Economiile sunt importante pentru fiecare dintre noi, iar cand vine vorba de a castiga cativa lei in plus la un , ne gandim cu precautie la ce banca le putem plasa.

Inca de la inceputul anului au fost banci care au anuntat ca au majorat dobanzile la depozitele populatiei. Sa fi fost oare momentul startului pentru economii mai avantajoase care sa ofere castiguri reale mai mari?

Daca sunteti curiosi sa aflati ce dobanzi ofereau bancile in primele luni ale anului, dar si modificarile aferente fiecarei banci, consultati articolul Cresc dobanzile la depozite. Tu la ce banca ai economisi?.

Ce banci au modificat dobanzile la depozite?

In prezent, cea mai mare pentru un in lei este 3,30% - Depozit pe 3 ani de la TBI Bank.

De asemenea, ING Bank a lansat Depozitul Bonus cu 3% dobanda, la 4 luni, pentru banii noi adaugati in contul de economii. Dupa 4 luni, suma initiala si se intorc automat in contul de economii, unde vor primi in continuare de 0,7% pe an.

Dobanda pentru contul de economii se plateste in cont la sfarsitul fiecarei luni.

Alpha Bank a marit dobanzile la depozitele in lei cu 0,05 si 1,05 pp. Detalii despre depozitele la care dobanzile sunt majorate puteti afla aici.

Incepand cu 7 mai 2018, Banca Comerciala Feroviara a marit cu 0,15 pp dobanzile la anumite maturitati la Depozitul Intercity in RON. Detalii despre noile dobanzi gasiti aici.

La Idea Bank au crescut cu 0,10 - 0,75 pp dobanzile la Depozit cu dobanda fixa si plata dobanzii la termen - RON. Modificarile aferente acestui pot fi vazute aici.

Incepand cu 15 mai, la Depozitul Blitz - RON a fost majorata cu 0,5 pp, de la 2% la 2,5%.

Dobanzile depozitelor oferite de Libra Internet Bank au crescut cu 0,50 - 0,55 pp. Detalii despre depozitele care au suferit modificari gasiti in articolul Libra Internet Bank a majorat dobanzile la depozite.

Leumi Bank a crescut dobazile cu 0,10 - 0,20 pp la depozitele oferite persoanelor fizice. Modificarile pentru fiecare tip de produs sunt evidentiate aici.

Economisesc, am siguranta banilor!

Desi nu ofera castiguri substantiale, depozitele la termen reprezinta o alternativa sigura de economisire pentru ca sunt garantate in limita a 100.000 euro / deponent / banca.

In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra).

Citeste si: Legea 311/2015 privind garantarea depozitelor | Intrebari si raspunsuri despre garantarea depozitelor

Comparati depozitele in functie de DAE, nu de nominala

Este important sa tineti cont de Recomandarile Analistilor FinZoom pentru depozitele la termen si sa comparati pe http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/ toate depozitele bancare oferite de banci in functie de DAE.

Ce este DAE?

DAE Depozite = Dobanda care tine cont de taxe si comisioane, pe toata perioada depozitului

DAE = Dobanda depozitului – Impozit (10%) – Comisioane de cont curent – Comision de retragere numerar la scadenta depozitului

Comisioanele…pot fi si "inamici"


Constituirea unui necesita deschiderea unui cont bancar (cont curent) ce poate fi posesor de comisioane de deschidere cont, administrare cont (lunar/anual), inchidere cont si de comisionul de retragere numerar la scadenta (la ghiseul bancii).

Castigul dintr-un este diminuat atat de comisioanele de cont curent, cat si de impozitul pe venit de 10%.

Castig Net = Castig din dobanda– impozit (10%)

Castig Real = Castig din – impozit (10%) – comisioane


Cat dintr-un ? Top 5 depozite bancare

Nr 
crt.
Banca Produs DAE Dobanda
Castig
real (lei)
1 TBI Bank Depozit Simplu - RON 2,52% 2,80% 25,20
2 Libra Internet Bank Online - depozit - RON 2,36% 2,63% 23,64
3 Marfin Bank Romania Marfin Flexi - RON 1,54% 1,71% 15,42
4 Telekom–Alior Bank Depozit la termen - RON 1,08% 1,20% 10,80
5 Banca Transilvania Depozit la scadenta - RON 0,86% 1,51% 8,57

Pentru un de 1000 lei pe 12 luni doar la cinci banci puteti obtine un real pozitiv. Acesta poate fi maxim 25,20 lei si este "afectat" in principal de comisioanele de cont curent (deschidere, administrare lunar sau anual, inchidere) si de comisionul de retragere numerar la scadenta (la ghiseul bancii).

Cea mai mare pierdere in cazul unui astfel de poate fi de 90,30 lei.

Comparati ofertele din piata pe
http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/
si alegeti inteligent banca care poate oferi un plus economiilor dumneavoastra!