liniei de credit
  • sumele din linia de nu pot fi utilizate pentru refinantarea altor in derulare
Programul romano-elvetian pentru IMM 2014-2019
  • se deruleaza prin CEC Bank 
  • valoarea maxima a creditului de investitii este de 100.000 CHF/beneficiar, echivalent in lei
  • se acorda pentru maxim 5 ani
  • valoarea maxima a unei garantii este de 80% din valoarea imprumutului 
Murersean afirma ca "pentru un start-up finantarea bancara nu reprezinta o solutie ideala".

Interesant este faptul ca Ana Maria Cazacu, economist BNR afirma ca "startupurile se finanteaza fara ajutorul bancilor, ceea ce reprezinta un semnal se alarma." " Problema mai delicata este ca in sectorul IMM-urilor, institutiile financiare autohtone sunt abia pe locul 3 in topul creditelor". Ea considera ca o prioritate ar trebui sa fie "cresterea gradului de constientizare a publicului tinta ".

BNR desfasoara un sondaj adresat firmelor privind accesul la finantare si identificarea problemelor in relatiile cu bancile.

Concluzia sondajului este ca principalele probleme cu care se confrunta firmele atunci cand au nevoie de finantare sunt costul creditului si procesul birocratic anevoios.