Rate mai mari la , modificari de marje si dobanzi la credite sau la depozitele bancare in moneda nationala si in valuta, dar si noi proiecte legislative sunt schimbarile ce au caracterizat primele doua luni ale anului 2018.

Si in luna martie bancile au continuat sa faca modificari atat la produsele de economisire, cat si la cele de creditare.

Cresc dobanzile depozitelor

Incepand cu 15 ianuarie 2018, Piraeus Bank a modificat dobanzile la depozitele constituite in moneda nationala, in sensul cresterii acestora in functie de perioada pe care este constituit depozitul, cu valori cuprinse intre 0,1 pp si 0,20 pp.

Desi startul la cresterea dobanzilor s-a dat in prima luna a anului 2018, si in luna februarie unele banci au majorat dobanzile.

Patria Bank a crescut cu 0,002 pp la Depozitul Patria Centenar – RON. Detalii despre noile dobanzi gasiti aici.

OTP Bank a marit dobanzile la Depozitul la termen cu 0,05 pp (pentru luna 2), 0,10 pp (pentru lunile 1, 3, 4) si 0,15 pp (pentru luna 5, 6, 9, 12, 18, 24), iar la Depozitul la termen cu plata lunara a dobanzii (inclusiv prin OTP direkt) dobanzile au fost majorate cu 0,15 pp.

Luna matisorului le-a adus romanilor motive de bucurie pentru ca si alte banci s-au alaturat initiativei de crestere a dobanzilor la depozitele bancare.

La inceputul lunii martie Banca Comerciala Feroviara a majorat dobanzile la depozite cu 0,15 pp - 0,25 pp in functie de maturitate.

Credit Agricole Bank a emis un comunicat conform caruia dobanzile la Depozitul la termen – RON au crescut cu 0,30 – 0,40 pp. Modificarile le puteti vedea aici.

La Garanti Bank dobanzile depozitelor au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,45 - 0,65 pp, in functie de perioada pentru care a fost constituit depozitul.

Detalii despre depozitele care au suferit modificari gasiti in articolul Modificari la dobanzile depozitelor oferite de Garanti Bank.

Cea mai mare la lei: 3,30%

TBI Bank a crescut la Depozitul Online in RON si Depozitul Simplu in RON.

Dobanda la 24 luni a fost modificata de la 2,99% la 3,00% si a adaugat o noua maturitate la depozitele Simplu (RON si EUR) si Online (RON), aceasta fiind de 36 de luni.

Dobanda la produsele Depozit Simplu in RON si Depozit Online in RON este acum 3,30%, respectiv 1,40% la Depozit Simplu in EUR.

Pe langa dobanzi, TBI Bank a redus si comisionul de administrare lunar al contului curent de la 3 lei la 0 lei pentru depozitul Simplu RON si de la 1 euro la 0 euro pentru depozitul Simplu EUR.

Chiar daca nu ofera castiguri substantiale, depozitele la termen reprezinta o alternativa sigura de economisire pentru ca sunt garantate in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) iti sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra).

In prezent, pentru un depozit de 1000 de lei pe 12 luni doar la 5 banci se poate obtine un castig real pozitiv de maxim 25 lei.

Tine cont de Recomandarile Analistilor FinZoom pentru depozitele la termen, compara pe FinZoom.ro, in sectiunea Economisire, depozitele bancare oferite banci in functie de DAE = depozitului, minus impozit 10%, minus comisioane de cont curent si minus comision de retragere numerar la scadenta (http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/).

Vezi castigul pe care ti-l poate aduce fiecare si alege in cunostinta de cauza banca care te ajuta sa economisesti inteligent!